Szabadidő

Régimódi történet

Régimódi-e a történet? Csak amennyiben a mostanit megelõzõ századfordulón játszódik, korabeli díszletek közt, az akkori divat szerinti jelmezekben. Ezen kívül sem a téma, sem hangvétel nem rímel a címére, ugyanis a kérdés mindig idõszerû: hogyan érthetné meg egymást férfi és nõ?

Erre a kérdésre az elmúlófélben lévő XX. század sem adhatott még választ. A kérdés most is az, ami száz évvel ezelőtt is, vagy még réggebben is megmozgatta a gondolkodók fantáziáját.

Hogyan kell és lehet élni szép és tehetséges nőként, a társadalom elvárásai mellett, vagy főleg azokkal szemben? Segíthetünk-e, s ha igen, miért nem segítünk egymáson, akik legközelebb állunk a másikhoz?

Két, történetében különböző, mégis összecsengő asszonyi sors drámája ez. A nagyanyáé, Rickl Máriáé, aki a talponmaradás erejét és képességét örökíti, és kéri számon, valamint unokájáé, Jabloncay Lenkéé, aki meg nem értés, szeretetlenség és szerelmi csalódás terhe alatt válik önálló, sorsát vállalni képes, szuverén személyiséggé.

Szabó Magda klasszikussá vált, saját családjáról szóló regényének, maga által írott színpadi változata, az 1977-es Madách Színházi bemutató óta aratja sikereit országszerte.

A Memzeti Színház művészei biztosak abban, hogy ez a mű a ”Nemzeti” színpadán is találkozik a nézők tetszésével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top