Szabadidő

Festett testek világversenye

Ausztria legnaposabb régiójában, Karintiában egész évben felejthetetlen kalandok várnak ránk, de érdemes az aktuális rendezvényekrõl is tájékozódni. A héten kezdõdött például a testfestõ világbajnokság.

A csodálatosan tiszta természeti környezetben, az ausztriai Seebodenben nagy népszerűségnek örvend az egyhetes rendezvény. A Milstatti-tó nyugati partján fekvő városkába közel 20.000 látogatót várnak a világ 40 országából érkező művészek bemutatóira és világversenyére július 18. és 24. között.







A testfestés csúcs-szakembereit napjainkban a filmipar, a divat, a reklám és a showbiznisz foglalkoztatja. A mozikban és a magazinokban sokszor rácsodálkozunk a folyamatosan finomodó technikával, kozmetikum-festékekkel megannyi formába és színbe burkolt idomokra. Talán nem is hisszük el, hogy a modellek bőrét nem mindig számítógép-manipulált digitális effektusok borítják. Aki viszont látott már színvonalas testfestő show-t, bizonyára nem tud ellenállni a kísértésnek, hogy lássa a többek között Ausztráliából, Dél-Koreából, Kanadából, az Egyesült Államokból, Kolumbiából, Argentínából vagy akár Dél-Afrikából érkező versenyzők munkáit.





A testfestőművészek világszintű megmérettetése, a World Bodypainting Festival idén nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre.
A fesztivál különleges élményt nyújt az érdeklődőknek, hiszen nem sokszor nyílik lehetőség testközelből szemlélni egy-egy ilyen alkotást. A profi testfestők hat-nyolc órán át dolgoznak a modelleken, míg a „mű” csak körülbelül négy órán át marad fenn teljes pompájában a testfelületen. A művészi igényű testfestményeket ezért általában csak divatbemutatókra, forgatásokra, fotózáshoz készítik.








Kattints a képre!
Kreatív hobbi

A testfestés „amatőr” körökben is egyre népszerűbb. Akik a tetoválást tartóssága miatt nem kedvelik, a hennafestés mellett alkalmakra, partikra vagy intim házi használatra, szabadon, korlátok nélkül és a szivárvány összes színében kenhetik magukra és egymásra az erre a célra kifejlesztett festékeket.
Mindenkin jól mutathat, és szerencsére lemosható!






Profi arcfestékek – nem csak profiknak »

TG Cosmetics arcfestékek »

Make Up Artist Center »


Hogy elleshessük a testfestés praktikáit és a legújabb trendeket, a seebodeni rendezvény fő napjaira, azaz július 22. és 24. között érdemes ellátogatni a fesztiválra. Ekkor kerül sor a ugyanis a világbajnoki díjért folyó küzdelemre. A modelleket két előre megadott (az elődöntő során “World of Music”, míg a döntő során “Comics”) témában kell kifesteni, majd bemutatni a különleges látványelemekkel és hangzással felszerelt színpadon. A résztvevőket három különböző kategóriában külön értékeli a zsűri: ecset- és szivacstechnika, airbrush és speciális hatások. 2005-ben első alkalommal éjszakai versenyre is sor kerül, ahol UV-reagens festékkel felvitt alkotásokat mutatnak be a modellek.

A napi programot divatbemutatók, zenei műsorok, DJ-k, akciófestők és egyéb programok színesítik.







Kattints a képre!
A fesztivál alatt kerül sor a World Bodypainting Photo Award kiosztására is. A versenybe színes kép és dia kategóriákban lehet nevezni. Az elmúlt évben 400 munkát küldtek be, amelyek a zsűrizés után egy exkluzív fotókatalógusban szerepeltek. Az érdeklődők a fesztivál hivatalos honlapján nézhetik meg a képgalériát, és további információkat kaphatnak a versenyről, valamint fesztivál további programjairól.


Földön, vízen, két keréken – kalandozás Dél-Karintiában

Nem csupán a testfestő fesztivál és számos egyéb időszaki rendezvény nyomán vált a térség közkedvelt üdülőövezetté. Seeboden környéke – kiváló adottságainak köszönhetően – pároknak és családosoknak egyaránt élménygazdag időtöltést biztosít. A napfényes Karintia tavain határtalanok a vízhez kapcsolódó üdülési lehetőségek, hiszen több mint 200 ivóvíz-tiszta tó várja a vendégeket egy hűsítő felfrissülésre. Átlagosan 24 Celsius fokos vízhőmérsékletükkel a karintiai tavak ideálisak fürdőzésre, szörfözésre, vitorlázásra és búvárkodásra is.


Millstatti-tó

A Millstatti-tó Karintia legdélibb, legmélyebb tava 12 kilométer hosszú és 147 méter mély. Kristálytiszta vize nyáron 26 fokra is felmelegszik, ezért kiválóan alkalmas a strandolásra. Millstatt, a régió névadója a tó központi helyén, 580 méter magasan fekszik. Zenei hetek és számos más kulturális esemény színesíti a fürdőváros életét. Fekvése miatt az aktív pihenést kedvelőknek számos sportolási lehetőséget kínál. Többek között hegyikerékpározásra, strandröplabdázásra, paplanernyőzésre, görkorcsolyázásra nyílik mód.





Az öböltúrázás a régió egyik új ajánlata, mely egy igazán különleges oldaláról mutatja be a tavat. A nyári programkínálatban hetente kétszer áll a vendégek rendelkezésére a vezetett tavi túrázás, amely a tó beépített északi partjától az érintetlenebb déli partig kalauzolja a vendégeket.

Júliusban minden kedden 20 órakor, augusztusban 19 órakor várják a vendégeket romantikus, esti evezésre a Millstattban és Döbriachban található evezős kikötőkben. Csütörtökönként júliusban reggel 8, augusztusban 9 órakor vehetnek részt a korán ébredő evezősök egy fél órás kiránduláson, hogy a Nockberg fejedelmi hegycsúcsai által körbezárt, 600 méter magasan fekvő tó közepéről csodálhassák a panorámát.

De szakadjunk el egy kicsit a tavaktól és lépjünk a szárazföldre: a vadregényes vidék a kényelmes sétáktól kezdve a kocogáson és a nordic walkingon át egészen a hegymászásig a túrasportok széles kínálatát nyújtja. A különböző útvonalak a részletes leírásoknak, a jó minőségű térképeknek és az útvonaljelzéseknek köszönhetően könnyedén követhetőek.


Nordic Walking

Az elmúlt években jelent meg soft sport elnevezés. Ennek egyik ága – a pilates-szel és a jógával együtt – a nálunk még csak jobbára hírből ismert nordic walking. Ez a fittness-séta, amiely a léc nélküli sífutáshoz is hasonlítható, botok használatával történik, s a hosszabb léptek dinamikája – jobb tartás mellett – átmozgatja, kímélve erősíti a felsőtest izmait.






Két keréken

A millstatti régió nagyszerű terepet kínál a kerékpározás szerelmeseinek is. A tó déli partján kényelmes, autómentes kerékpárutak kanyarognak. Élvezhetjük tehát a madárfüttyöt, és nem kell stresszelni a forgalom miatt sem. Amennyiben az egész tó körbebringázása egyelőre túl nagy falat, 1 euróért igénybe vehetjük a Pán Péter „biciklishajót”, ami kifejezetten a kerékpár túraútvonal lerövidítése és kalandosabbá tétele végett közlekedik.

Kapcsolódó cikk:

Déli örömök Karintiában »

Kapcsolódó oldalak:

A Testfestő Fesztivál hivatalos honlapja »

A Millstatti-tó honlapja »

Millstatti-tó – hajó menetrend »

Seeboden honlapja »

Még több információ Karintiáról »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top