Szabadidő

Csopak – Füredi part

A Csopak és Zánka által határolt partszakasz a történelmi múlttal való találkozás lehetõségét nyújtja minden vendégének. A kalandos középkor és a virágzó reformkor számtalan emléke tárul elénk a térség kistelepülésein és a centrumban, Balatonfüreden egyaránt.

A természet egyedülálló értékei teszik fel a koronát e sokszínű táj fejére. A Tihanyi-félsziget az év minden szakában izgalmas kulturális és természetközeli élményt kínál. A régióban a nyaralóvendégek összkomfortos ellátást kapnak – miközben a természettel való közvetlen találkozás élményét élvezhetik. A Balaton az északi parton hirtelen mélyül, így ezt a partszakaszt a jól úszóknak vagy a nagyobb gyerekekkel érkezőknek ajánljuk.

A Csopak-Balatonfüredi borvidék lankáin terem a méltán híres olaszrizling. A klíma itt szubmediterrán, s a fürtöket a Balatonról visszaverődő fény is érleli. Az itteni borok tüzesek, erősek, ugyanakkor könnyebb karakterűek. A rizling mellett a vidék jellegzetes szőlői a Chardonnay, a Merlot, a Zweigelt és a Cabernet Franc – ez utóbbi vörös szőlők Tihany dombjain teremnek.

A bortermő vidék múlt századi hangulatát idézik fel a szőlőskertek, a hegyi pincék, melyek a hűs és zamatos bor megkóstolására invitálnak minden szomjas torkú ide utazót. A régió, de az egész Balaton messze földön híres gyógyvíze a balatonfüredi szénsavas forrás. Az 1800-as évek derekán fejlődésnek indult település 1971. óta Magyarország első gyógyüdülő városa, mára pedig az északi part egyik legjelentősebb turisztikai központjává nőtte ki magát.

Az északi part tájképén és térképén az egyik legszembeötlőbb pont a Tihanyi-félsziget. Magányos tömbje őrtoronyként magaslik a szoros fölé. Kisebbik dombján már kilenc évszázaddal ezelőtt templomot és monostort állítottak Tihanyban. Az építkezést elrendelő királyi okirat, az 1055-ben keletkezett tihanyi alapítólevél a magyar nyelv legrégebbi leírt szavait tartalmazza latin szövegkörnyezetben. A Balaton egyetlen félszigete – aminek teljes területe védett -, festői fekvése, földtani érdekességei, történelmi műemlékei, növény és állatritkaságai évente közel egymillió turistát vonzanak. A Balaton gyöngyszemeként is emlegetett félsziget különleges látnivalói a horgászvíznek is kiváló Belső-tó, a gejzírek építette forráskúp, az Aranyház és a levendulamezők.

A nyugodt kistelepülés Balatonudvari elsősorban a Tihanyi-félszigetre, illetve a Bázsai-öbölre nyíló pipacsmezővel kiszínezett panorámájáról és a község határában található országos hírű szív alakú sírköves temetőjéről híres.

Zánka a diákok és a gyermekes családok kedvelt üdülőhelye, itt található Közép-Európa legnagyobb gyermektábora. A község fölé emelkedő földtani érték, a Hegyestű elhagyott bányaudvarában állva, akár egy kőből szőtt függöny redői, úgy hullámzanak előttünk a bazalt oszlopok ezrei.

Túrajavaslat

A forgalmas Balaton-partot a hátunk mögött hagyva érdemes ellátogatni a Balatonakalitól nem messze, egy festői völgyben fekvő településre, Dörgicsére, aminek műemlék templomromjai, természeti adottságai sokakat vonzanak. A falu településszerkezete mindmáig megőrizte Alsó-, Felső-, és Kisdörgicse több évszázados különállását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top