Tavaszi kabáttrend testközelből – megnéztem, felpróbáltam, lefotóztam őket

Bevettem magam a közeli plázába, hogy megmutassam, milyen a tavaszi trendeknek is megfelelő kabátkínálat.

Hat fast fashion üzletet jártam végig kabátügyben, hogy felkutassam, miből választhatunk idén tavasszal, és kiderítsem, a legtrendibbnek kikiáltott darabok felvéve is olyan jól néznek-e ki, mint a fotókon. A farmerdzsekiket és parkákat itt ne keressétek, akkora variáció nem volt bennük, hogy arra értékes karaktereket legyen érdemes elvesztegetni. Hoztam helyettük extrázott ballonkabátokat, plus size-barát blézereket és dzsekiket is, amik újraértelmezték a boleró fogalmát.

Ballonkabátok

A trencskó örök trend, így nyilván kihagyhatatlan volt, mint kategória. Szerencsére, ahogyan azt a kifutói ajánlásokban láthattuk, a ballonkabátokat számtalan formában és stílusban dolgozták fel a tervezők, adva volt hát a dolog, hogy megnézzem, mindebből a kreativitásból pénztárcabarát szintre mi jutott el. A klasszikus fazonú, bézs variációk mellett szinte minden üzletben voltak extra változatok is: hol színben (jellemzően tevebarna, sötétkék, esetleg olajzöld), hol fazonban cifrázták a dolgot, az oversize típusok például nagyon népszerűek a fogasokon. 

MANGO

Fotó: NLC, Modellfotó: Mango webshop

A klasszikus fazonú, combközépig érő, világos bézs kabát mind szabását, mind anyagát tekintve tetszett. Egyedül az öv irgalmatlanul hosszú rajta, ha „rendesen” akarja valaki megkötni. Máskülönben kényelmes viselet volt, igazi örök darab, ami évek múltán sem fog kimenni a divatból. Méretezése megfelelő volt, 36-os valómra a 36-os kabát pont illett.

ORSAY

Fotó: NLC, Modellfotó: Orsay webshop

A Mango kabátjához képest egy kicsit gyűrődősebb anyagúnak láttam ezt a ballonkabátot, ami szintén a klasszikus vonalat képviseli, igaz a kontrasztos szegély ad egy kis extrát a dologhoz. Élőben mindazonáltal csinos, szépen kidolgozott trencskó, pontos méretezéssel; begombolva is kényelmes volt, nem túl bő, nem túl szűk. Fazonjának köszönhetően szintén sok évig csinos kabátként szolgálhat.

ORSAY

Fotó: NLC, Modellfotó: Orsay webshop

Az egyik legjobb kabát volt ez az olajzöld trencskó, amit volt szerencsém próbálni körutamon. Szuper az anyaga, szép a varrása, kidolgozottsága és kényelmes viselet is. Tetszettek a rátétek, a gombok, megfelelő volt a hossz és a bőség is – igaz, ebből S helyett az XS is elegendő volt, az S-es méretnél az ujjhosszal már gondok adódtak. Ha el akarnátok szakadni a bézs vonaltól, de mégiscsak maradnátok a klasszikus, sokáig divatos fazonok mellett, ezt a kabátot érdemes lehet megpróbálni.

H&M

Fotó: NLC, Modellfotó: H&M webshop

Nagy meglepetés volt a H&M térd alá érő ballonkabátja, ami elsőre csak színével fogott meg (nem a tipikus bézs), majd kiderült, hogy tapintásra is teljesen rendben van az anyaga, kidolgozása is szép, mindehhez pedig nagyjából fele akkora összeg társul, mint némely másik, beválogatott kabát esetén. Ráadásul még tetszett is, ahogy állt – legalábbis a hosszú fazonok közül ezt láttam a legelőnyösebbnek még úgy is, hogy viszonylag bővebb típus mind az ujjak, mind pedig a teljes kabátra nézve. Alacsonyak számára azért a magas sarkú cipőt ebben az esetben is kötelezővé tenném.

ZARA

Fotó: NLC, Modellfotó: ZARA webshop

A hasított(mű)bőr a ballonkabátok esetén is népszerű, nem ez volt az egyetlen, amivel az üzletekben összefutottam. Kellemes tapintású, lágy esésű, már-már köntösszerűvé is szelídül a kabát, így a jellegzetes trencskójegyek nem baj, ha rajta vannak. A hátul gumírozott öv szimpatikus volt, kényelmesen körülölelt a kabát. A kabátból S-es méretet próbáltam, megfelelő volt.

ZARA

Fotó: NLC, Modellfotó: ZARA webshop

Nos, ez a darab valóban hasonlóan világos volt, mint a webshopos képen látható (éljenek az öltözőfülke fényei), és bizony épp annyira lezser szabású is – bár az sem kizárt, hogy S helyett az XS lett volt ez esetben a megfelelő. Én mindenesetre túlságosan csenevész voltam benne, teltebb hölgyeknek ideálisabb választás lehet, a hosszú fazon miatt azonban az sem mindegy, milyen magasak vagyunk. 170 centi alatt inkább csak akkor viselje bárki, ha garantáltan magassarkút vesz fel hozzá, különben gyorsan Bigyó felügyelő törpe kiadásának érezheti magát. Ettől függetlenül az anyagáról elképzelhetőnek tartottam, hogy nem gyűrődik egy perc alatt, és a varrása, kidolgozása is rendben volt.


Hosszított kabátkák

Kvázi blézernek is mondhatnánk őket, amikkel a szimpla farmer-pólós szettek is feldobhatók és még meleget is adnak. Jellemzően egyenes szabásúak, így teltebb hölgyek számára mindenképp javasolt őket közelebbről is szemügyre venni, a vékonykák pedig azt mérlegeljék, a lezser–ágrólszakadt tengely mely pontján helyezkedik el a kiszemelt darab. Szabásuk miatt a legfőbb negatívum, hogy begombolva rémesen néznek ki (rajtam mindenképp), igaz, sokukról úgyis lefelejtették a gombokat és öveket, így ez a probléma szóba sem jöhet.

PULL & BEAR

Fotó: NLC, Modellfotó: Pull&Bear webshop

Ez a lezser szabású, kockás kabát tipikusan olyan, amit tudni kell viselni. Vagány, trendszetter csajok vígan masírozhatnak benne, ha azonban a trendi helyett a csinosat keresitek, ne ezt válasszátok. Begombolva formátlan (vagy nézhetjük úgy is, hogy ápol és eltakar), kigombolva vállalható. Bosszantó, hogy a zseb csak dekoráció, máskülönben az anyaga rendben van, tipikus könnyed blézeranyag.

ZARA

Fotó: NLC, Modellfotó: Zara webshop

Ezt a kis Chanel-imitátort a Zaránál találjátok, cuki púderkék színben, egyetlen kapoccsal ellátva, ami deréktájt összetartja, ha kell. Néhány kósza cérnaszál levágása után csinos kabátkát kapunk, amit idősebbek és fiatalok is bátran viselhetnek. Egyetlen hatalmas hátránya a fotókon látható darabnak, hogy leírása szerint nem mosható.

MANGO

Fotó: NLC, Modellfotó: Mango webshop

Ennek a dupla gombsoros kabátnak első pillantásra megnyerő volt az anyaga, egyenes szabása és a frakkoktól kölcsönzött hajtókája pedig kellő extrát nyújtott hozzá, hogy felpróbáljam. Begombolt állapotához sajnos alkatilag kevéske vagyok, nyitott változatban azonban abszolút el tudnám képzelni magamon – na nem a szürke pulcsimmal. Gyönyörű hófehér színe van, a méretezést illetően próbát tennék az egyel kisebbel is, az ujja például túl hosszú volt (rajtam az S-es látható). A zsebek sajnos csak dekorációk, mindössze két bevarrt csík fut kétoldalt.

ORSAY

Fotó: NLC, Modellfotó: Orsay webshop

Ez gombok és öv nélküli, egyenes fazonú kabátka gyakorlatilag egy jól szabott kardigán, csak épp anyagában extrább, kötött helyett a most divatos ökovelúrból készült. Hajtókája nincs, mondhatni teljesen sallangmentes, mégis jópofa darab. Nem ezt választanám első számú kabátnak, de meg tudná találni a helyét a gardróbban. Irodai viseletként és sportosabb, mégis csinos rohangálós szettekhez is jól jöhet egy ilyen darab.

H&M

Fotó: NLC, Modellkép: H&M werbshop

Ez a hosszított, egyenes fazonú blézer igazi trendszetter darab, ráadásul vékonyan bélelt is, így tavaszi kabátként is megállja a helyét. Lezser szabása nem túlzó, így alkattól függetlenül érdemes felpróbálni, plusz még a hossza is rendben van: már takarja a popsit, de még nem nyom össze . Élőben a színe nagyon szép szürkés, amit a vékony sárga kockázás remekül feldob. Méretezése helytálló, a 36-os méret pont jó volt.

Bershka

Fotó: NLC, Modellkép: Bershka webshop

Művelúr szekcióban ez a fuksziaszínű blézer volt a kedvencem, ami élőben valóban olyan szép, élénk színű, mint a webshopos képen – nálam sajnos az öltözős szelfi rontott az árnyalatokon. Nemcsak a szín, a fazon is rendben volt, a hajtóka szépen kifeküdt, a rávarrt zsebek is feldobták, de a legjobb mégiscsak az ujjmegoldás volt, ami egy patenttal felcsatolható. Ez jó kis plusz látványelemet adott a kabátkának.


Rövid dzsekik

Bár a bőrkabátok esetén minden trendjelentésben a klasszikus, középhosszú bőrkabátok visszatérését harangozták be, ezekkel ókor sem futottam össze az üzletekben. Nem úgy a motoros dzsekikkel, amik tucatnyi színben és anyagban megtalálhatók minden üzletben – jellemzően igencsak kurta hosszal megáldva. Némelyik még egy normál derekú farmerral is igencsak rövidke volt, de mire a nap leáldozott, én megvilágosodtam: a dzseki az új boleró! Értelmük és hasznuk ugyanis épp annyi, mint az alkalmi ruhák legunalmasabb kiegészítőjének, csak épp sokkal dögösebbek annál.

PULL & BEAR

Fotó: NLC, Modellkép: Pull&Bear webshop

A művelúr motoros dzsekik dizájnjára épülő kabátka éppen olyan rövid volt, mint amilyennek látszik. Hogy félteném benne veséim egészségét, egész biztos, hogy öregségem jele, de akkor sem tudok eltekinteni tőle, hiába tetszett a színe és kialakítása. Ha húsz centivel hosszabb lenne, vinném, így azonban marad, még akkor is, ha tudom, virágos ruhácskákkal jól mutatna majd a jó időben, amikor a kabátkák már inkább csak dekorálnak, mint melegítenek. A felpróbált méret S-es, mind vállban, mind mellben megfelelő volt.

ORSAY

Fotó: NLC, Modellfotó: Orsay webshop

A halvány rózsaszín Orsay dzseki már sokkal inkább kedvemre való volt, ez már takarta a derekamat tüdőnadrág nélkül is. A próbált darab 38-as volt, az egy számmal kisebb lett volna a megfelelő, ennek alapján a méretezése rendben van a kabátnak. Az anyaga ökovelúr, finom puha, varrása megfelelően eldolgozott, a cipzár rendesen szaladt, akadozás nélkül. Színe pedig simogatja a szemet, a motoros dzseki fazonját szépen lágyítja.

BERSHKA

Fotó: NLC, Modellfotó: Bershka webshop

Hát, ez egy izgalmas szabású dzseki, annyi szent. Bő ujjai a nyolcvanas éveket idézik, piros műbőr anyagával pedig (ami egyébként jobban hasonlít élőben a modellfotón látható színre) határozottan útszéli látványt is eredményezhetne – de nem. Ha valakinek bejönnek a feltűnő darabok, ezzel nem fog csalódni, azonban öltözékét jól válogassa össze; konformista szerelésekkel csak egymás látványát rontják. Méretét tekintve a felpróbált darab S-es, de abból egy nagyobb típus, mind az ujjhosszt, mind a bőséget illetően volt hely bőven.

MANGO

Fotó: NLC, Modellfotó: Mango webshop

A valódi, hasított bőrből készült készült dzseki egyetlen problémája annak hossza – vagy inkább rövidsége volt. Sokkal inkább egy jól szabott felső, mint kabát, amit ha nagyon kell, feldobhatunk vállunkra a hűvös szellő ellen, de még inkább akkor, ha patent passzol a szetthez, ami rajtunk van. Minőségére ugyanis nem lehet egy rossz szavunk se, jóval erősebb anyagú, mint bármelyik ökovelúr kis testvére és a szabása is rendben van, jó az ujjhossz, a bőség is. Gyanús, hogy trendi szettek alapanyagként sokat látjuk még őt az Instán, ha követünk pár divatbloggert, ha pedig magunk is megtehetjük, hogy picit mélyebben a zsebünkbe nyúlunk egy top trend darabért, ez a dzseki jó opció lehet.