Szabadidő

Purcell piknolepszia – kortárs opera

A kortárs opera mûfaja ismeretlen kisbolygóként keringett a magyarországi magaskultúra naprendszerében, ám jött Ágens, és csillagászati látcsövet adott a kezünkbe.

Február 19., csütörtök, 20:00

A piknolepszia jelenléthiányt,




tudatkiesést jelent. A piknoleptikus “célja” kiszakadni az időből, megbillenteni a megélt világ egyensúlyát. Eredménye a “távollétben töltött”, megbontott idő. Az előadásban H. Purcell zenéje az, ami ezen kimaradt idő keresésére és vizsgálatára ösztönöz, operáiból azokat az áriákat kiragadva, melyek leginkább az angyalok ‘nyelvén’ szólnak és a kortárs zenéhez közelítenek, összeillesztve Ágens “a barokk opera ihlette, a transzcendenst célzó áriáival”*. A Purcell piknolepszia nem a hagyományos dramaturgiára épül, az előadás meghatározó létélményeket közvetít. A nézők belépnek a már ‘megkezdett’, vagy ‘bizonytalan időktől így folyó’ történetbe, s mikor távoznak, akkor sem a konkrét történetet, hanem a történet érzetét, belső ideáját viszik ki a térből.





A színpadon megjelenő lények és képek jelekként funkcionálnak, megjelenésükkel erősítik vagy gyengítik az egyénre szabott történet erejét, mint valamely hamis vagy igaz ‘játék’ döntnökei. Nincsenek csúcspontok, hiszen folyamatosan csúcspontok vannak… az emberi elme letisztult belső vízióit láthatjuk itt, a tiszta hang extázisát. Egyértelmű, tiszta formák, kísértés nélküli állóvilágok, átlátható rendszerek, az emberi lény harmónia és egység utáni hihetetlen vágyakozásának titkos, belső leképezése a Purcell piknolepszia.





Ágens beskatulyázhatatlan, szférikus hangja és Gergye Krisztián “a különleges jávai táncból építkező, csak Gergyére jellemző mozdulatsorai”**, melyek a Tenebrae c. előadásban már találkoztak, ahol is a sötétség és a Daimón problémakörét dolgozták fel, most Tasnádi József képzőművész segítségével a ‘felső világok’ felé fordulnak, azt szeretnék kutatni és megjeleníteni.

* in Jászay Tamás: A teljesség felé, Criticai lapok 2003/10-11.

** u. ott.


Purcell piknolepszia – kortárs opera

Bemutató: Február 19., csütörtök, 20:00, Millenáris Teátrum (Budapest, II., Fény u. 20-22.)

Jegyár: 1000 Ft

Írta és rendezte: Ágens

Ének: Ágens, Kiss Viktória

Koreográfus: Gergye Krisztián

Előadók:

Bata Rita

Gergye Krisztián

Négyesi Móni

Szabó Csongor

Közreműködik: Stollár Xénia – viola da gamba

Jávorka Ádám – brácsa

Díszlet és látvány: Tasnádi József

Jelmeztervező: Béres Móni

Zene: H. Purcell, Ágens

Művészeti tanácsadó: Kulcsár F. Imre

Fényterv: Gergye Krisztián

Smink: Károlyi Balázs

Haj: Varga Viktória

Hang: Boudny Ferenc

Fény: Varga Antal

Fotó: Spilák Zsuzsanna

Támogatók:

Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alapprogram, Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága Színházi Alap, Műhely Alapítvány, HANGMESTER.HU Csapat

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top