Szabadidő

Déli örömök Karintiában

Ausztria legdélibb tartományában minden adott a kellemes, aktív kikapcsolódáshoz - számtalan kirándulóhely, meleg fürdõtavak, gyönyörû alpesi hegycsúcsok és vendégszeretõ házigazdák várják a mozogni vágyó kirándulókat.





Karintiában mindig történik valami: sportesemények és kulturális fesztiválok váltják egymást, a hegyek és tavak világa pedig remek helyszín, ha szeretnénk kicsit kiszakadni a mindennapok rohanásából, ha aktív természeti élményekre és háborítatlan szórakozásra vágyunk. Legyünk túrázók, kerékpárosok, futók, golfozók, vízbarátok, a lovaglás vagy a nordic walking kedvelői, itt mind-mind megtalálhatjuk számításunkat.

Hegyen-völgyön

Bármelyik égtáj felé tekintünk, széltében-hosszában csodálatos hegycsúcsok határozzák meg a látképet – az alpesi magaslatoktól a dombvidékekig mindent megtalálhatunk. A különféle hegycsúcsok ilyen elképzelhetetlen sokszínűsége minden túrázónak maradandó hegyi és outdoor élményeket ígér. 
Északnyugaton fekszik a gleccserekkel borított, zord Hohe Tauern Ausztria legmagasabb hegycsúcsával, a 3.798 méter Großglocknerrel, ahonnan varázslatos kilátás tárul a hegymászók elé.





A karintiai turistautak együttes hossza az Egyenlítő hosszának felel meg.
A tériszonnyal megáldott turistáknak célszerű a kicsit alacsonyabban fekvő területek felé venni az irányt – a Nockberge Nemzeti Park vagy a Saualpe és Koralpe lankás hegyoldalain tett túrák egyedülálló élményt jelentenek, nem is beszélve a talpalást megszakító felfrissülésekről, amikor is a túrázók a friss forrásvízbe márthatják fáradt végtagjaikat.





Karintia több mint 1270 tóval (ebből 200 fürdőtóval, melyek vízhőmérséklete a 28 Celsius fokot is elérheti), több mint 1000 patakkal, 23 gyógyforrással és  számtalan gleccserrel büszkélkedhet.

Karintia lelke – a víz


A fürdőzés szerelmesei elképesztő választékkal találkozhatnak Karintiában -több mint 200 ivóvízminőségű tavon hódolhatunk a különböző vízi sportoknak: szörfözés, vitorlázás, vízisízés, evezés, horgászat, strandröplabda szerepel a kínálatban.





A hegycsúcsok között számtalan fürdőtó található, amelyek hőmérséklete és vízminősége magasan a tengereké fölött van. Természetesen minden tónak megvan a saját karaktere: a Wörthersee nagyszabású nemzetközi rendezvények helyszíne, de nyugodt partszakaszai is vannak. A vitorlások számára oly fontos jó szél dominál az Ossiacher See-n. Különösen a kempingezők és a családok szeretik a türkizkék Faaker See-t és apró szigeteit. A természetbarátok elsősorban a Weissensee-t kedvelik, Karintia legmagasabban fekvő fürdőtavát. A Klopeiner See a legmelegebb karintiai fürdőtő. A napfényes Millstätter See-t pedig nem hiába titulálják „gyöngyszemnek“.

Ha azonban inkább a folyókat és a kalandokat részesítjük előnyben, Karintiában számtalan lehetőség kínálkozik a canyoningra, raftingra a Möll folyón, a Gailon vagy a Lieseren, tutajozásra a Dráván, kenuzásra a Weissensee-n. 










A kerékpárosokat igényesen kialakított, nagy kiterjedésű kerékpáros útvonalhálózat, és tökéletes infrastruktúra várja.

Kerékpárkölcsönzés – Impulse GmbH, www.impulse.co.at

Két keréken, lóháton…


Ha nem saját lábunkon szeretnénk bebarangolni a vidéket, pattanjunk lóra: 1400 kilométernyi kijelölt lovagló útvonal, több mint 80 lovarda, rengeteg lovas szálláshely és pihenőállomás áll a rendelkezésünkre.





Szintén ragyogó lehetőségeket rejt magában a táj felfedezésére a kerékpár nyerge – Karintia változatos hegyekkel, fürdőtavakkal tűzdelt vidékén a kerékpározás páratlan élményt jelent. Több ezer kilométernyi kitűnően kiépített és jelzéssel ellátott útvonalon közlekedhetünk. A hegyikerékpárosok számára folyamatosan újabb és izgalmasabb ösvényeket, erdei utakat nyitnak meg.

A kerékpáros útvonalak a nagy tavak körül („Kärnten Seen Biking”), a folyók mentén és kulturális látnivalók (Kastély-túra) mellett, könnyebb és nehezebb hegyi szakaszokkal tűzdelve hálózzák be Karintiát. Igazán igényes útvonalnak számít az „Alpe-Adria-Bike” túra, mely az Adria partján, Bibioneban ér véget. 





A Karintia kártya – Kärnten Card

Ez a kártya több mint 100 látnivalót kínál kedvezményes áron vagy ingyenesen – a hegyi vasutaktól kezdve a hajókirándulásokon át egészen a múzeumokig.
A kártya 32 euróba kerül (gyerekeknek 6-tól 15 éves korig 13 euróba, míg 6 éves kor alatt, illetve a harmadik gyerektől ingyenes), és 14 napig érvényes. Könnyen beszerezhető számtalan karintiai kiadóhelyen.

Látnivalók Karintiában

A hegyeken és tavakon kívül Karintia számtalan izgalmas és érdekes kirándulóhelyet is kínál – több mint 100 természeti csodát, vadasparkot vagy tematikus múzeumot találhatunk a tartományban.






Minimundus
A kicsinyített világ a Wörthersee-nél több mint 150 miniatűr modell segítségével mutatja be az öt kontinens legismertebb építményeit. Az épületeket az eredeti építőanyagokból, 1:25 méretarányban alkották meg.







Pyramidenkogel
Pyramidenkogel kilátó

905 méteres magasságból élvezhetjük az egész Karintiára nyíló impozáns kilátást. A kilátó tetejére lifttel juthatunk fel.

Rosegg vadaskert
A Burgberg hegy körüli hatalmas parkban több mint 350 állatfaj él. Ne hagyjuk ki a bölényeket, a farkasokat vagy a hiúzokat sem!

Happ hüllőállatkert és dinoszauruszpark
A klagenfurti hüllőállatkertben 60 különböző kígyó, 20 teknősbéka és 16 gyíkfajta várja a látogatókat. A rovarházban madárpókkal és skorpiókkal is találkozhatunk.

Obir és Griffen cseppkőbarlangok
Kutassuk fel a Bad Eisenkapplben található Obir cseppkőbarlang bizarr csodáit, vagy a griffeni Schlossberg mészkősziklái között rejtőző Griffent.

Porcia kastély
A gyönyörű reneszánsz kastély rengeteg kirándulót csábít Spittalba. A kastélyban egy népművészeti múzeum is helyet kapott.





További információk Karintiáról:

Austria.info »

Karintia.com »



Kapcsolódó fórum:

Karintia-Klagenfurt nyár »
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top