Szabadidő

A nap menüje (12. 11.)

Mai ajánlatunk különleges gombaleves, fõételnek túrós csuszát ajánlunk tepertõvel.

Különleges gombaleves

A leveshez

• 1 kg sertéscsont
• 1 fej vöröshagyma
• 25 dkg leveszöldség
• 10 dkg füstölt szalonna
• 30 dkg gomba
• 20 dkg füstölt kolbász
• 10 dkg liszt
• 3 dl tejföl
• zsír, só, bors
• 1 csomó petrezselyemzöld

A derelyéhez

• 20 dkg liszt
• 4 tojás
• 2 dkg vaj
• 1 púpozott evőkanál, finomra vágott vöröshagyma
• 20 dkg borjúhús
• só, őrölt bors
• szerecsendió


Elkészítés

A csontból és a zöldségekből csontlevest főzünk, vagy a leveskockából készítünk 1 liter leveslét.
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, aranysárgára sütjük, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel fűszerezve megpároljuk a kis kockákra vágott gombát, és a leszűrt csontlével feleresztjük. A levest felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, majd világos rántással berántjuk, beletesszük a felszeletelt füstölt kolbászt, és készre főzzük, végül tejföllel elkeverjük.


Levesbetét

A derelyéhez a lisztből 2 tojással, kevés sóval nyújtható tésztát gyúrunk, és a következő töltelékkel töltjük. A finomra vágott hagymát félig megpirítjuk, hozzátesszük a pépesre darált húst, fűszerezzük, és kevergetve jól átsütjük.
Hozzáütünk két tojást, és állandó keverés mellett addig hagyjuk mérsékelt tűzön, amíg a kellő sűrűséget el nem éri. A kinyújtott tésztát megtöltjük ezzel a töltelékkel, derelyevágóval kis kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben kifőzzük.
A levest a derelyebetéttel tálaljuk.


Jó tanács

Borjúhúsos derelyét készen is vásárolhatunk, és azzal is kínálhatjuk a levest.


Túrós csusza tepertővel





Hozzávalók

• 500 g liszt
• 4 db egész tojás
• 100 g füstölt szalonna
• 300 g túró
• 2 dl tejföl
• só


Elkészítése

A lisztből, a tojásból kevés só hozzáadásával elkészítjük a a gyúrt tésztát, pihentetjük, majd 1-1,5 mm vastagra kinyújtjuk, és a nyújtófát aládugva a tésztát megszikkasztjuk. Amíg a tészta szárad, a füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és kiolvasztjuk, a túrót áttörjük – szétmorzsoljuk – és félretesszük. Ha a tészta megszáradt, nagyobb darabokra tördeljük, és lobogó forró, sós vízben kifőzzük.
Leszűrjük, leöblítjük, jól lecsurgatjuk, és tűzálló tálban a szalonna zsírjával összekeverjük – ha szükséges megsózzuk – tetejére tesszük a szétmorzsolt túrót, a tejfölt és a kisütött szalonnát. Sütőbe vagy mikróba téve átforrósítjuk, és így tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top