Szabadidő

Badacsonyi part

A Balatonszepezd és Szigliget által határolt partszakasz legfõbb értéke az ezerarcú változatosság. A Badacsony a balatoni régió leghíresebb szõlõhegye.

Évmilliók tanújaként áll ez a vulkáni eredetű hegy (több szomszédos társával együtt) a Balaton partján – ezért is hívják “tanúhegynek”. Fekvése miatt egyedi éghajlata van, ami lehetővé teszi a mediterrán növények megélhetését is. Itt terem az a szőlő, amelyből a Badacsonyi Szürkebarát és a Kéknyelű készül.

A badacsonyi bor valóságos legenda.

A kiváló minőség oka a hegy oldalának elmállott vulkáni kőzeteket tartalmazó talaja, a védett déli lejtő klímája és a Balatonról visszaverődő, úgynevezett másodlagos sugárzás, ami megkétszerezi a napsugár erejét. A 437 méter magas bazalthegy déli lejtőjén remek vendéglők és borozók várják a kirándulókat. A hegy tetején a Kisfaludy-kilátó emlékezetes panorámát kínál.

Révfülöp, ahogy a neve is jelzi, átkelőhely a Balaton két partja között, és kapcsolatteremtő hely az itt élő és ide érkező emberek között. A község múltját több építészeti emlék is őrzi: a hajdan volt község, Ecsér temploma, az egyhajós román kori templom, faverandás polgári villák. Ábrahámhegy a Balaton-felvidék tájzáró községe. A határában magasodó Örsi-hegyet ugyanis már bazalt borítja, nyugatra pedig a Tapolcai-medence tanúhegyei következnek. Az északi part talán legjobb adottságú strandja található Ábrahámhegyen, ugyanis a Burnót-patak apró homokszemcsés hordaléka kellemes fövenyt alakított ki.

Badacsonytomaj, a régió központja, három településrészből áll. Badacsonyörsön, a Kisörsi-hegyen található a Folly Arborétum híres fenyőgyűjteménye. Badacsonytomaj építészeti kuriózuma a központban álló, fekete bazaltkőből emelt neoromán stílusú római katolikus templom, Európa első ilyen jellegű építménye. Érdemes megtekinteni Egry Józsefnek, a „Balaton szerelmesének” egykori házában nyílt emlékmúzeumot, Kisfaludy Sándor költő egykori lakóházát, és a költő feleségének, Szegedy Rózának présházát és lakóépületét. Badacsonytördemic a Badacsony északnyugati lábánál fekszik, nagy része mind a mai napig megőrizte hamisítatlan falusi jellegét.

Szigliget Badacsonytól nyugatra fekszik, területe félszigetként nyúlik a tóba. A 242 m magas várhegy csúcsát várrom koronázza, a falu nádtetős házai a vár alatt félkörívben helyezkednek el. A falu megőrizte jellegzetes településszerkezetét, az ófalu egész belső területe védett. A Szigligeti Nyári Napokat augusztus első heteiben tartják: lovasbemutatók, néptánc és fúvóskoncertek szórakoztatják a vendégeket.

Túrajavaslat

A Szent György-hegy háta mögött megbúvó takaros, régi városka, Tapolca egy másik világba kalauzol el bennünket: a természeti csodák szerelmeseinek kedvelt kirándulóhelye a tapolcai tavasbarlang. Ez is vulkáni erők munkája, forró vizek vájták mészkőbe a kanyargós folyosók, termek labirintusát, amiket azután kristálytiszta karsztvíz árasztott el. A látogató mintha Kharón ladikján csónakázna a mitológia alvilágában, miközben körülevez a sejtelmesen megvilágított, tekervényes vízi úton. Hetvennégy lépcsőfokot megmászva azonban ismét a napvilágon lehetünk, ahol érdemes körbesétálni a bájos Malom-tavat, amit a barlang vize táplál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top