Shine

Kicsit barát, kicsit pszichológus és kiváló szakember – ilyen a jó stylist

A stylist szakma sokak által az áhított foglalkozások közé tartozik. Ha kedvet érzel hozzá, te is megtanulhatod az alapokat, és a gyakorlatban később igazi mesterré válhatsz. Mégis, mit kell tudni erről a hivatásról?

Egy vérbeli stylist mindig az emberek megjelenését vizslatja. Ő az, aki legszívesebben mindenkihez odamenne, hogy megigazítson egy rosszul megkötött nyakkendőt, vagy lebeszéljen minket egy előnytelen felsőről vagy cipőről. Az utcán úgy jár-kel, hogy a legtöbb embert gondolatban ripsz-ropsz átváltoztatja. Egy született stylist magában visít, ha ízléstelen, divatjamúlt holmit lát, emellett nyilvánvalóan egyéni stílussal és ámulatba ejtő stílusérzékkel rendelkezik.

Manapság a stylist szakma további dimenziókban is létezik. Az enteriőrstylist, például éppen a környezet szebbé tételén munkálkodik, hogy a bútorok és dekorációs elemek tökéletesen illeszkedjenek az adott témához, címlaphoz, fotóhoz vagy filmhez. Ma már bármely, a tömegek számára megfizethető divatmárka szívesen alkalmaz stylistot, hogy bizonyos keretek között vásárlásra ösztönző enteriőrt tervezzen számukra.

A stylist és a fast fashion

Egy jó stylist kamatoztathatja a megszerzett tudását, mondjuk egy plázában, pontosabban egy fast fashion márka zászlaja alatt, ami kiváló ugródeszkának bizonyulhat későbbi karrierjéhez, ha elég elhivatott az illető: például visual merchandiser válhat belőle. Ez már egy nagyon felelősségteljes feladatkör, ami sokkal többről szól, mint csupán a harmonikus látvány megteremtése – tudtuk meg Pozderka-Novák Ritától, aki a Reserved márka értékesítési vezetőjeként dolgozott közel tizennégy évig. Rita jelenleg kisbabájával otthon van, közben a Budapesti Metropolitan Egyetem egyik oktatója is.

Fotó: Profimedia

Szerinte egy igazi stylist jellemzője, hogy mindenképpen jó teherbírású, pontos, precíz, rugalmas, együttműködő és képes gyorsan reagálni a változásokra. Ha egy üzletet veszünk alapul, feltétlenül rendelkezik egyfajta kereskedelmi szemlélettel is: hiszen nemcsak a szépet kell kiemelni, hanem az eladást is elő kell segíteni:

„Egy ilyen területen dolgozó stylist, több ezres darabszámú árukészlettel találkozik, ezt képes rendszerezni, átlátni, és megteremteni a vevőcsalogató üzletbelsőt, figyelembe véve az eladhatóságot és a szezonalitást. Tudomásul veszi, hogy ha egy termék 8-14 napig nem elég kelendő, akkor egyszerűen lekerül a polcokról. A stylistoknál elengedhetetlen elvárás: az anyagok, a minták, a színek és a trendek ismerete, ahogy minden más, divathoz kapcsolódó szakmában is.”

Rita végül kiemelte, hogy a tömegmárkák folyamatainak alapos feltérképezése a gyakorlatban, minden stylist számára erős alapozást adhat, egy sikeres pályához, saját céljuk, útjuk megtalálásához.

Egy stylist szemével: fő az alázatosság!

Goike Nóra divatszerkesztő, stylist, a ILoveMom bloggere szerint, a stílusérzék veleszületett tehetség, amit csak fejleszteni lehet, és egyben a szükséges alap, amire építkezhetünk. Senkit nem akar kiábrándítani, de tapasztalatai alapján az Ördög Pradát visel című filmben látottak sajnos messze nem jellemzőek az itthoni glossyk világára. És hogy milyen egy jó stylist?

„A legfontosabb, hogy meglegyen benne a munka iránti alázatosság, a kitartás, a szorgalom és olyan szenvedély, mellyel képes lesz mindennap megújulni.”

Goike Nóra

Ma már rengeteg ilyen jellegű iskolában szerezhető speciális végzettség, mégis úgy gondolja, hogy sokkal célravezetőbb, ha megpályázol egy ilyen pozíciót és kipróbálod magad a mély vízben. Az is lehet, hogy csak kisebb kerülő után fogsz ráébredni, mégis ez a szakma vonz leginkább. Nóra aranyművesként és kereskedelmi szakmenedzserként végzett, de mindig tudta, hogy a divattal szeretne foglalkozni:

„Édesanyám modell volt, az olaszországi testvérének pedig ruhagyára volt, így nem állt messze tőlem ez a világ.  Az ELLE magyarországi indulásakor kerültem a magazinhoz, de akkor még csak recepciós munkakörben sikerült helyet kapnom, majd később, az évek alatt dolgoztam meg a stylist, divatszerkesztő pozícióért. Rengeteg idő és energia szükséges ahhoz, hogy valaki egyről a kettőre jusson ebben a szakmában, sokszor kihalásos alapon lehet csak megszerezni egy-egy állást. Sokan stylist asszisztensként évekig nem is keresnek pénzt, csak örülhetnek annak, hogy egy olyan emberrel dolgozhatnak, akitől tanulnak, és aki mellett kapcsolati tőkét szerezhetnek: megismerhetik a szakma legjobb fotósait, sminkeseit, fodrászait.”

Végül megsúgta, egy nagyon zárt és féltve őrzött világot kell meghódítani ahhoz, hogy valaki érdemben is tagja legyen a rendszernek, de egy biztos: megéri és nem szabad feladni!

Mit csinál egy menyasszonystylist?

A stylist szakma egyik izgalmas területének hazai képviselője, Körmendy-Szomoru Kata,  aki foglalkozását tekintve, menyasszonystylist:

„A menyasszonyok sokszor tanácstalanok, nemcsak a ruhafazonokat illetően, hanem abban is, hogy honnan szerezzék be az ideális esküvői cipőt, milyen kiegészítők illenek az adott ruhához és hol tehetnek szert rájuk, vagy kivel készíttessék el a frizurájukat, sminkjüket. És ekkor jövök én a képbe. Egyrészt privát menyasszonyokat készítek fel a nagy napjukra, ezen kívül esküvői magazinok fotózásain dolgozom stylistként. Szolgáltatásom hiánypótló, és újdonságnak számít Magyarországon. Számos hírességet öltöztettem már, és varázsoltam őket menyasszonnyá, ez mindig nagyon izgalmas feladat.”

Körmendy-Szomoru Kata (Fotó: Tamás Pál)

Kata már kislánykorában erre a munkára vágyott és mindig tudta, hogy ruhákkal szeretne foglalkozni, ezért ruhaipari mérnök végzettséget szerzett. A menyasszonyi ruhák hivatásszerűen csak később léptek az életébe.

Szerinte egy jó stylist: diplomatikus, jó a vizuális képzelőereje, kicsit pszichológus, kicsit barát, emellett kiváló kapcsolati tőkével és megfelelő szakmai alapokkal bír. Egy tanfolyam elvégzése jó kezdet lehet, de utána még sok-sok gyakorlati tapasztalásra van szükség ahhoz, hogy kiváló szakember válhasson valakiből.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top