Szabadidő

Marokkó, mon amour…

Mesevilág, mecsetek, müezzin, muszlimok, méz, meleg. Ez mind ugyanaz a mesés Marokkó. Egy olyan ország, ahol nincs túl nagy rend és tisztaság, de kihagyni helyrehozhatatlan hiba lenne!

NÉZD MEG KÉPGALÉRIÁNKAT!






Tunézia után idén Marokkóba utazunk. Persze Egyiptom is versenyben van, de Marokkó valahogy mindig is egzotikusabbnak tűnt, nem? Rejtő Jenő figuráival, és olyan nevekkel, mint Casablanca, Marrakesh, Agadir. És különben is, épp most forgatták itt a Tróját Brad Pittel. Szóval repülőre fel, és irány Afrika!

Már a repülőútért is megéri! Először megtekintjük az Alpokat, majd a Cote d’Azur felett suhanunk, míg a spanyol vidéken áthaladva megnézhetjük a Gibraltári-szorost is. A négyórás út tényleg elrepül.






Ínyenceknek

A marokkói konyha méltón világhírű. Kostolj meg minél több finomságot, például a tagine-t, ami fedeles cserépedényben, szinte bármiből készülhet. De találkozhatunk galambhússal töltött lepénnyel, aminek különös módon almáspite íze van, fantasztikus előételekkel, és a süteményeket se hagyjuk ki! Az én kedvencem a narancssaláta volt!
Attól függően, hogy pihenni vagy kirándulni érkeztünk, leszállhatunk a tengerparti Agadirban, melynek környékén a kecskék a fákon legelnek, és lubickolhatunk az Atlanti-óceánban. (Csak bátraknak és merészeknek ajánljuk, a hullámok nem éppen kicsik!) Persze, nyugalomkeresőknek ott a medence minden szállodában.

De ha igazán jót akar valaki, jöjjön két hétre, és az elsőt kirándulja végig. Ehhez a kalandhoz inkább a marrakeshi leszállás illik. Ez aztán az igazi királyi város. Illetve talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy királyi és “koldusi” is egyszerre. Mindenképpen érdemes barangolni benne. Szerencsére az itteni óváros, a Soukh nem olyan tekervényes, mint pl. Fezben, ahova vezető nélkül nem is ajánlatos betévedni, de Marrakesh is elgondolkodtatja a turistát: hogy kézbesít itt egy postás? Szerencsére a taxisokon nem kell gondolkodnunk, ugyanis ide nem fér be autó.






Pedig a taxis szintén egy külön kaszt. Van belőle városi használatra ajánlott kicsi (petit taxi, egy nekünk 4 fősnek tűnő autóban rendszerint 6 utassal), és egy távolságibb használatú nagy (grand taxi). Közös tulajdonságuk, hogy előre ki kell alkudni velük a viteldíjat, különben kellemetlen meglepetések érhetik az utazót.

Marrakesh bazárja is méltán nagyon híres. Kétféle ember látogatja: a helyi, aki mindent itt szerez be, és a turista, aki a selyem ágytakaróra, a színes bőrpapucsra és a pamutruhákra utazik. A vastagabb pénztárcájúak persze szőnyegre is vadászhatnak.


Ez utóbbit szaküzletekben a városon kívül is árulják. A szaküzleteket onnan ismerheted fel, hogy egy útmenti házon sok szőnyeg lóg. Nem kell aggódni, itt is remek minőséget lehet találni (vagy olcsóbban rosszabbat!)


A városból egyébként amúgyis érdemes kijönni. Marrakesh az Atlasz-hegység lábánál fekszik, és akár egy rövid túra (pl. az Ourika-völgybe) is sokat mutat meg a holdbéli világból, ami ezt a tájat jellemzi. Ha pedig elindulunk Ouarzazate felé, ami már a Szaharától sem esik messze, és ahol az Arábiai Lawrence óta sok filmet forgattak már. Pl. Asterix és Obelix Kleopátra misszóját, így hát Egyiptom is kipipálható!


Ha megnézted már a többi királyi várost (Fezt, Casablancát, Meknest), tényleg itt az ideje, hogy Agadirban a megérdemelt pihenést válaszd!



Az utazást és a felejthetetlen élményeket a Budavár Toursnak köszönjük.







 Egy kis praktikum


• Marokkóba nem kell vízumot váltani, viszont készülj fel, hogy a reptéren egy adatlapot kell kitöltened, és egy számot kapsz az útleveledbe. Ezt aztán a szállodában is el fogják kérni.


• A marokkói pénz a dirham, de ezt csak az országon belül lehet megvenni, sőt kihozni is tilos. Az árfolyam viszont kötött, tehát magaddal vitt euródat vagy dollárodat bárhol beválthatod.


• Ez bizony Afrika, tehát itt érvényes a palackos vízzel moss fogat szabály. A nemzeti köszöntőt, a mentateát viszont ihatod bátran, az forralt vízből készül. Mindenesetre kisebb házipatikát vigyél magaddal, már csak ijesztésképpen is.


• Marokkó Afrika leghűvösebb országa. Ez persze nem jelenti azt, hogy télikabátot kell csomagolni, de különösen a hegyekben mindenképp elkel egy pulóver és egy hosszúnadrág.


• A marokkóiak nem úgy viselkednek, mint azt az átlagos araboktól megszokhattad. Sokan berber származásúak, és ők amúgyis büszkeségükről híresek.


• Egy nyilvánvaló alapszabály: alkudni kell. Aki lélektanilag képtelen erre, az drágán fog vásárolni, és még ki is nevetik. Az ilyenek cipeljenek magukkal alkudni képes embereket, és fegyelmezzék arcvonásaikat, miközben hátat fordítanak a kívánt protékának. Az árus valószínűleg utánuk fog eredni.


• A helyiekkel leginkább franciául lehet beszélgetni, de angoltudásunkkal sem leszünk elveszettek.


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top