Shine

Fátyolmaszk kisokos – erre figyelj, ha kipróbálnád

Elsősorban szuper hidratálók, de egyes bőrproblémák leküzdésében is segítségünkre lehetnek a fátyolmaszkok.

Már tavaly tetőzött a fátyolmaszkláz, de úgy tűnik, az idei évben sem enyhül az érdeklődés irántuk. Ha még nem próbáltad az arcápolók e különc kis típusát, itt az ideje, hogy leteszteld képességeit. Van azonban néhány dolog, amire érdemes figyelni vásárláskor.

Mi is az a fátyolmaszk?

Tömör lényege, hogy a bőrápoló jóságokat nem krémszerűen kell felvinni, mint egy klasszikus pakolás esetén, hanem egy vékony, szövetszerű anyagot itattak át velük, azt simítjuk rá az arcunkra. A maszkok a dél-koreai arcápolási rutin részeként indultak hódító útjukra, de mára már számos európai és amerikai kozmetikai márka kínálatában is megtalálhatjuk őket.

Selfie Project Hidratáló Szövetmaszk #LuckySeal / Garnier Skin Naturals Moisture + Aqua Bomb Szuper Hidratáló, Feltöltő Textil Maszk / Balea Tonerde Tuch-Maske Fátyolmaszk / Avon Anew Essential Regeneráló Fátyolmaszk

Mire figyelj a kiválasztásánál?

Elsőként gondold át, mire szeretnéd használni: simán csak plusz hidratáló készítményként szeretnél rá tekinteni, amivel heti 1-2 alkalommal megtoldanád bőrápolási rutinodat, vagy van valamilyen konkrét bőrprobléma, aminek kezelésében szükséged van még némi segítségre? Ha ez utóbbi, keress célzottan, ugyanis eláruljuk, hidratálás szempontjából nehéz mellélőni, a döntő többség remekül fel van vértezve ilyen összetevőkkel.

Bármi is legyen a célod, érdemes kiegészítő elemként tekinteni fátyolmaszkokra: vagyis, ne egyedül ettől várd a csodát. Egy jó minőségű szérum rendszeres használatát nem helyettesíti, ha néhanapján felcsapsz egy fátyolmaszkot, de kétségtelen, hogy sokat javíthatsz bőröd állapotán a segítségével.

Ne a boltban kezdd el nézegetni az összetevőlistát, a sok latin kifejezés úgyis kiolvashatatlan és érthetetlen. Inkább csekkold a terméket előre a neten. A Krémmánia oldalán például jó eséllyel fenn van a keresett típus, ott pedig megnézheted, mit is jelentenek az összetevők.

Mivel egy fátyolmaszkot legalább 15-20 percig érdemes az arcunkon tartani, főleg az érzékeny bőrűek ügyeljenek rá, hogy olyat válasszanak, amely nem tartalmaz illatanyagot és parabéneket.

A hidratálók és a kulcs összetevők, amiken az ígért hatás alapszik, lehetőleg az összetevőlista elején álljanak, ez ugyanis utal arra, miből van több és miből kevesebb a készítményben: minél előrébb szerepel egy összetevő, annál meghatározóbb a jelenléte. Gyakori hidratáló hatóanyag a vízmegkötő hatású glicerin és a hialuronsav, de a B3-vitamin láttán is örömködhetünk egy keveset.

Piros pont jár azoknak a fátyolmaszkoknak, amikre antioxidánsok és gyulladáscsökkentő összetevők is kerülnek, ezek ugyanis szintén a szép, egységes bőrkép felé terelgetik a dolgokat. Jellemzően valamilyen növényi kivonatokról van szó, gyakori az aloe vera, az uborka és a zöld tea.

Érdemes még csekkolni néhány további összetevőt is: a kövér porcsin kivonata például nagyon népszerű, ugyanis gazdag C- és E-vitaminban, továbbá magas az omega-3-zsírtartalma és még gyulladáscsökkentő hatású is, így a fátyolmaszkkészítők szívesen dolgoznak vele.

Etude House 0.2 Therapy Air Mask – Hyaluronic Acid Fátyolmaszk / Holika Holika Pure Essence Mask Sheet – Strawberry Fátyolmaszk / Innisfree Skin Clinic Mask – Hyaluronic Acid Fátyolmaszk / Etude House 0.2 Therapy Air Mask – Snail Fátyolmaszk

Hogyan használd?

Ha sikerült magadat átverekedni az összetevőkön, és beszerezted a hőn áhított darabot, már csak azt kell kitalálni, mikor használd fel. Erre az esti időszak az ideális, a maszkokat ugyanis tényleg gazdagon átitatják a készítménnyel, kell idő a felszívódáshoz.

A fátyolmaszkot az esti arctisztítás után, a hidratálókrém előtt tedd fel, ha pedig ennél bővebb az esti rutinod, a sorrend a következő legyen, bármelyiket is használod a lentiek közül:

1. sminklemosás

2. arctisztítás

3. hámlasztás

4. tonizálás

5. eszenciák

6. szérumok

7. fátyolmaszk

8. szemkörnyékápoló

9. hidratáló krém

+1. éjszakai krém

Hozzátennénk, a fátyolmaszkból olyan mennyiségű hidratáló összetevőkhöz jut bőröd, hogy az arcápolási rutin utána következő lépéseit nyugodtan el is hagyhatod, ennél többre tényleg nem valószínű, hogy szüksége lesz aznap bőrödnek.

Léteznek direkt orra, szemkörnyékre vagy épp homlokra szánt fátyolmaszkok is, de ha maradnál a klasszikus, teljes arcot beborító típusnál, a felhelyezést mindig a homlokodnál kezdd, majd igazgasd el orcáidon, végül jöjjön az állad. Egyengesd addig, amíg az utolsó kis buborék is távozik alóla és a szövet mindenhol érintkezik bőröddel.

Amíg rajtad van a maszk, pihenj le a kanapéra. Nem lustaságból, de máskülönben a maszk könnyen lecsúszhat az arcodról, így könyvet elő, lesz időd legalább egy fejezetet elolvasni.

A tasakokon általában 15-20 perc hatóidőt írnak, de ha megteheted, nyugodtan hagyhatod fenn tovább, majd a végén még érdemes az utolsó cseppet is kifacsarni belőle, amivel olyan mennyiségű készítményhez jutsz, amiből bőven jut a nyakra és dekoltázsra is. 

Lemosni nem kell, sőt, épp az a lényege, hogy a hatóanyagokat a maszk levételét követően puha mozdulatokkal bemasszírozd és hagyd, hadd igya fel bőröd a lehető legtöbbet belőle. Reggel pedig vidáman nyugtázhatod, milyen szép és puha lett tőle az arcod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top