Shine

A hercegnő szabásvonal volt a 19. század szexi fazonja

Máig divatosnak számít, nem csak a menyasszonyok körében.

Az első hercegnő szabásvonalú ruhákat nem más, mint az haute-couture atyja, Charles Frederick Worth készítette el, aki Dániai Alexandra brit királyné előtt kívánt tisztelegni a megnevezéssel. Az 1870-es évek végén és az 1880-as évek elején népszerű fazonnak számított, ami a kor bodycon ruhájának, vagyis a test vonalát követő, szexi típusnak számított.

Fotó: instagram.com/amy.k.towle

És valóban, a tökéletesen testre simuló öltözékek a maguk valójában engedték láttatni a női test körvonalait, vagy legalábbis azoknak fűzővel tuningolt változatát.  Nem használtak hozzá sem abroncsszoknyát, sem turnűrt (ami méretes hátsót csinált mindenkinek), hanem hagyták, hogy a szoknya anyagának természetes esése alakítsa ki a végső megjelenést.

A hercegnő fazon a 20. században is a nőkkel maradt, egyik leglelkesebb híve nem más, mint Christian Dior volt, aki 1951-ben egy teljes kollekciót is szentelt neki.

Dior ruha 1951-ből (Fotó: instagram.com/krisztinareisini)

A szabásvonal lényege ma sem tér el az eredetitől: hosszanti panelekből áll össze a ruha, amely a derékrésznél sincs kettéválasztva, csupán az egyes darabok formáinak és a hosszanti varrásmódnak köszönhetően követi a test vonalát a ruha, majd deréktól lefelé bővül. Máig az egyik legnépszerűbb fazon, ha menyasszonyi ruháról van szó, de csinos nappali öltözékekhez és estélyi ruhákhoz is előszeretettel használják.

MC College Group (@mccollegegroup) által megosztott bejegyzés,

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top