Szabadidő

Kalendárium (12. 10.)

Ma ünneplik névnapjukat a Juditok - nevük héber eredetû, jelentése: zsidó nõ -, ma kezdõdik a Hanuka, valamint ezen a napon (1830) született Emily Dickinson, Amerika egyik legnagyobb költõje. További érdekességek...

December 10






A nap jellegzetessége:

Kezdődik a Hanuka. A zsidó hit szerint ez a fények ünnepe.

Ünnepi receptek hete – ezen a héten küldjünk üdvözlő kártyákat ismerőseinknek receptekkel.

Emberi jogok napja (és hete)

Ez történt ezen a napon:

1817 – Mississippi lett az USA 20. állama.

1830 – Emily Dickinson, Amerika egyik legnagyobb költője megszületett. Élete során csak hét versét adták ki, de halála után több mint 2000 versét találta meg nővére, amiket 50 éven keresztül fokozatosan adtak ki.





1896
Alfred Bernhard Nobel, svéd kémikus, a dinamit feltalálója meghalt. Végrendeletében azt kérte, hogy 9 millió dollárt érő ingatlanjának bevételét évente osszák ki olyan embereknek, akik az emberiség fejlődéséért a legtöbbet tették. A díjakat bármilyen nemzetiségű személy megkaphatja, a fizika, a kémia, a pszichológia (orvostudomány), irodalom területén, valamint az is, aki a békéért tette a legtöbbet. A közgazdasági Nobel-díjat 1968-tól osztják ki. Az elsőket 1901-ben osztották szét, a győztesek kb. 40000 dollárt kaptak az első alkalommal. Ma kb. 1 millió dollár jut nekik fejenként.





1950
Dr. Ralph Bunche lett az első sötétbőrű, aki Nobel Béke-díjat kapott. Izrael és az arab államok közti közvetítésért ítélték neki.

1964 – Martin Luther King kapta a Nobel Béke-díjat. Ő volt minden idők legfiatalabbja, aki ebben a kitüntetésben részesült.

Boldog születésnapot!

Kenneth Branagh, színész, 1960.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top