Szabadidő

Kenneth Branagh

Bár akcentusa mást sejtet, Branagh Észak-Írországban született, nem Angliában, 1960 egyik ködös napján Belfastban egy munkás családba.




A bizonytalan helyzet miatt kilencéves korában családja Angliába költözött. 15 évesen keltette fel érdeklődését a színészkedés, majd miután szinte mindenben részt vett, ami a színházzal kapcsolatos, 18 éves korában felvételt nyert a “Royal Academy of Dramatic Arts”-ra. Itt elismerést elismerésre halmozott, Hamlet-alakításáért Bancroft-díjat kapott. Diploma után (1982) a West End színpadon szerepelt Rupert Everett mellett az “Another Country”-ban, amiért megkapta a legígéretesebb újonc díját.






Barátjával 1987-ben alakította meg a “Renaissance Theatre Company”-t, akikkel több produkciót követett el. Itt ismerte meg Emma Thompsont is, akit 1989-ben vett el. Házasságuk 1995-ig tartott. Rendezői bemutatkozása 1989-ben következett be, az “V. Henrik”-et vitte vászonra. Munkájáért a legjobb rendező és a legjobb színész Oscarjára is jelölték, díjat azonban “csak” hazájában vitt el, azt viszont zsákszámra. 1991-ben következett be hollywoodi debütálása a “Dead Again”-ben, ahol feleségével láthattuk.

1995-ben egy vágatlan Hamletet tárt a nézők elé, a film négy órájában olyan sztárok szerepeltek mellette, mint Kate Winslet, Robin Williams, Jack Lemmon. 1999-ben aztán odáig süllyedt (a kritikusok szemében), hogy a “Vadiúj vadnyugat” gonoszát játszhatta. Többek szerint azért mégiscsak ő volt a film egyetlen pozitívuma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top