Szabadidő

Családi paradicsom

A Balatonberény és Balatonlelle által határolt partszakasz másfélszáz éve Somogy megye legértékesebb kincsét, az ép természetet kínálja a pihenni vágyó családoknak.

Maga a Balaton és a környezetében lévő természeti örökségünk különleges és védett értékei találhatók meg itt: így a Balatonszentgyörgy – Balatonberény térségével határos Kis-Balaton, Balatonkeresztúr és Fonyód között a Nagyberek, majd a fonyódi és a boglári „hegyek”, az északi parti vulkánok kistestvérei.

Balatonberénytől Balatonlelléig – mondhatni egybefüggő strand a Balaton partja, és a kisgyermekek örömére mindenütt sekély a víz. A fizetővendég-szolgáltatás biztosítja a családias vendégfogadás körülményeit. A lösztalajú dombhátakon a külhonban is híres dél-balatoni borokat termelik. A közeli erdők megőrizték az egykori ősvadon szépségeit. Középkori műemlékeink a török hódoltság idején részben elpusztultak ugyan, de a fennmaradt romok és az évszázadok során átépített templomok, kastélyok Somogyország egykori gazdagságát bizonyítják.

A térség települései kertvárosi jellegűek. A három kisváros: Fonyód, Balatonboglár, Balatonlelle a térség kereskedelemi ellátását biztosítja, ide települtek az oktatás és a közigazgatás, a közszolgáltatások intézményei. A szállodáknak, panzióknak, a vendéglátó és szórakoztató létesítményeknek köszönhetően, sokszínűbb időtöltési lehetőséget kínálnak Pünkösdtől – szeptemberig.

A jól felszerelt vitorláskikötők, strandok és teniszpályák, a lovaglási lehetőségek a városok között létesült és a környéken kiépülő kerékpárutak – a sportok barátait szolgálják. Ismert verseny már a fonyódi Balaton Triatlon, a Révfülöp – Balatonboglár közötti Balaton átúszás pedig Európa legnagyobb amatőr úszó eseményévé fejlődött.

A rangos kulturális események közé tartoznak a fonyódi történelmi hadijátékok, a Szent István napi ünnepségek, Balatonbogláron a nyári színház, a kápolna-tárlatok, a jazz és bor nyári fesztiválja. A Boglári Szüreti Fesztivál, amit százezrek látogatnak évtizedek óta és a Balatonlellei Borhét eseménysorozata határainkon túl is ismertté vált. Lelle látnivalói az Afrika múzeum, a Kapoli-ház kiállításai, és a katolikus templom, ahol orgonakoncerteket tartanak. Lelle népszerű szórakozóhelyein a környék fiatalsága találkozik.

Túrajavaslat

A három kisváros hajóval jól megközelíthető az északi partról, és innét lehet eljutni legkönnyebben Belső – Somogy más vidékeire is. A kulturális és a sportprogramok sokszínűsége mellett szerveződnek a dél-balatoni borutak. A kitűnő borok, Somogy gasztronómiai különlegességei és a családias vendégszeretet az, amelyet a borút állomásain kínálnak, miközben az igényes vendég megismeri a környező települések értékeit.

Nemcsak országszerte, hanem határainkon túl is ismert a buzsáki “vézás”, “rátétes” és “boszorkányos” hímzés, de az itt készült szőttes is nagy múltra tekint vissza. Ma is kézzel, grafitceruzával rajzolják elő a szemet-gyönyörködtető motívumokat minden egyes darabra, és akik bíznak a kézügyességükben, a tájházban megvásárolható előrerajzolt szőttest maguk is kihímezhetik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top