Shine

Ez most a világ legdrágább pink gyémántja

Volt már ennél nagyobb és olyan is, amiért többet fizettek, gyémántkő karátjáért azonban ekkora összeget még nem tettek le az asztalra.

Igaz, fizettek már 71,2 millió dollárt is gyémántért, mégpedig az 59,60 karátos Pink Star rózsaszín drágakőért, de ha a csiszolt gyémántok karátjainak számát nézzük, a 18,96 karátos rózsaszín gyémánt lazán túltett a múlt évi rekorderen is.

A gyémántritkaság mostanáig a világ legnagyobb gyémánttermelő vállalatcsaládja, a De Beers korábbi tulajdonosa, az Oppenheimer család birtokában volt, majd alig öt perccel az első ajánlattételt követően már át is vándorolt a Harry Winston vállalat tulajdonába, amely megadta az eredetileg várt legmagasabb árat érte. A Christie’s aukciósház árverésén 50 millió dollárért, vagyis 14,1 milliárd forintért elkelt gyémánt szép új nevet is kapott, ezentúl Winston Pink Legacy néven lesz érdemes rákeresni a fotójára.

A karátokra vetített árrekordot egy szintén rózsaszín gyémántritkaság tartotta eddig, tavaly a Pink Promise-ra keresztelt drágakő ért meg új tulajdonosának 2,2 millió dollárt karátonként, a Pink Star pedig mindezt félmillió dollárral túlszárnyalta most.

A Swatch csoporthoz tartozó Harry Winston márkának nem ez az első felvásárlása, sőt, a cég kifejezetten keresi a drágakőritkaságokat, múlt évben például ők szerezték meg a 101,73 karátos Winston Legacyt 27 millió dollárért, amivel méltón követik a névadó Gyémántkirály egykori nemes szokását. Tudniillik Harry Winston volt az, aki a kalandos történetű, különlegesen ritka, tökéletes csiszolású és tisztaságú Hope gyémántot az ötvenes években megvásárolta, majd a Smithsonian Intézetnek ajándékozta a Nemzeti Drágakőgyűjtemény megalapítására.

A rekordárú villámvásárlásról persze felvétel is készült. Íme, így költöttek el 50 millió dollárt a Winston Pink Legacyre:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top