Szabadidő

A Balaton kapuja

A Balatonakarattya és Alsóörs által határolt partszakasz a nyugodt felüdülés, a domboldalakra simuló harmónia békés világába kalauzol bennünket. A Balaton keleti vége a napimádók birodalma.

Kenese, Akarattya, Aliga strandjai észak-déli fekvésük révén kora reggeltől késő délutánig napfényben fürdenek. Vendégváró part, vitorláskikötők, vendégszerető házigazdák, s nem utolsósorban gyönyörű panoráma várja az ide érkező turistákat. A régióban igazán jól érezhetik magukat a sportok kedvelői, hiszen a számtalan úszó-, szörf- és vitorlásverseny mellett Balatonfűzfőn uszodával, tenisz-, kosárlabda és labdarúgópályákkal felszerelt sportcentrum, míg a parton hét vitorláskikötő várja az aktív üdülés szerelmeseit.

A kistérség központja Balatonalmádi, a Fűzfői-öböl karéjában megbúvó, jellegzetes üdülő kisvárosi jellegét megtartó település, aminek fejlődését a múlt században nyaralókat, villákat építő polgárság indította el. A városból jelzett turistautak vezetnek a hegygerincekre, ahonnan kitekintve az enyhet adó erdők fái között gyönyörködhetünk a város, a tó és a Balaton keleti medencéjének szépségében.

Felsőörs egyike Magyarország legrégebbi településeinek. A XII. században – a Balaton e tájára jellemző – vöröskőből emelt templom máig megőrizte eredeti formáját – nyaranta pedig rangos hangversenyeknek ad otthont. Alsóörs – a valaha volt halászfalu – páratlan kincse a középkori falusi építészet egyik legnevesebb emléke a későgótikus kisnemesi udvarház, közismert nevén a Török-ház. Az öregfalu, az itt bányászott és pazarul megfaragott vöröskőből emelt házaival, utcáival, barátságos lakóival sajátos élményt kínál minden ide érkezőnek.

Balatonkenese 12 km-es parti szakaszán 6 strand fogadja a fürdeni, kikapcsolódni vágyókat. Jellegzetes ismertetőjele az úgynevezett Magas-part, ami 1861-ben, a Balaton lecsapolásakor a víz visszahúzódása után keletkezett és kedvelt kirándulóhelye a térségnek – oldalában találhatók a “tatárlikak”, amiket a tatárjárás idején a faluból elmenekülő emberek vájtak a löszfalba. A Magas-partok másik nevezetessége a Magyarországon egyedülálló növényritkaság a tátorján, melynek virágzását késő tavasszal csodálhatják meg az arra járók.

Túrajavaslatok

Lovasra ellátogatva érdemes megkóstolni a gazdag vastartalmú Savanyúvíz forrást. A Malom-völgy és Királykút vadregényes vidékén kijelölt turistautakon hangulatos gyalogos és lovastúrákat lehet tenni. Litér szintén túrabarát település, a szomszédos Bendola-völgy két végében római kori település nyomai találhatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top