Szabadidő

Kalendárium (12. 13.)

Ma ünneplik névnapjukat a Lucák és az Ottíliák - a Luca latin eredetû, jelentése: ragyogás, fényesség, az Ottília germán eredetû, jelentése: kicsi birtok -, e napon fedezte fel Abel Tasman holland tengerész Új-Zélandot, valamint ma ünnepli születésnapját Christopher Plummer színész is. További érdekességek...





Ez történt ezen a napon:


1642 – Abel Tasman, holland tengerész felfedezte Új-Zélandot.

1913 – Leonardo da Vinci halhatatlan festménye, a Mona Lisa visszatért a Louvre-ba két év “távollét” után. A lopott képet visszaszerezték, és 5 millió dollárra becsülték értékét. 1962-ben már 100 millióra értékelték. A legenda szerint Giacondo kisasszony egyetlen fizetsége négy évnyi modellkedésért ingyen szórakoztatás volt énekesektől, bolondoktól.

1937 – Japán csapatok elfoglalták Nankingot, egy kínai várost. Kb. 200.000 kínait öltek meg a következő hat hétben. Az eseményt “Nanking megerőszakolásaként” emlegetik.





1985 – Phil Collins először tűnt fel a tévé képernyőjén (Amerikában) a Miami Vice-ban, mint drogkereskedő.

1991 – Észak- és Dél-Korea egy egyezményt írtak alá, amely formálisan véget vetett a koreai háborúnak 38 évvel azután, hogy a harcoknak vége szakadt.





1998
– Puerto Rico népe az USÁ-hoz való csatlakozás ellen szavazott.

2000
Al Gore bejelentette, hogy elismeri George Bush győzelmét az elnökválasztáson. A floridai elektori szavazást végül 537 szavazattal nyerte meg Bush, a Floridai Legfelsőbb Bíróság által hozott újraszámlálási döntést pedig az USA Legfelsőbb Bírósága alkotmányellenesnek nyilvánította.






Boldog születésnapot!


Jamie Foxx, színész, 1967.
Christopher Plummer, színész, 1929.
Dick Van Dyke, színész, 1925.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top