Shine

Öltözködés a szoptatás ideje alatt – miért nem mondta senki, hogy ilyen nehéz?

Nekem fogalmam sem volt... Ugyanakkor nem lehetetlen alkalmazkodni. Ezt elég rögös úton tanultam meg, ezért most megosztanám megszerzett tapasztalataimat.

A kisfiam megszületése óta sok dologra rájöttem, amiről előtte fogalmam sem volt. Az a típus vagyok, aki mindenre felkészül, felkészültem a terhességre, a szülésre, meg arra is, ami utána következik, de arról sehol, semmilyen formában nem hallottam, nem olvastam, mekkora nehézségeket jelenthet a szoptatás alatt az öltözködés. 

A babavárás alatt mindenki beszerezhet csodaszép kismamaruhákat, amúgy is ragyogsz, szebb a hajad, meg boldog vagy, és a ruháidnak tulajdonképpen csak egyetlen kritériumnak kell megfelelniük: hogy kényelmesen elférj bennük. Ezzel szemben a szoptatás alatt rengeteg rejtett buktató akad, amire nem is számítottam. És ezek nem feltétlenül a megmaradt pocakból erednek. Függetlenül attól, mennyi idő alatt dobod le magadról a kilenc hónap alatt felszedett pluszkilókat, a következő egy-két évben ne is álmodj arról, hogy vissza tudsz térni a szekrényben lógó, jól bevált (és a terhesség vége felé már nagyon hiányzó) ruháidhoz.

Először is ott vannak a „lányok”. Igen, a mellméret tényleg akkorát nő, hogy rengeteg holmit csak emiatt kellett a gardrób mélyére száműznöm. Aztán ott a szoptatós melltartó, ami a legtöbb esetben nem túl szép, nem túl szexi, ellenben kényelmes és praktikus, viszont így a nyári hónapokban esélytelen miatta, hogy pánt nélküli, ejtett vállú, spagettipántos, vagy akár elöl, akár hátul mélyen kivágott felsőt tudjak felvenni. Azokról a ruhákról már ne is ejtsünk szót, amiket korábban melltartó nélkül viseltem.

A fehér szín sem túl szerencsés választás, ugyanígy az áttetsző anyagú darabok sem, mert egyrészt könnyen koszolódnak, másrészt pont átüt rajuka a melltartóbetét, amit (mondjuk ki) az esetleges tejmegindulás miatt néhányan kénytelenek vagyunk viselni.

Ráadásul ott van még az egyik legfontosabb, a „hozzáférhetőség” kérdése is. Amíg a baba szopizik, addig nekünk is készenlétben kell állnunk. Ha a közterületen szoptatás nem is a te asztalod, akkor is előfordulhat, hogy tegyük fel egy étterem szeparált helyiségében fogsz nekiállni etetni, és annyira nem vicces, amikor a ruhádat nyakig felhúzva, egy szál bugyiban kell üldögélned húsz percen keresztül. Tehát fontos, hogy felülről férhess hozzá a melleidhez, ami szintén azonnal kizár rengeteg lehetőséget.

Egyszóval elég komoly kritériumlistával indultam neki vásárolni: a gardróbom kiszelektálása után szinte zéró opció maradt arra, hogy anyukaként továbbra is csinosan tudjak öltözködni. Itt persze nem arra gondolok, hogy naponta egzotikus programokra járkálok, hanem inkább arra, hogy nekem például jólesett az otthoni melegítőn meg a szokásos farmeren kívül mást is felvenni, amikor sikerült kimozdulni, és elvittem a gyerkőcöt sétálni. Lássuk, mire jutottam.

7 + 1 tipp, hogy a szoptatás időszakában is csinos lehess:

(Fotó: Christian Vierig/Getty Images)

1. A jolly joker az ingruha. Idén kifejezetten trendi is, így a boltok kínálatában elég sokfélével lehet találkozni. Van belőle lengébb, ami még a pocakot is takarja, de szexisebb is, amit a játszótéren kívül egy romantikus vacsorára is nyugodt szívvel fel lehet venni. Már ha adódik ilyen szerencsés alkalom.

(Fotó: Samir Hussein/WireImage/Getty Images)

2. Jó megoldás még az átlapolós fazon, vagy a rugalmas anyagból készült V-nyakú, ezek egyberuhából vagy felsőből is tökéletes választások.

(Fotó: Christian Vierig/Getty Images)

3. Az ujjatlan blúzok a nagy melegben jó barátaid, a lényeg, hogy légáteresztő anyagból készüljenek, például 100 százalék pamutból, különben akár az emlőgyulladást is kockáztathatod.

(Fotó: Carlos Alvarez/Getty Images)

4. Az elegánsabb megjelenést szoptatás alatt a szoknyák szolgálják. Egy izgi szoknya még egy basic felsőt is feldob.

(Fotó: Getty Images)

5. Ugyanez a helyzet egy különlegesebb nadrággal. Egy magas derekú rövidnadrág, vagy az idén trendinek számító paperbag nadrág – a derékban magasított, papírzacskó tetejére emlékeztető fazon – nemcsak vagány, hanem jótékonyan takarja akár a pocakot is.

(Fotó: Getty Images)

6. Aki szereti a kiegészítőket, annak szerencséje van, mert ezekkel is lehet játszani. Egy színes kendő vagy vékony sál nemcsak csinosabbá teszi a megjelenést, de kifejezetten hasznos is, ha a picit alárejtve emberek között kell etetned. Máskor pedig viselheted a nyakadban, a hajadban, öv helyett, a táskádra csomózva, a lehetőségek száma végtelen.

(Fotó: Christian Vierig/Getty Images)

7. Válaszd a mintákat! Ezek vidámak is, és egy friss anyukának kifejezetten hasznosak. Fel sem tűnik rajtuk egy pici tejfolt, akár a babától származzon, akár tőled.

+1 tipp: Én azt ajánlom, hogy a gyerekágyas időszak elmúltával nézd át az egész gardróbodat, és válogasd ki, hogy mi az, ami rád jön, mi nem, miben tudsz etetni, ha kell, miben nem. Mit nem sajnálsz, ha lebüfizik, összenyálazzák, megrángatják, és mit igen. Ha pedig szeretnél beszerezni a használhatók mellé néhány új darabot, írj magadnak egy nagyon szigorú kritériumlistát, és bármennyire is tetszik az a szexi ejtett vállú ruhacsoda, ne csábulj el. Hidd el, az még jó ideig a szekrényben fog porosodni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top