Shine

Leg-leg-leg ruhák a Párizsi Haute Couture Divathétről

Tobzódhattunk a klasszikusan elegáns ruhák látványában, amelyek mellett zavarba ejtően formabontónak tűnt a néhány renitens couturier, akik tartották magukat az elképzeléshez, hogy valami előremutatót alkossanak.

A Dior, a Valentino és a Givenchy is biztosra ment a fazonokat illetően, amelyeket épp csak annyira gondoltak újra, hogy ne sérüljön a jól bevált elegancia. Örülhetnek a milliomosok, hisz térdig gázolhatnak a legmagasabb színvonalon elkészített, hordható öltözékekben.

A különcségükről híres divatházak persze most sem okoztak csalódást, John Galliano ismét eszement kollekciót hozott össze a Maison Margiela számára, a ruhákat a nomád táborlakók és szerintünk a zárt osztályok bája is megihlethette, pláne, ha a több rétegben nejlonba tekert modellekre gondolunk.

Lássuk hát részletesebben, milyen irányvonalak határozták meg a 2018 őszi/téli időszakra tervezett haute couture kollekciókat.

Fémes csillogás

A díszítésektől ragyogó ruhák nem maradhatnak el egyetlen haute couture divathétről sem, hiszen mivé is lennénk, ha nem láthatnánk a milliónyi flitter, a művészi hímzések és egyedi rátétek tündöklését, nem beszélve a nemes kelmékről. A fémes-metálos ragyogás át- meg átjárta a kollekciókat, az estélyiktől a nadrágos szettekig láthattuk a pazar díszítés legfényesebb formáit.

Megnézem
Összes kép (9)

Szaténos ragyogás

Annyi helyen feltűntek az egyszínű szatén fényéből építkező darabok, hogy az már külön blokkot érdemel. Sápadt árnyalatokban és erőteljes színekben is készültek tündöklő estélyik és bár volt a fazonok terén változatosság (abszolút kedvencünk Alexis Mabille sárga ruhája), a Dior és a Valentino zavarba ejtően hasonló, piros ruhát tervezett.

Megnézem
Összes kép (7)

Aszimmetrikus luxus

A felsliccelt szoknyák, félvállas ruhák, trükkös kivágások, valamint az anyagok játéka jellemző volt számos divattervező kollekciójára, a színek és rétegek kontrasztossága pedig csak tovább erősítette az aszimmetrikus fazonból eredő feszült mozgalmasságot. Ralp & Russo lila ruhái közül szinte biztos, hogy látunk még viszont néhányat valamelyik vörös szőnyeges eseményen, de Jean-Paul Gaultier királykék darabja is szenzációsra sikerült. 

Megnézem
Összes kép (12)

Masnik mindenütt

A masnik a divattervezők nagy kedvencei, ami tökéletesen érthető, hiszen roppant feminin és játékos díszítés, amely még gigászi méretekben is megtartja nőies szexepiljét. Az őszi/téli kollekciókból sem hiányozhattak, Armani mintaként is felhasználta, a legtöbb helyen azonban a felsőrészre került fel óriási méretekben.

Megnézem
Összes kép (9)

Tollak

A két oldalról is támadó flamingóőrület láttán nem is volt kérdés, kell egy fejezet a tollas couture-ruháknak is. A madárbundás ruhaköltemények, etikus divat ide vagy oda, amúgy is hasítanak, ha az alkalmi ruhák legjeiről van szó. Volt, ahol méretre szabott tollgombócok tűntek fel (Givenchy), másutt épp csak a ruhák szegélyére jutott egy kevés, de annál célzottabban elhelyezett pihe (Chanel), a pálmát mégiscsak Schiaparelli flamingóálarcos szettje viszi.

Megnézem
Összes kép (9)

Csíkok

Fekete-fehér és színes kivitelben is találkozhattunk csíkos alkalmi ruhákkal, ami izgalmas dinamizmust vitt az öltözékekbe (Alexis Mabille, RVDK). Mellettük Ulyana Sergeenko pasztellcsíkos szoknyája álomszerű hangulatot teremtett, a hasonló árnyalatokban elkészített Fendi Couture-kabát pedig a műszőrmék térnyeréséről tett luxusszintű tanúbizonyságot.

Megnézem
Összes kép (11)

Művészi különítmény

Lehet egy haute couture ruha fotón látva egészen átlagos, élőben bizony minden darabra vonatkozik, hogy a legprecízebb technikával, kizárólag kézzel készültek, természetesen a legjobb minőségű anyagok felhasználásával. Ettől függetlenül azonban mindig vannak olyan formabontó kollekciók, amelyek nehezen sorolhatók be bárhová is, annyira egyedi és gyakran meghökkentő a formaviláguk. Zárásul jöjjenek ők, akik szembementek a klasszikus iránnyal, és valami egészen mást alkottak.

Guo Peit igencsak megihlette a MET-gála témája, kollekciójához ugyanis a székesegyházak szépségéből, formavilágából és díszítettségéből merített ihletet. Kár, hogy mindezt a gála után láthattuk, így a frenetikus alkotások szépségét némi „láttunk már ilyet” érzés piszkította be.

Megnézem
Összes kép (5)

A Maison Margiela igazi eszement darabokat interpretált, amik között erősen keresni kellett a hordhatóakat. A színes paplanba burkolt, szőnyegbe tekert vagy leszorított kezű modellekkel mégis az volt a legnagyobb gond, hogy harisnyás sminkjükről egyszerre a Moschino 2018 őszi/téli kollekciójához készült sminkek ugrottak be, ahol ugyanilyen ufófejek készültek, csak épp sminkecsettel.

Megnézem
Összes kép (5)

A paplanos témakör a Viktor & Rolfnak is megtetszett, sőt, ők még párnákról is gondoskodtak, hófehér kollekciójukra pedig alapvetően jellemzőek voltak a túlzó formák: csillogó masnisorral díszített, gigászi 3D-feliratos és kispárnával kitömött mellkasú couture-kreációt is láthattunk.

Megnézem
Összes kép (4)

Iris Van Herpen

Az haute couture rajongóinak biztosan nem kell bemutatni Iris Van Herpen különleges ruháit, amelyek geometrikus formáktól hullámzó alakjait most lassítani kívánta, az volt a célja, hogy kollekcióját látva egy pillanat töredékének varázsába nyerhessenek bepillantást a meghívottak. A lézervágással (is) készülő ruhák nem okoztak csalódást:

Megnézem
Összes kép (5)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top