Szabadidő

Portugál zenei est

A fado, ez az édesbús, nosztalgikus dal, talán mindennél hívebben tükrözi vissza a portugálok melankóliára hajlamos lelkivilágát, a latin fatum - azaz sors, végzet szóból származik. Talán ezért is találó e mûfaj egysoros megfogalmazása: a végzet dalban elbeszélve...

A fado énekest kétfajta gitáron – a hagyományos és az ún. portugál gitáron kísérik. A portugál gitáron 2×6 húr van.





A fado a mai Portugáliában is igen népszerű. A helybeliek egyik kedvenc időtöltése esténként egy fado étteremben vacsora közben a szerelemről, a kedves utáni vágyról, a féltékenységről, a fájdalomról szóló dalok meghallgatása. Akinek a neve teljesen összeforrt a fadóval nemcsak Portugáliában, hanem az egész világon, az a nemrégiben elhúnyt Amália Rodrigues. Elsősorban neki köszönhető, hogy a fado ez a hamisítatlan portugál műfaj, nyelvi és kulturális korlátokat áttörve nemzetközleg ismertté és népszerűvé vált.

Időpont: szeptember 30. este 7 óra.
Helyszín: Marczibányi Művelődési Központ színházterme, 1022 Budapest, Marczibányi tér 5/A.
Fellép: Joana Amendoeira portugál fado énekesnő, gitáron kíséri: Carlos Manuel és Pedro Amendoeira
A jegyek megvásárolhatók: a Portugál Nagykövetség Kereskedelmi Hivatalában munkanapokon 9:00-17:00 között, 500, illetve 800 Ft-os egységáron. 1056 Budapest, Belgrád rkp. 26.
Telefon: 06-1/266-52-10.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top