Szabadidő

Filléres utazások

Utazni egyszerû. Besétálunk egy irodába és kifizetjük az utat, a többi már simán megy. De mit csináljunk, ha nincs a zsebünkben az a félmillió, és nem akarunk lemondani a világról?

Autóstop
Ha valaki mindenáron menni akar, és nagyon kevés a pénze, evidens módon az autóstop az egyetlen megoldás. Az autóstop kedélyessége és viszonylagos veszélytelensége azonban már a múlté. Lányokat felvesznek, egy fiút és egy lányt is még csak-csak, de egy vagy két fiú szobrozhat 24 órát is az úton, autópályán mondjuk nem, mert biztos, hogy előbb-utóbb összeszedi a yard.
Az autóstop reményteljes helyei a bekötőutak utáni útszakaszok, ahol még nem mennek ezerrel, emelkedő előtt, ahol a gyengébb járművek úgyis lelassulnak. A legkézenfekvőbb benzinkútnál személyesen felkéredzkedni. Így a visszautasítás esélye kisebb, bár, ha bekövetkezik, fájdalmasabb.

Kenguru
Az autóstop némi költséggel járó, de biztosabb és kulturáltabb módja a Kenguru, ami a legismertebb német-magyar stopközvetítő irodáról kapta a nevét. Az autósok feliratkoznak a lapra az indulás idejét, helyét, végcélját, a helyek számát, az autó típusát, stb. megjelölve, a reménybeli autótlan utazó pedig végignézi a listát, és jelentkezik a neki megfelelő helyre. Az autós számára a közvetítés ingyenes – kinek vagyon, annak nagyon -, a jelentkezők pedig közvetítési díjat fizetnek az irodának és benzin-hozzájárulást az autósnak. Például Amszterdamba 11 000.- Ft benzinpénzért és 3200.- Ft közvetítői jutalékért lehet eljutni. Berlin ebben a konstrucióban 6800.-+2400.- Ft, London 12 500.-+3200.- Ft, Milánó 7800.-+2800.- Ft.
A gyakran utazók számára létrehoztak egy Aktív Kártyát. Erre előre rá kell tenni egy összeget. Igény esetén nem szükséges postára mászkálni és csekket befizetgetni, csak be kell telefonálni az irodába, és már kapjuk is az adatokat. Az iroda a kártyáról leveszi a közvetítői jutalékot, a benzinpénzt pedig személyesen adjuk oda a sofőrnek.

Vonat
Nagyon olcsón lehet utazni vonaton is, ha szánunk rá időt és átnézzük a MÁV honlapját. Az osztrák vasúttal közösen találták ki az EuRegio kirándulójegyet, mellyel a határ 100 km-es körzetében négy napon keresztül lehet utazgatni. 20 éven aluliak pedig 29 euróért vásárolhatnak Ifjúsági Hálózati Bérletet, s ezzel korlátlanul utazhatnak Ausztria egész területén. A honi vasút nyáron Horvátországba is kínál kedvezményes árú jegyet.

Autó- és kisbusz
Az önállóan utazni kívánó fiatalok számára jó megoldás lehet az autó-, vagy kisbuszbérlés. Az internetes kínálatból érdemes az „új” megjelölésű cégek kínálatára kattintani, mert ők legtöbbször kénytelenek erősen redukált, bevezető árral magukhoz csalogatni az ügyfelet.
Találtunk Suzukit és Fiatot 5000.- Ft, és 9 személyes Ford Transit kisbuszt 2 hétre 18 300.- Ft napidíjért. Ebben nincs benne az adó és a külföldi kilométerdíj, azt külön meg kell kérdezni, de nem rossz így sem.

Internetes útvonaltervező: Routenplanner
                                       ViaMichelin

Repülő
A fapados légitársaságok megjelenése mindenkit lázba hozott az utóbbi időben. Több társaság is működik Magyarországon. A SkyEurope Londonba, Párizsba, Milánóba és Zürichbe küld gépeket – már az első kettő is elég a boldogsághoz – kb. 6000.- Ft+ reptéri illetékért. Az EasyJet 39 városba szállít, kb. 100 € egy odaút. Népszerű nálunk a Ryanair, amely 85, és az Air Berlin+Niki, amely 30 desztinációt érint. A legolcsóbb jegyek ára 20-40 €. Sajnos, mindegyik grazi indulással érhető csak el. Az Air Berlin+Niki Izlandra is indít járatokat! A Germanwings Budapestről Kölnbe és Stuttgartba szállítja az utasokat

Card
Az utazás költségeinek lefaragásában jó szolgálatot tesz, ha a szinte minden nagyobb városban hozzáférhető napi vagy heti turistakártyát kiváltjuk. A BudapestCardhoz hasonló kártyák még kifizetődőbbek, ha csoportos kedvezményeket veszünk igénybe, ehhez persze csoport kell, általában legalább 3-5 fő. De csapatban úgyis jobb utazgatni. A turistakártyák tulajdonosai ingyen vagy redukált áron mehetnek múzeumokba, használhatják a tömegközlekedési eszközöket, sőt, olcsóbban étkezhetnek a kijelölt helyeken. A turistakártyákat a megfelelő irodákban, de sok helyen egyszerűen a metrópénztárnál is lehet kapni. A fiatalságnak járó kedvezményre minden alkalommal kérdezzünk rá.
Egy tanács a kevésbé tapasztaltaknak: ételféleséget nem szükséges magunkkal cipelni, mert ugyanannyiba kerül külföldön, sőt esetenként olcsóbb, mint itthon.

Szállás
Az akciós utak esetében a szervező gyakran nem tudja megmondani, milyen szálláshelyre kerül az utolsó pillanatban érkező utas. Előfordulhat, hogy magasabb kategóriájú helyen nyaralhatunk, mint amilyenre befizettünk, de fordítva nem, a szolgáltatás minimálszínvonala garantált. Ilyenkor Joker vagy Dominó megjelöléssel hirdetik a szálláshelyeket.

Szervezett úton kívüli olcsó szállást kaphatunk Európa bármelyik Youth Hostelében, életkortól függetlenül. Hollandiában érdemes Vandrarhemet, azaz vándorotthont keresni. A nagyobb városokban az egyházak olcsó és tiszta szálláshelyeket tartanak fenn, itt azonban a tisztességes viselkedés és a korai lefekvés az előfeltétel, ami időnként nem árt a megfáradt utazóknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top