nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Táncszínház: Föld

Táncszínház: Föld

A magyar származású Krisztina de Châtel 1976-ban alapította meg saját együttesét Hollandiában. Azóta is olyan témákkal foglalkozik, mint a függés, az elszigeteltség, a harag, a szexus.
NLCafé
f Ajánlom

A THINKING FORWARD holland kulturális program keretében helyszín: Artus Stúdió

Hollandia EU-elnöksége idején számos olyan kulturális rendezvényre kerül sor, amely az új tagállamokra irányítja a figyelmet. A magyar származású holland koreográfusnő, Krisztina de Châtel ennek keretében a Budapest Táncszínházzal együttműködve egyedülálló projektet valósít meg. Újra színpadra viszik a Föld című produkciót, amely a modern táncművészet egyik klasszikusa. A darabot holland és magyar táncosok adják elő Magyarországon és Hollandiában is.

A Föld 1985-ben készült a Hollandiában minden évben megtartott rangos művészeti fesztivál, a Holland Festival számára. Díszlete egy kör alakú, magas földsánc, amelyből a táncosok óriási fizikai erőfeszítés árán igyekeznek “kitörni”. Az elmúlt években Krisztina de Châtel munkáiban egyre hangsúlyosabban jelenik meg a koreográfusnő társadalomképe, egyre erősebbé válik a társadalmi mondanivaló. A Föld című koreográfiában is megjelennek olyan társadalmi témák, amelyek máig sem vesztettek aktualitásukból, így például az a küzdelem, amit a szellem az anyaggal, az egyén a különböző társadalmi rendszerekkel szemben folytat.

A magyar származású koreográfusnő 1976-ban alapította meg saját együttesét Hollandiában. Koreográfiáiban a táncot és a zenét képzőművészeti elemekkel ötvözi, az utóbbi időben pedig egyre jobban érdeklődik a számítógép, a videó és az új technológiák iránt. Annak ellenére, hogy De Châtel mindig a minimalista, absztrakt táncból indul ki, előadásai mégis más-más karakterűek. Olyan témákkal foglalkozik, mint a függés, az elszigeteltség, a harag, a szexus. Stílusában sajátosan keveredik a magyar temperamentum egy nagyon letisztult gondolkodásmóddal.

koreográfia: Krisztina de Châtel
zene Philip Glass – Another Look at Harmony, 4. rész színpadi
látványterv: Conrad van de Ven


A produkció létrejöttét támogatta a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a budapesti holland nagykövetség, a Thinking Forward program (a 2004-es holland elnökség kulturális programja), a holland Fonds voor Amateur- en Podiumkunsten (Amatőr- és Pódiumművészetek Alap) és az amszterdami Theater Bellevue.

Helyszín: Artus Stúdió (XI. Budapest, Sztregova u. 3.)
Jegyek elővételben a Trafó jegypénztárában, előadások napján a helyszínen kaphatók.

Megosztás Facebookon