Shine

Mindenmentes kristálydezodor – hallottál már róla?

Valójában közönséges timsó, amit nagyapáink is használtak borotválkozás után.

A mindenmentes, de főként alumíniummentes dezodorok különc kis táborát képezik a kristálydezodorok, amelyek nem más, mint csinosra formázott timsótömbök. Összetevőik között sem találunk nagyon mást, főként ha a valóban kristályformájú és -keménységű változatról beszélünk: vagy a potassium alum, vagyis közönséges timsó (kálium-alumíniumszulfát) kifejezést olvashatjuk a csomagoláson, vagy pedig a ammonium alum megnevezést, amely szervetlen vegyület szintén a timsók közé tartozik.

Utoljára timsóval nagyapám borotválkozós felszerelései között találkoztam, sosem gondoltam volna, hogy a fura tapintású tömb más területen is jó szolgálatot tehet, minthogy borotválkozás után puhítsa a bőrt és szükség esetén csillapítsa a vérzést.

A timsónak azonban ezen felül antibakteriális hatása is van, ami hónaljon használva a kellemetlen izzadtságszag megjelenését gátolhatja, sőt összehúzza a pórusokat, ezáltal valamelyest csökkentheti magát az izzadást is. További előnye, hogy jellemzően nagy méretű ammóniumtimsó-molekulákból épül fel, melyek a bőrön keresztül nem szívódnak fel, így nem kerülnek a véráramba.

Ashley Graham plus size modell is a kristály deókra esküszik – ha kell egy kis megerősítés (Fotó: instagram/crystaldeodorant)

Ennyi elmélet után lássuk a gyakorlatot. Átnézve a Krémmánia adatbázisát, egy halom kristálydeóba botlottam, mint kiderült, a klasszikus tömb mellett golyós deo, sőt spray formájában is kaphatunk timsóalapú izzadásgátlót. Bár a kristálytömb deók voltaképp minden esetben ugyanabból az egyetlen összetevőből állnak, egészen eltérő véleményeket találhatunk attól függően, kinek vált be és kinek nem ez a mindenmentes alternatíva.

Kristálydezodorok a Krémmániáról

A fenti szilárd deók közül az Iecologic Kristálydezodor és a Mayam Timsó Természetes Ásványi Stift Dezodor készült közönséges timsó felhasználásával, amelyet sima felületű, kemény „kővé” tömörítettek. Használatukat tekintve nincs különbség közöttük, mindegyikre igaz, hogy enyhén meg kell nedvesíteni a felületüket, majd a tiszta, lehetőleg sima hónaljra felvinni a feloldódó timsó réteget. Sem ezek, sem pedig az ammonium alumból készített Balea Deo Kristály, Murnauers Mineral Kristálydezodor vagy a Faith In Nature Sókristály Dezodor nem tartalmaznak parfümöt, így plusz illatosítást ne várjunk tőlük.

Érdemes tudni a kristálydezodorok kapcsán, hogy a fellelhető netes vélemények alapján, ha átállunk a mindenmentes változatra, az első (jó) pár napban jóval erősebb izzadtságszagunk lehet, mint korábban. Az átmeneti idő után aztán szerencsés esetben már jól reagál testünk az új készítményre, és bár magát az izzadást nem igazán tudja kontrollálni, a kellemetlen testszag ellen segítségünkre lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top