Szabadidő

Miniállamok

Nem kell a világ másik végére utaznunk, ha látni szeretnénk a Taj Mahalt vagy éppen a Szabadság-szobrot, elég, ha ellátogatunk Európa valamelyik minivárosába, ahol néhány óra alatt Gulliverként járhatjuk körbe a nevezetességeket.





Italia in Miniatura, Olaszország

Ha az Alpoktól Szicíliáig szeretnénk végigutazni Olaszországon vonattal vagy autóval, két teljes nap kellene hozzá. A Trieszttől San Remóig tartó kelet-nyugati utazáshoz még egy teljes napra lenne szükségünk. De a háromnapos rohanásban a vonat vagy az autó ablakából nem sok mindent látnánk.

Ez a gondolat foglalkoztatta Ivo Rambaldit, vagyis az: hogyan lehetne Olaszországot egyetlen nap, esetleg néhány óra alatt olyan élethűen bejárni, hogy a kíváncsi látogatónak valamilyen elképzelése legyen az „olasz csizma” kultúrájáról. Úgy gondolta, ha egy külföldi turista kicsiben megcsodálja mondjuk a velencei Szent Márk bazilikát, a római Colosseumot, vagy a pisai ferde tornyot – ettől fellelkesülve látni szeretné az olasz kultúra világhírű alkotásait teljes életnagyságukban is!

A Mini Itália „papájának” egész családja azon munkálkodott, hogy ezt a fantasztikus miniatűr Olaszországot felépítse. És harmincöt évvel ezelőtt Rimini közelében, az Adria partja mentén fekvő Viserbán megnyitotta kapuit az Italia in miniatura.







Trevi-kút pancsoló

A parkban körbefutó egysínű vasút ablakaiból „madártávlatban” látható, hogy a csizma alakú Olaszországot tenger veszi körül, de a Messinai-szoroson át itt már híd köti össze Szicíliával. Úgy érezzük, mintha a délről északra vezető autópálya mentén sétálnánk, útközben feltűnik a Vezúv, alatta Pompeji romjai, Nápoly jellegzetes épületei, majd elérjük Rómát. A Colosseum és a Szent Péter bazilika ötvenszeres kicsinyítésben látható.

A Trevi-kút 33-szoros kicsinyítésben még a derekunkig sem ér. A Szent Péter tér közeléből, a tengeren át nézhetjük Szardínia szigetét, néhány perccel később pedig már a pisai ferde tornyot csodálhatjuk meg. Az Alpok hóval borított csúcsai közelében a 70 utast szállító egysínű vasút végállomására visszaérkezve a gyerekek világába jutunk el: a képzeletbeli repüléstől a gokartig.

Információ » 





Belépőjegy:

felnőtt – 9 euró
gyerek – 5 euró

Hollandia – Madurodam

A Hága közelében lévő legkisebb holland város környékén nagy a nyüzsgés, mindenütt emberek, egyesek éppen buszra várnak, mások a grachtok partján lévő bárok teraszain kávéznak.
„Kis Hollandiában” az ország szinte minden régi és új látnivalójával megismerkedhetünk, csak éppen az élethű épületeket huszonötszörös kicsinyítésben építették fel.

A kapun belépve, a teraszról elnézve olyan érzésünk van, mintha madártávlatból szemlélnénk a nyüzsgő várost. A hágai parlament előtt épp katonai díszszázad fogadja a négy pár lóval vontatott aranyhintóban érkező királynőt.
Aztán ott állunk Alkmaar város mérlegháza előtt, a híres sajtpiacon, ahol fehér ruhás sajthordó férfiak sietnek hatalmas sárga sajtokkal – persze mindez miniatűrben.





Aki az egész estét Madurodamban tölti, éjszakai díszkivilágításban is megcsodálhatja ezt a mesebeli világot. A nyári hónapokban naplemente után kívül-belül ötvenezernél is több lámpa világítja meg a miniatűr épületeket, a rohanó vonatokat meg a parádézó katonákat.
A Tengerészeti Múzeum előtt az első indiai útján, 1749-ben elsüllyedt háromárbocos Amsterdam vitorlás pontos mása horgonyoz. Szó szerint pár lépéssel arrébb látható az 1913-ban épült hágai Békepalota, sőt, a henger alakú amersfoorti villák, a Villa Rondók is. De itt van a csupa üvegből emelt Jövő Háza, melynek még kerti bútorai is üvegbúra alatt vannak.

A múltból egyenesen a holnapba érkezünk. Itt minden mozog és mozgatható: csak egy pénzérmét kell beledobni valamelyik automatába, és máris elindul az autó, a vonat, sőt a hajó is!







További információ » 

Belépőjegy:
• felnőtt – 12 euró
• gyerek – 8,75 euró





AusztriaMinimundus

A 25-szörös kicsinyítésben látható épületek olyan élethűek, hogy a legtöbbet akár eredetiként is mutogathatnánk. A magyar nyelvű füzetecske, amelyet a családi belépőjegyhez adnak, térképen mutatja be, hol találhatók, miről nevezetesek az egyes létesítmények.


A világ minden kincse

A Minimundus több mint 50 ország közel 200 nevezetességét tárja elénk. A legmagasabb modell a torontói CN Torony, amely 25-szörös kicsinyítésben is 23 méter magas! Persze a legtöbb építmény csak a térdünkig vagy a vállunkig ér. A Kis Világ kikötőjében horgonyzó hajók közül különösen szép a Sao Gabriel vitorlás, amely Vasco de Gama zászlóshajója volt: Afrika megkerülésével 1497-1499 között ezzel fedezte fel az Indiába vezető hajóutat. Megcsodálhatjuk még a szerelem márványból emelt palotáját, az indiai Taj Mahalt.






Ha csoportos látogatókhoz csatlakozunk, még a műhelyt is megtekinthetjük, ahol az élethű replikák készülnek – eredeti anyagokból.

A Fehér Háztól a Diadalívig


De itt fehérlik zöld pázsittal körülvéve a washingtoni Fehér Ház, sőt, a budapesti Halászbástya is, a Mátyás templommal. És messziről csillognak a brüsszeli világkiállításra épített Atomium gömbjei. Az osztrák főváros nevezetességei közül a székesegyházat és az Uno City modern tömbjét láthatjuk. Mellette csinoskodik II. Lajos bajor király pompás Neuschwanstein kastélya, amelyet csak halála után fejeztek be. Tágas térben áll a párizsi Diadalív és az oszakai japán császári palota, amit aranyozott tetőzsindelyei után arany kastélynak neveznek.

Térképért kattints ide! »

Belépőjegy:
• felnőtt – 11 euró
• gyerek – 6 euró
• családi jegy (és katalógus) 25 euró

A Minimundus honlapja »

A teljes cikket a Nők Lapja Évszakok aktuális számában olvashatod el!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top