6 top trend a Párizsi Divathétről

Méltón zárta Párizs a divathetek sorozatát, olyan divatajánlásokat láthattunk, amiket szívesen megfogadunk egytől egyig.

Puffos vállak

A nyolcvanas évekre jellemző vállhangsúlyos ruhák és zakók tekintélyes teret követeltek maguknak a párizsi kifutókon. Bár a trend – ami pár szezon óta már velünk van – a hétköznapi öltözködésben kérdéses, eddig mekkora sikerrel költözött vissza, a tervezők nem tudnak szabadulni a power woman look ebbéli értelmezésétől, így az ajánlás továbbra is él: kisebb-nagyobb volumenben még mindig érdemes beválogatni a puffos (Giambattista Valli), válltömésekkel megtoldott (Isabel Marant) vagy épp rátétekkel ékesített vállakat (Miu Miu) ruhatárunkba.

Megnézem
Összes kép (14)

Zsabók és masnik

Kiemelt figyelmet kaptak a ruhák nyakrészei, amelyeket hol romantikusan tobzódó zsabókkal (Chanel), hol virágrátétekkel (Paco Rabanne), hol mesterien megkötött masnikkal ékesítettek (Balmain). Az efféle ruhadíszek valóban elsőrangú megoldások rá, hogy egy maszkulin nadrágkosztümöt, szigorúbb szettet lágyítsunk, ha pedig soknak érezzük a zsabós megoldásokat, válasszunk tavaszi kabátunkhoz egy szép selyemsálat, és kössük meg valamilyen látványos formában.

Megnézem
Összes kép (5)

Kockatenger

A célzászlóstól (Off-White) a punkos pirosig (Louis Vuitton) számtalan változatban négyzetrácsozták szettjeiket a tervezők, melyek közül a vágyak tárgyát minden bizonnyal a Karl Lagerfeld utolsó Chanel kollekciójában szereplő darabok képezik. Szoknyáktól a kabátokig minden ruhadarabon és méretben felhasználták a geometrikus mintát, amely látva New York, London és Milánó bemutatóit azt hihettük volna, egy picit veszített népszerűségéből (legalábbis az elmúlt szezonokhoz képest), a divat fővárosában azonban úgy döntöttek divatban marad. Szeressük hát!

Megnézem
Összes kép (23)

Szőrmés részletek

A Párizsi Divathét már inkább csak nyomokban tartalmazott szőrmét, a New York-i vagy épp milánói bemutatókhoz képest legalábbis jóval kevesebb (mű)szőrmés kabát és ruha jelent meg, helyettük a puha tapintás kisebb területekre korlátozódott. A Chanelnél szoknyákat, a Thome Browne divatháznál csuklószőrméket terveztek belőlük, a Chloé, a Sacai, a Paco Rabanne vagy épp az Altuzarra tervezői pedig úgy vélték, nincs is jobb egy szőrmegalléros kabátnál.

Megnézem
Összes kép (12)

Téliesített virágok

Nem kell aggódni, virágos ruháink a következő őszi-téli szezonban is divatban maradnak, fodros, lenge, szexi és jókislányos fazonban egyaránt találkozhattunk velük. A minták között leggyakoribb az apró virágos típus volt – az, amibe fast fashion szinten is lépten-nyomon belebotlunk –, így bármekkora is a büdzsénk, könnyedén találhatunk majd kedvünkre valót, még ha nem is olyan álomdarabokat, mint amiket Isabel Marant kollekciójában láthattunk.

Megnézem
Összes kép (15)

Talpig denim

Hiába készülnek a ready-to-wear kollekciók a hétköznapokra – már ami luxus szinten hétköznapit jelenthet –, a farmerek valahogy kimaradnak az ajánlások közül. Szívesebben dolgoznak szövettel, selyemmel, tweed anyaggal, mint denimmel, holott láthattuk már Meghan hercegnét is olyan farmerruhában, aminek szépségétől leesett az állunk. Ezt a hatást a párizsi felhozatalból egyértelműen a Dior pliszírozott ruhája érte el, miközben számos más divatház esetén is örömmel konstatáltuk, gardróbunk alapdarabja jóval több, mint mentőötlet a hétköznapokra.

Megnézem
Összes kép (12)

Fotók: Getty Images