Shine

Te viselnéd a pasid ruháit? És ő a tieidet?

Képzeld el, hogy van egy közös ruhatárad a pasiddal, ami csupa uniszex holmiból áll. Ez a mai fogalmaink szerint pólókat, pulcsikat, nadrágokat jelentene. Szerinted ki járna jobban?

Férfi, nő, egyik sem, mindkettő, „köztes”, „nyitott”, „eltérő”. Csak néhány példa arra, minek is nevezhetik majd Ausztriában a választható nemeket. Megszavazták ugyanis, hogy a meglévő kettő mellé egy harmadik nem is anyakönyvezhető legyen, ez pedig az úgynevezett interszex. A nemek összemosásának tendenciája már a divatvilágban is megfigyelhető egy ideje. Egyre több modell és híresség tekinti magát gendersemlegesnek, ami gyakran az öltözködésükben is megnyilvánul. Olyan ruhákat viselnek, ami nem jelzi egyértelműen, hogy ők milyen neműek.

Az uniszex szó jelentése hivatalosan ez: férfiak és nők által is viselhető, használható (ruha, tárgy); a nemek különbségét nem jelző. Nekem pedig pont ez a bajom vele: azért nem jelzi a különbséget, mert mindenki férfinak néz ki benne.

(Evening Standard/Getty Images)

Uniszex=férfidivat

Az uniszex öltözködés a női egyenjogúságért folytatott küzdelemre adott válasz volt. Ugyan maga az uniszex kifejezés csak 1968-ban született (az amerikai Life magazin használta először), de ez a tendencia már a 19. század végén megfigyelhető volt. Ekkor még a társadalom tipikusan „a férfi cselekszik, a nő létezik” elv alapján működött. A középkorban a férfiak viselték a magas sarkú cipőt és a szoknyát, de ahogy egyre aktívabb életet kezdtek élni, úgy adták át a divatos, de kényelmetlen darabok viselésének „jogát” a nőknek. Úgy hitték, hogy a „gyengébbik” nemnek nincs szüksége praktikus holmikra, hordják csak a fűzőt meg a hosszú, zárt szoknyát, amiben lépni sem lehet. Ezután egy több évtizedes küzdelem kezdődött a nők felszabadításáért, aminek például Coco Chanel is élharcosa volt. Végül a 60-as évekre ért el oda a mozgalom, hogy a nők is viselhettek ugyanolyan holmikat, mint a férfiak: nadrágokat, ingeket, zakókat.

Ezzel nincs is baj, sőt, csakhogy ezt nem uniszexnek kellett volna nevezni, egyszerűen egyenlőségjelet tettek a bárki által viselhető és a férfidivat közé.

A Zara gendersemleges ruhái

A H&M, az Asos, a Zara vagy a John Lewis csak néhány név azok közül a divatóriások közül, akik piacra dobtak már gendersemleges ruhákat. Ezek leginkább az alábbiak voltak: bő kapucnis pulcsik, nadrágok neutrális színekben, feliratos pólók. Pólók…? Komolyan? Idáig terjedne a kreativitás?

Mondjuk ki, az uniszex ruha az, amit a férfiak is hajlandók viselni. Mikor láttál utoljára férfit – a kifutón kívül – szoknyában, ruhában, esetleg magas sarkú cipőben? És most gondold végig azt, mikor láttál utoljára nőt nadrágban, bakancsban, kockás ingben!

Elviekben semleges

A kezdeményezés ugyan jó, de a legnagyobb kritika ezekkel a próbálkozásokkal az, hogy a divatmárkák hiába tartják magukat forradalminak és progresszívnak, még mindig félnek attól, hogy a nőies jegyeket is belevigyék az elviekben semleges kreációkba. Ezzel pedig azt sugallják, hogy kizárólag a férfias stílus elég jó ahhoz, hogy mindkét nem viselhesse.

Szerintem a kicsit távolabbi jövőre nézve két irányzat felé haladunk. Az egyik a tökéletes uniformizáltság, olyasminek tudom elképzelni, mint a sci-fi filmekben látott egyenruhákat. Mindenki ugyanazt viseli, nincs kivételezés. A másik véglet is tulajdonképpen ugyanerről szól, csak fordítva. Bárki viselhet bármit, nem lesz olyan, hogy női vagy férfiruha, a ruhaüzletekbe belépve sem lesznek külön részlegek, mindenki kedvére válogathat a szoknyák, nadrágok, magas sarkú cipők és öltönyök tengerében.

Jared Leto (Getty Images/WireImage)

A pszichológusok szerint egyébként a gendersemleges ruhák sosem válthatják fel a mai értelemben vett női és férfi ruhákat. Csak kiegészítik őket. És ez a lényeg: ha valaki uniszex holmikban érzi jól magát, legyen meg a lehetősége ezek viselésére, de ha valaki (férfi, nő vagy interszex) továbbra is a rózsaszín tüllszoknyát preferálja, az is éppúgy a szíve joga. Te mit gondolsz? Zavarna, ha a pasid olykor szoknyát venne fel? Az biztos, hogy ezzel új értelmet nyerne a közös ruhatár…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top