nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Rózsadomb – színes magyar film

Rózsadomb – színes magyar film

A 10 éves Panka és Miksa idilli gyermekkorukat élik a szigorúan õrzött rózsadombi villában és annak nagy elvadult kertjében. Apjuk vezetõ politikus a Rákosi kormányban, 1956 nyarán.
NLCafé
f Ajánlom

A 10 éves Panka és Miksa idilli gyermekkorukat élik a szigorúan őrzött rózsadombi villában és annak nagy elvadult kertjében. Apjuk vezető politikus a Rákosi kormányban, 1956 nyarán. A film szinte egyetlen helyszíne a villa és a kert. Az 1956-os eseményeket a gyerekek szemszögéből látjuk. A szülők, az egyszerű sorból „kiemelt” vonalas, mélyen hívő Teréz és a nála kb. 20 évvel idősebb nagypolgári zsidó családból származó Pálfi Gábor, nagyon elfoglaltak – az „új világot” építik. A gyerekekkel leginkább Róza, a babonás és titokban istenfélő háztartási alkalmazott törődik, de szabadon nőnek, mint a gaz, az elvadult kert az ő világuk. Róza babonás rémtörténetei és a papa párnázott ajtaja mögött zajló titokzatos harcok a szebb jövőért sajátos, groteszk világképet alakítanak ki a gyerekek képzeletében.

RÓZSADOMB

színes magyar film

Rendező és forgatókönyvíró:

CANTU MARI

Operatőr:
Máthé Tibor

Zene:
Mick Harvey, Purcell, Wagner, Beethoven, Szenes Iván, Horváth Jenő, Dubianski

Szereplők:
Andorai Péter, Marozsán Erika, Lázár Kati, Szirtes Ági,
Rózsa Naomi, Bánsági Ildikó, Monori Lili, Fekete Ábel„Hosszú évek után újra kezembe akadt apám, Horváth Márton „Holttengeri tekercsek” című könyve. Nem a politikai vetülete kavart fel, hanem a távolisága – mintha egy elsüllyedt Atlantisz-világból nézne vissza rám ez a téma – hetedhét holttengeren át. Szüleim több, mint tíz éve halottak, az a világ amiben és amiért éltek, szintén elsüllyedt, csakúgy, mint a „szocialista” gyermekkorom. A történetben keverednek a valóságos és a fiktív elemek.”


Cím: RÓZSADOMB
Nemzetiség: magyar
Kópia: színes, 35 mm-es 94 perc
Gyártó: Eurofilm Stúdió, Mediopolis GmbH
támogatók: Magyar Mozgókép Közalapítvány, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, MTM-SBS Rt./TV2, Mitteldeutsche Medienförderung, ZDF, Filmboard Berlin, Eurimages, Magyarországon forgalomba hozza a MOKÉP Rt.

Fotó: http://www.szemle.film.hu

Megosztás Facebookon