Láttad már Viktória királynő fogait?

Huncut félmosolyokat és széles vigyorokat örökítettek meg a dagerrotípia első mesterei, köztük olyan hírességekről is, akikről méltán hihettük eddig: sosem mosolyogtak. Kiválogattuk a legjobb képeket.

1.

A fotón Harold Lloydot, a némafilmek korának egyik legnagyobb humoristáját láthatjuk, jócskán karrierje beindulása előtt, 1896-ban. Lloydot Charlie Chaplinnel és Buster Keatonnel szokás együtt emlegetni, és úgy tűnik, hogy a színészlegenda már hároméves korában is tudta, hogyan kell elbűvölni nézőközönségét.

Fotó: Hulton Archive/Getty Images

2.

Viktória királynőről mindenki tudja, hogy férje halála után csak fekete ruhát viselt, mély gyászán pedig sosem sikerült igazán felülemelkednie, ezért az őt ábrázoló legismertebb képeken rendre komoly arckifejezéssel látható. Épp ezért lóg ki a sorból ez az 1887-es fotó, amelyen Anglia egykori királynője igazán kedvesen mosolyog hintójában.

Fotó: Charles Knight/Library of Congress/Corbis/VCG via Getty Images

3.

Marie Studholme ünnepelt angol színésznő és énekesnő volt, akinek arcával a színházak örömmel díszítették képeslapjaikat, a gyönyörű színésznő fotói ugyanis roppant népszerűek voltak a századfordulós Angliában.

Fotó: The Print Collector/Print Collector/Getty Images

4.

Minden idők legnagyobb zongoraművészéről, az egyik legnagyobb magyar zeneszerzőről, Liszt Ferencről jobbára komoly portrék és fotográfiák ismertek, pedig mennyivel kedvesebb az arca egy halvány mosolytól. Az ének-zenei tankönyvekbe például határozottan szimpatikusabb lenne egy ilyen fotót beletenni, nagyságából nem vonna le semmit.

Fotó: The Print Collector/Getty Images

5.

Bárki is volt Mademoiselle Norette, igazi kincs, hogy vidámsága, nyílt tekintete fennmaradt az utókornak. Fotója az 1800-as évek legvégén készült Paul Nadar párizsi műtermében.

Fotó: Nadar/Scheufler Collection/Corbis/VCG via Getty Images

6.

Sissiről, vagyis Wittelsbach Erzsébet magyar királynéról szinte csak olyan festmények és fotók maradtak fenn, amelyeken minimum komoly, de inkább szomorkás az arckifejezése – ami nem csoda, ugyanis a mesebeli királynénak korán elszuvasodtak a fogai, így nem szívesen mutogatta őket a nyilvánosság előtt. Kivételt képez ez alól a lenti, 1863-as felvétel, amelyen ugyan csak egy halvány félmosoly, de azért mindenképp mosoly látható a királyné szája sarkában.

7.

Lev Tolsztojról több generáció tankönyvei hozták már le a szakállas, öreguras fotókat, pedig az orosz író fiatalkori portréit is érdemes szemügyre venni. Azokról ugyanis egy egészen jóképű férfiú néz vissza ránk, aki ha nem is vetemedik olcsó vigyorokra, azért 1855-ben egy kis félmosolyt mindenképp megengedett magának egy fotózkodás alkalmával. Ez pedig már önmagában több, mint az a jókedv, ami az idős korában készült képekről árad.

Fotó: Imagno/Getty Images

8.

Egy párizsi táncosnőről naná, hogy mosolygós fotót készítettek az 1800-as években is, pláne, ha az illető a kánkánt ropta valamelyik híres-hírhedt mulatóban.

Fotó: Hulton Archive/Getty Images

9.

Szivarja és kalapja nélkül nehezen ismerjük fel Winston Churchillt – igaz, a történelemkönyvek képei általában jóval idősebb korában is mutatják őt. Ez a mosolygós fotója 1899. december 23-án készült, miután megszökött a második búr háború ideje alatt egy hadifogolytáborból. Ekkor még csak 25 éves volt.

Fotó: Keystone/Hulton Archive/Getty Images