Szabadidő

Meseszép Plitvice

Horvátországról elsõsorban a tenger jut eszünkbe, de érdemes tudni, hogy hazánktól alig hat órányi autóútra egy olyan természeti csodával találkozhatunk, amely méltó „ellenfele” a nagy sós víznek.

A Plitvice Nemzeti Park – közelsége, illetve földrajzi elhelyezkedése (kb. félúton van a tenger felé) miatt – ideális kiránduló célpont, akár a tenger felé utazva állunk meg itt, akár egy hosszú hétvégét töltünk el.

Szerencsére nem számít, melyik évszakban vágunk neki az útnak, a park egész évben nyitva áll a látogatók előtt. Tavasszal a megduzzadt patakok vize számtalan időszakos vízeséssel szolgál, ráadásul a növények is ébredeznek és zöldbe borul a táj, nyáron pedig a jó idő és szintén a növények miatt érdemes erre jönni. Ősszel az ezerszínű erdőben gyönyörködhetünk, míg télen a jégcsipkés vízesések nyújtanak felejthetetlen látványt.

A 2006-ban érvényes árak senkit ne riasszanak el, a tavak és vízesések látványa felér egy egyhetes szanatóriumi kezeléssel. A belépő árában benne van a legnagyobb tavon, a Kozjakon való hajós átkelés, illetve a főbejárattól induló kisbusz használata is, amellyel eljuthatunk a legfelső tóig, a Proscenskóig. A tengerszint felett 693 méterrel fekvő tótól egy kiadós gyalogtúrával bejárhatjuk a parkot. A túra az erdőben indul, de hamarosan eléri a tavat. A séta legtöbbször a tavakon átívelő fapallókon vezet.

A nyári szezonban nagy a forgalom, így nem árt óvatosnak lenni: a fürdés egyrészt tilos, másrészt a 6-8 fokos vízben nem is esik jól… Érdemes korán indulni – nyitás reggel 8-kor –, mert egy nap egyáltalán nem elég a park bejárásához. Vastagabb pénztárcájúak megállhatnak ebédelni a nemzeti park területén található éttermekben is, de a rutinos túrázók néhány szendviccsel és persze rengeteg folyadékkal kihúzhatják estig – zárás 19 órakor.


A kijelölt útvonalakról letérni szigorúan tilos – a pallókról nem is tudunk –, egyrészt a fokozottan védett növényvilág (kockás liliom, sédkender, kétlevelű sarkvirág stb.), másrészt az állatvilág és természetesen a tavak, gátak védelme miatt. A parkőrök szerint zárás után a barnamedvék veszik át az „uralmat”…

Belépő árak 2006-ban:
• januártól áprilisig, novembertől decemberig 55 kuna (felnőtt), 30 kuna (gyerek)
• májustól júniusig, szeptembertől októberig 85 kuna (felnőtt), 50 kuna (gyerek)
• júliustól augusztusig 100 kuna (felnőtt), 60 kuna (gyerek)

Szállás:
• a nemzeti parkon belül: Hotel Bellevue, Hotel Jezero, Hotel Plitvie és Hotel Grabovac
• a parkon kívül: Korana Autóskemping 6 km-re az 1-es bejárattól

A Plitvicei-tavak sok művészt is megihlettek: a ’60-as években például itt forgatták a Gojko Mitic-féle Winnetou néhány jelenetét.
A nemzeti park majd’ 300 km2-es területén 16 tavat találunk, amelyek festői látványt nyújtanak a maguk mintegy 200 vízesésével. Ez utóbbiak pontos számát még a helyiek sem tudják, lévén a környező hegyek vízbősége, illetve azok aktuális vízhozama határozza meg őket.

Maguk a tavak létüket elsősorban a Korana-folyónak köszönhetik: a víz évmilliók alatt mély völgyet vájt a Kapela-hegységbe. Az esővíz, a széndioxid és a kalcium-karbonát a mészkövet oldva csodálatos gátakat teremtett. A mésztufa gátak felduzzasztották a patak vizét, tavakat létrehozva. A legfelső és a legalsó tó közti szintkülönbség miatt a víz lélegzetelállító vízeséseken át jut el a Matica-folyótól a Koranáig, a kalcium-karbonát oldódás miatt pedig a tavak a türkiz minden árnyalatában pompáznak.

A tavakat 1949-ben nyilvánították nemzeti parkká. A ’90-es évekig a parkőrök példás munkát végeztek: utakat, szállodákat, hidakat, éttermeket építettek és egy minden értelemben európai nemzeti parkot hoztak létre. A délszláv háború azonban (hivatalosan itt kezdődött a polgárháború az egyik parkőr meggyilkolásával) veszélybe sodorta az UNESCO Világörökség listáján is szereplő parkot.

Ti írtátok – fórumajánló
• Plitvicei tavak »
• Plitvice »
Szerencsére a mészárlás és rombolás csak részben pusztított a környéken és mintegy 10 éves Csipkerózsika álom után a Plitvicei-tavak újra régi fényében pompázik. Nincs rá más szó: pazar!

Tipp:
A nemzeti park angol nyelvű honlapja »
Plitvice.hu – magyar nyelvű oldal »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top