Szabadidő

Joseph Fiennes

Vasárnap ünnepli 31. születésnapját Joseph Fiennes, Erzsébet királynõ szeretõje, és Shakespeare egyben. Bátyja sikerei után lassan a Fiennes-család ifjabb sarjának próbálkozásait is kénytelenek vagyunk komolyan venni.

Apa

Joe apja eredetileg farmer volt, majd fotózni kezdett, fényképei az utóbbi időben több könyvben is megjelentek. 1996-ban újraházasodott.

Anya

Édesanyja Jennifer Lash festő és regényíró 55 évesen halt meg mellrákban, 1993. december 28-án. Utolsó regénye „Vérségi kötelékek” címmel jelent meg 1997-ben, amiből mind Joe, mind Ralph, sőt a húguk Sophie is tartott felolvasásokat Angliában és Írországban. 1999. július 27-én New Yorkban is felolvastak a könyv megjelenése alkalmából.

Testvérek

„Nem tudom, mitől van az, hogy mindannyian olyan karriert csináltunk, amiben kifejezhetjük magunkat. Talán azért van ez, mert a szüleinknek is kreatív munkájuk van. Ami az irodalmat, a festészetet vagy a rajzolást illeti, sosem hiányzott az ösztönzés.”

Gyermekkor

Joenak eseménydús és kreatív gyermekkora volt. Körülbelül 15-ször költöztek Anglia nyugati partján, Írországban és Londonban. 1974 és 1978 között Cork délnyugati partján laktak. Volt idő, amikor Jini maga tanította a gyerekeket.

Kedvencek:

Könyvek

Kedvenc könyv: Eugene McCabe: Death and Nightingales

Dosztojevszkij: A félkegyelmű

Anthony Burgess: Nothing Like the Sun

Hermann Hesse: Siddharta

Kedvenc írók: Raymond Carver és Derek Walcott

Kedvenc költők: John Milton és John Donne

Kedvenc Shakespeare-darabok: János király, Szeget szeggel, Hamlet, A vihar

Szereti a könyvtárakat és a régi könyvesboltokat (van egy kedvence a King’s Road-on)

„Már korán felfedeztem az írott szó varázsát: kézen fogva sétáltam más századokból és más korokból való költőkkel, akik olyan helyekre vittek el, melyek létezéséről nem is tudtam.”

Művészetek

Kedvenc festők: Van Gogh, Goya, Gauguin

Neki is vannak művészi hajlamai (mindig van nála egy vázlatfüzet)

Zene

amerikai jazz (elsősorban az Ink Spots)

Travis and Finley Quaye

Mozi

As Good As It Gets

Mission: Impossible (a TV-sorozat)

Utazás

Járt a Karib-tengernél, Costa Ricán, Olaszországban, Skóciában, Spanyolországban, Indiában, Kanadában (egy buddhista lelkigyakorlaton). Egyedül szeret utazni.

Sport

Úszás, lovaglás, focidrukker (Chelsea a kedvenc csapata), szereti az autóversenyt (remélhetőleg csak nézni.)

Ételek

Nem eszik húst, a sushit viszont szereti; kedveli a gyümölcsleveket (az eper-, a mangó- és a kiwilé a kedvencei), a tengeri herkenytyűket, a golgotavirág gyümölcsét, és a granadai tapas-t. Élete legromantikusabb élménye az volt, amikor „valaki tésztát főzőtt neki”.

Minden más

A Guardiant olvassa.

Ezermesterkedik otthonában, és szereti a divatbemutatókat.

Néha gyűrűt húz a gyűrűsujjára, hogy elhárítsa a nők érdeklődését.

Állítólag enyhén diszlexiás.

A „The Prince’s Trust” nevű gyermek jótékonysági szervezet nagykövete.

Mit nem szeret:

Az interjúkat, főleg ha bátyjával, Ralph-al hasonlítják össze. (De azért nagyon kedvesen válaszol: „Várok arra az eredeti újságíróra, aki nem említi meg.”), az erőszakos embereket, az Internetet, a dohányzást (a Szerelmes Shakespeare forgatása idején szokott le).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top