Szabadidő

A fiatalság ígérete

A Balatonszemes és Balatonaliga által határolt partszakasz a fiatalság, a nyár, az önfeledt szórakozás, a találkozások mindig megújuló világát tárja elénk.

Ezt a régiót a közlekedés fejlődése csiszolta olyanra, amilyennel most találkozhat az ide utazó. Siófok a balatoni hajózás központja, Kiliti és Ságvár repülőtere pedig nemzetközi forgalmat is bonyolító sport- és kisgépfogadó bázis.

?>

Az egész déli partra jellemző lassan mélyülő homokos tómeder igazi gyermekparadicsom. A régió a szálláshelyek teljes palettáját kínálja: a magánszállások, kempingek, és vízparti hotelek 25 ezer vendég számára nyújtanak kényelmes és szolgáltatásokban gazdag üdülési lehetőséget.

A térség programok, látnivalók, rendezvények sorával várja vendégeit: folklórfesztiválok, hangversenyek és (operettrajongóknak) színházi előadások követik egymást.

A Balaton déli tájai évszázadok óta jeles vadászterületek. Gróf Széchenyi Zsigmond (a legnevesebb magyar vadász) szülei alapították Balatonföldvárt, melynek területe régen vadászmező volt, ma pedig a térség növényzetben, parkokban és virágokban leggazdagabb települése. Telitalálat a város helyének megválasztása is: tiszta időben Földvárról a Balaton teljes, 200 km hosszú partvonalát végigfuthatja a tekintet. Az üdülőváros a tó legszebb kikötőjével is büszkélkedhet.

Szántódpuszta néhány hektárja eredeti pusztaromantikát nyújt látogatóinak. A XVII-XIX. századi major körül kiépült turistaközpont virtuóz lovas-produkciókkal, akváriummal és majormúzeummal várja a turistákat. Egyik legnagyobb költőnk József Attila és híres színművészünk Latinovits Zoltán emlékhelyei, Balatonszárszón és Balatonszemesen sok látogatót vonzanak a csendes, nyugodt kis településekre.

Siófok, mint a régió központja, a “magyar nyár fővárosa” színes, változatos és gazdag programot kínál minden korosztálynak. A sportoláshoz, aktív üdüléshez a 17 km-es partszakasz minden pontján attrakciók sora vár a látogatókra. A város óriási diszkóival, zenés szórakozóhelyeivel a fiatalság nyári “zarándokhelye” is.

Túrajavaslatok

A tóhoz közel, de a világ zajától távol olyan értékek várnak felfedezésre, mint a világhírű Balatonendréd, ahol a németalföldről származó, napjainkban is létező csipkeverés mestersége honosodott meg a század elején.

A különleges sportokat kedvelők rangos eseménye a somogybabodi Nemzetközi Off-Road Fesztivál. 1986-tól minden évben pünkösdkor rendezik meg itt az összkerék-meghajtású terepjárók akadály- és ügyességi versenyét, amire Európa szinte valamennyi országából nagy számban érkeznek résztvevők és látogatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top