Szabadidő

Aktív turizmus

Ha megállunk Magyarország legmagasabb pontján, az 1014 méter magas Kékestetõn, és széttekintünk az alattunk, elõttünk elterülõ tájon, csodálatos kép tárul elénk. Erdõkkel borított hegycsúcsok sorakoznak egészen a látóhatárig, közöttük folyók vájta medencék húzódnak, az enyhébb lankákon szõlõtõkék sorait véljük felfedezni.

Érezd magad nyeregben!





Tereplovaglás: Az erdős hegyek és völgyek, a változatos terep, és a lovak patáinak kedvező talajviszonyok kitűnő feltételeket biztosítanak a tereplovagláshoz. Klasszikus és csillagtúrák várják a lovagolni vágyókat távol a lakott területektől, csodálatos természeti viszonyok között, olykor nemzeti parkokon, természetvédelmi területeken keresztül. A fogathajtó-tanfolyamokon Egert és környékét, valamint Szilvásváradot és környékét kocsikázhatják körbe. A régióban a nagyon magas szintű lovastudást igénylő díjugratásra és díjlovaglásra is van lehetőség. Érdekesség, hogy Bekölcén található a 2000. évi Lovas Világtalálkozó legszebb lova.


Vadászlovaglás: Az őszi időszak kiemelkedő eseménye, minden amatőr lovas legnagyobb álma. Hangulata semmihez sem hasonlítható. Az őszi erdő ezernyi színe, a lovak patáinak dobogása, a győzelem mámora magában is felejthetetlen, hát még mindez együtt! A vadászlovaglás szerelmeseit a Sziráki-kastély, Vanyarc, Eger és környéke várja.









Furioso North–Star
Ménesek, múzeumok: Hosszabb-rövidebb kirándulásaink alkalmával sem feledkezhetünk meg régiónk két legnevezetesebb, a lovashagyományokat ápoló kultúrtörténeti helyéről, a parádi Cifra istállóról és a Kocsimúzeumról. Négy ménes van a régióban, ahol természetes környezetben, szabadon legelésző lovakkal találkozhatunk.

A világhírű lipicai ménes Szilvásváradon, az őshonos magyar lófajta, a Furioso North–Star Bekölcén, a hucul fajta az Aggtelek melletti völgyben, a kisbéri magyar ménes pedig Vanyarcon látható.






Bakancsos túra hátizsákkal


Az Északi-középhegységet alkotó Börzsöny, Cserhát, Mátra, Bükk és a Zempléni-hegység, valamint a köztük fekvő dombságok és medencék több mint 1000 kilométernyi jelzett turistaút-hálózatukkal kitűnő terepet nyújtanak a természetjáróknak. Az 1100 km hosszú Országos Kéktúra vonalának a régióban áthaladó szakasza a legszebb látnivalókat gyűjti csokorba. Az ország legmagasabb pontja a Kékestető (1014 m), legmagasabban fekvő települése Mátraszentlászló, legészakabb pontja a zempléni László-tanya. A bükki őserdő növényvilágához százhatvan éve nem nyúlt emberi kéz. Európa legnagyobb kiterjedésű barlangrendszere az aggteleki, az ország legmélyebb barlangja az István-lápi barlang. Mindez egy régióban! Az ország legmagasabb hegycsúcsainak és legmélyebb barlangjainak meghódítása, a legmagasabban fekvő települések klimatikus adottságainak kipróbálása mellett az egyedülállóan gazdag élővilág és a várak, kastélyok nyújtanak különös, máshol el nem érhető élményt.





Bazaltvulkánokat kutatva Karancs-­Medves vidékén

Salgótarján­, Salgó vára, ­Somoskő. Karancs­Medves térségének központja Salgótarján. Figyelemre méltók ipartörténeti emlékei, közöttük is elsősorban az európai hírű és egyedülálló földalatti bányamúzeum. Salgó vára gyönyörű kilátást nyújtó, több mint 630 m magas, cukorsüveg alakú bazaltkúpra épült. A szlovák határ közelébe érve megpillantjuk Somoskő várát, amely a szlovákiai oldalon áll, de egészen a falak tövéig Magyarországról is megközelíthető. Különös élményt nyújtanak Somoskő zuhatagot formáló hajlott bazaltoszlopai.


Palócföldi emlékek útján
Markaz (Markazi várrom, Markazi kapu) – Ilona-völgyi vízesés­Parád A kopár hegyoldalból pompás rálátás nyílik Markazra és az Alföld világára.A Markazi vár falai a keleti oldalon 10 méter magasságban megmaradtak. Parádon nézzük meg a palóc házat.





Időutazás az Aggteleki Nemzeti Parkban

Aggtelek­, Jósvafő­. Az aggteleki kempingtől a kék jelzésen a barlang fölött magasodó szikla csúcsára jutunk. Az út során megismerkedhetünk a karsztfelszín geológiai, botanikai, zoológiai értékeivel, a falusi életmóddal és kultúrtörténeti emlékekkel. A Mész-völgyön és Magas-hegyen keresztül megérkezünk Jósvafőre. Itt teszünk egy túrát a cseppkőbarlangban. Kellemes sétaúton érünk vissza Aggtelekre. A táv 13 km hosszú, 4-5 órát vesz igénybe. A barlangtúrával egybekötve egész napos program.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top