Shine

Rémisztő, ahogy kicsavarodik a modell lába, mégsem tudod levenni róla a szemed

A természetellenesen tekeredő testrészek látványa több mint ijesztő, még azt is elfelejted közben, hogy az egész nem valós.

A kígyó módjára tekeredő androgün modell, a kockává felfújódó srác és a hintaszékké görbülő lány a Balenciaga legújabb kollekciójához készült divatanyagban tűntek fel, látványuk híre pedig villámgyorsan söpört végig a közösségi médiában.

A sokkot az okozta, hogy a modellek megszólalásig hús-vér embereknek tűnnek, egészen addig, míg el nem kezdenek amorf formákat felvenni. Ők ugyanis mind digitális szupermodellek, akiket a divatmárka egy koppenhágai vizuális művésztől rendelt meg.

A tervezőasztalon, pontosabban tervezőprogramban született cybermodellekkel alkotójuk szándéka az volt, hogy felfedezze az emberi test anatómiai korlátait. „Ezért kombináltam a teljes testet érintő fotogrammetriai beolvasásokat és a valódi cselekvések felvételeit, majd különböző módokon deformáltam a modellek megjelenéseit” – mondta el egy interjúban Yilmaz Sen.

A formabontó performansz persze tökéletesen illik a Balenciaga divatházhoz, amely mióta Demna Gvasalia kezelésbe került, csak úgy ontja magából a polgárpukkasztóan felesleges és túlárazott cuccokat, gondoljunk csak a félmilliós IKEA-táska-koppintásra vagy a takonyzöld szemeteszsákingre. Most pedig jött ez.

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top