Szabadidő

Whoopi Goldberg

Goldberg Caryn Johnson néven 1955-ben született New Yorkban. Hosszú karrierjét nyolc évesen kezdte, Helena Rubenstein Gyermekszínházában.





Színművészeti középiskolába járt, az érettségi után pedig már kisebb szerepeket kapott a Broadway-n pl. a Hairban vagy a Jézus Krisztus Szupersztárban. Hogy megkeresse a kenyérre valót, néha beállt kőművesnek, vagy sminkesnek – ravatalozásoknál. 1975-ben az ország nyugati részébe költözött. Miután egy improvizációs csoporttal turnézott, megalakította a The Spook Show-t, amiben egyedül játszott el különböző karaktereket. Ez felkeltette Mike Nichols érdeklődését, aki 1984-ben a Broadway-re vitte a showt, ami Goldbergnek több díj között egy Grammyt is hozott.

1985-ben történt sok jóval kecsegtető debütálása a filmvásznon, amikor Spielberg filmjében Celie-t játszotta el. Egy Oscar-jelöléssel, és egy Golden-Globe-bal jutalmazták a szakértők alakítását. Bár az indulás jónak tűnt, a 80-asok végéig mégis csak gyenge komédiákban tűnt fel. 1988-ban váltott, ekkor egy jamaikai dajkát játszott a Clara’s heart-ban, később pedig az Űrszekerek: a következő generációban láthattuk. Az 1990-es Ghost nagyrészt neki is köszönheti sikerét – ő pedig a filmnek köszönheti első aranyszobrocskáját. Sokan emlékezhetünk rá az Oscar-díj átadásokról, hiszen többször volt az est házigazdája is. A 90-es években még többször nyújtott kiváló alakítást, olyan filmekben, mint a Made in America vagy a Boys on the Side és az Apácashow.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top