Szabadidő

Bazi nagy görög lagzi

"A görög lányoknak mindössze három dolguk van életükben. Egy: hogy hozzámenjenek a görög fiúkhoz, kettõ: hogy görög bébiket hozzanak a világra, és három: hogy haláluk napjáig etessék õket." (Toula Portokalos)




A Portokalos família valamennyi tagja aggódik Toula (NIA VARDALOS) miatt. Toula ugyanis elmúlt harmincéves, de még mindig hajadon, ráadásul szülei – Gus (MICHAEL CONSTANTINE) és Maria (LAINIE KAZAN) – A táncoló Zorbához címzett étteremében dolgozik, minek következtében bűzlik a fokhagymától.

Toula napjai szürkék és fakók, akárcsak haja, ruhája, álmos tekintete, egész tizedik-lány-a-buszmegállóban külseje. Csendes beletörődéssel és megadással hallgatja családja zúgolódását. Apja végül mentő ötlettel rukkol elő: az egyetlen lehetőség arra, hogy Toula végre férjet fogjon magának, ha nekivág Görögországnak, s utazgat egy kicsit.

A lánynak cseppet sem fűlik a foga a dologhoz, még a haja is égnek áll a házasság gondolatától. Csakhogy tudja, előbb-utóbb kénytelen lesz fejet hajtani családja akarata előtt. Toula azonban valami másra vágyik, többre, jobbra, szebbre, saját sorsra: sorsra, amely az övé. Azt kívánja: bárcsak bátrabb, vagy legalább is csinosabb lehetne.





Ahogy így ábrándozik az étteremben, s felszakad ajkairól a sóhaj, tekintete hirtelen megakad egy magas és jóképű idegenen. Toulát elönti a hideg verejték: úgy megdermed, mint a szobor-isten odakinn, a házukkal szemközt. És akkor az idegen… egyszerűen keresztülnéz rajta.
A sokktól magához térve Toula elszánja magát a változtatásra. A baj csak az, hogy családtagjai nem mutatnak hajlandóságot tervei támogatására. Toula szeretne beiratkozni egy számítógépes iskolába, de régivágású apja értetlenkedik: „Minek neki az iskola? Van annyi sütnivalója, amennyi egy nőnek kell!”.





Ám hősnőnk hajthatatlan. Ahhoz, hogy iskolába járhasson, pár dolgot sínre kell tennie: új külső, új munka, új reflexek. Otthagyja az éttermet, és nénikéje utazási irodájában kezd dolgozni, ahol is kisvártatva feltűnik a bűvös idegen. A férfi figyelmét ezúttal azonban nem kerüli el az új Toula. Az idegent Ian Millernek (JOHN CORBETT) hívják, nagyon magas, nagyon jóképű, ráadásul főiskolai tanár, és egy icipicit sem görög. A lánynak felocsúdni sincs ideje, máris egy randevún találja magát. Az istenek pedig úgy rendezik, hogy Toula és Ian menthetetlenül egymásba szeressenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top