Szabadidő

Egészségturizmus

Gondoltál-e már arra, hogy szabadságod egy részét csakis önmagadra, tested-lelked felfrissítésére, ápolására, gyógyítására fordítsd?

A régió gyógyüdülőhelyei szép tájakon fekvő, kedvező adottságú, pihenésre, szórakozásra és sportolásra egyaránt alkalmas helyszínek, ahol az aktív üdülési lehetőségek, a kulturális és természeti értékek éppúgy megtalálhatóak, mint a történelmi és népi hagyományok.


Termál-barlangfürdő
3519 Miskolctapolca, Pazár István sétány Tel/fax: +36 46 304-128; 369-452





Miskolctapolca Budapesttől 170 km-re, Miskolc központjától 6 km-re található. Az erdős hegyekkel körülvett üdülőhely fürdőjében a termálvíz jótékony hatása mellett az Európában egyedülálló barlangi medencerendszer különleges élményt nyújt.

Vízösszetétel: kalcium, magnézium, hidrogén-karbonátos víz metabórsav, metakovasav, bróm, jód és radon tartalommal.
Vízhőmérséklet: 29-34 C
Gyógyhatás, javallat: fizikai kimerültség, vegetatív idegrendszeri és légzőszervi bántalmak, idült gyulladásos folyamatok, ízületi megbetegedések, allergiás légúti panaszok, gyomor- és bélgyulladások, asztmatikus bántalmak


Salvus Strandfürdő
3335 Bükkszék, Fürdő út 10. Tel: +36 36 361-192

Bükkszék változatos környezetben lévő, domboktól ölelt kis üdülőfalu a Bükk hegység lábánál Egertől 20 km-re északnyugatra. A Salvus gyógyvíz mind fürdő- mind ivókúra formájában alkalmas különböző betegségek kezelésére.

Vízösszetétel: alkáli-hidrogénkarbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvíz kiemelkedő hidrogén-karbonát tartalommal.
Vízhőmérséklet: 27-40 C
Gyógyhatás, javallat: gyomor- és bélrendszeri betegségek, cukorbetegség, légúti panaszok, reumás és nőgyógyászati megbetegedések.


Hőforrás-fürdő
Egerszalók





Magyarország észak-keleti részén, a Bükk hegység lábainál a Laskó patak partján, Eger város közvetlen szomszédságában terül el. Egerszalók az egri történelmi borvidék része A vadregényes környezetben elterülő, fenyvesektől ölelt hőforrás különleges látványt nyújt, és kellemes kikapcsolódást biztosít a gyógyulni és pihenni vágyóknak télen-nyáron, éjjel-nappal.

Vízösszetétel: kismennyiségű sókoncentrátum, kalcium, hidrogén-karbonát, metakovasav, szulfid tartalmú kénes ásványvíz.
Vízhőmérséklet: 68 C
Gyógyhatás, javallat: Csontsérülések utókezelésére, izületi bántalmak gyógyítására.


Széndioxid-szárazfürdő (Mofetta)
3246 Mátraderecske, Mátyás u. 19/a Tel: +36 36 476-605; +36 1 267-8829 Fax: +36 1 341-6046

A palóc hagyományokat őrző Mátraderecske a Mátra legszebb vonulatán fekve egyedi mikroklímát élvez. Magyarországon egyetlen helyen, a gyönyörű fekvésű mátrai faluban található természeti kincset már régóta alkalmazzák betegségek kezelésére, gyógyítására. A gyógyulni vágyó belép egy medencébe, amelyben víz helyett színtelen, szagtalan, levegőnél nehezebb szén-dioxid van. A gáz legkedvezőbb hatását kúraszerű alkalmazásban fejti ki.

Gyógyhatás, javallat: szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, a vérnyomás tartós csökkentésére, ízületi betegségekkel kapcsolatos fájdalmak mérséklésére és megszüntetésére, ellenállóképesség fokozására.


Béke Gyógybarlang
3758 Jósvafő, Kültelek u. 1. Tel: +36 48 350-004





Jósvafő földrajzi fekvésével, kiváló természeti adottságaival, barlangjaival, a hagyományos paraszti életformát megörökítő portáival, ipartörténeti és kultúrtörténeti emlékeivel jellegzetes hangulatot áraszt. A Béke-barlang az Aggteleki karszthoz tartozó cseppkőbarlang, amelynek két termét gyógybarlanggá minősítették. A kúrán résztvevők napi 3-5 órát töltenek a barlangban, de a pihenni, felüdülni vágyóknak is érdemes felkeresni.

Hőmérséklet: 10 C
Gyógyhatás, javallat: légúti megbetegedések, asztma, hörghurut

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top