Szabadidő

A barokk Balaton

A Balatonederics és a Kis-Balaton által határolt partszakasz olyan gazdag látnivalókban, hogy azt gondolhatnánk, hogy a természetet a Teremtõ itt jókedvében alkotta.

A hegyek és az erdők érintetlensége, a lágy dombvonalak, az érdekes vízivilág és a hévizek gazdagsága, a szőlőtőkék, a zamatos borok és ételek teszik oly vonzóvá ezt a félszáz települést számláló térséget. A napfény és a lágy Balatonvíz szerelmesei Keszthely, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, és Balatonederics nyolc strandja közül választhatnak kedvükre. A Keszthelyi-hegység erdőségei csodálatos természeti környezettel, vándorútjaival, pihenőhelyeivel igazi turistaattrakciót jelentenek. A legrégibb balatoni város utcáin sétálva körbeleng bennünket a barokk, az eklektika varázslatos világa, Keszthely máig az egyik legszebb barokk kisváros.

Keszthely már a középkorban a vidék központja volt, a XV. század elején mezővárosi rangra emelkedett.

A XVIII. század közepén szerezte meg a várost a Festetics család. Az általuk emelt csodálatos kastély az ország harmadik legnagyobb, de legszebben helyreállított kastélya. Gróf Festetics György ebben a városban alapította meg a Georgikont, Európa első mezőgazdasági főiskoláját. Keszthely jelentős fürdőváros: két nagyobb és két kisebb strandján a Balaton vize még a legnagyobb hőségben is felüdít.

A hajókikötőből menetrendszerinti járatok indulnak a többi üdülőhelyre. Minden idelátogató találhat igényeinek megfelelő szálláshelyet, a campingtől a fizetővendégszobán és a panziókon át a hotelekig.

A Balaton mentén tucatjával fakadnak kénes források, jó néhányukban már évszázadok óta gyógyulást keresnek és találnak az emberek. Leghíresebb közülük a Keszthelyi-hegység lábánál fakadó hévízi forrás. Valójában gejzír ez, amelynek krátertava természetes fürdőként kínálja 38 C-os gyógyvízét. A tó kénes, enyhén radioaktív vize kiváló a reumatikus, mozgásszervi, izom és idegrendszeri megbetegedések, illetve nőgyógyászati bántalmak gyógyítására.

A Hévízi-tó látványnak is gyönyörű, különösen nyár végén, amikor tükrén ezerszámra virágzik a vörös tündérrózsa.

A gyógyulnivágyók másik kedvelt gyógyüdülőhelye Zalakaros, amelynek igényesen kialakított gyógycentruma gyógyvizes és termálvizes medencéivel elsősorban a rekreációt szolgálja. A komplex 1-2-3 hetes fürdőkúrák kedvezően segítik a kimerültséggel, idegi fáradsággal, mozgásszervi problémákkal küszködő betegek gyógyulását. Az élményfürdő 10 különböző viziattrakciójával, kellemes hangulatot árasztó miliőjével igazi vízi kalandot nyújt a családdal érkezők számára.

Túrajavaslat

Balatonederics pedig szintén megér egy kirándulást – a Keszthelytől alig 10 km-re található település különleges egzotikus élményt kínál: az Afrika Múzeumban értékes afrikai gyűjtemény látható: maszáj kunyhók, egzotikus állatok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top