Shine

Franciaország megregulázza a szeméthalmozó divatmárkákat

A fenntarthatóság eszméje és környezetvédelmi szempontok miatt vezetnék be a szigorú szabályozást, ami a francia divatipar minden szereplőjét érinteni fogja.

Eddig bevett szokás volt Franciaországban, hogy a divatáruüzletek nemes egyszerűséggel használhatatlanná tették, és szeméttelepre szállíttatták az el nem adott, de hatalmas tárolási költséget felemésztő ruhákat, évi négymillió tonna szemetet gyártva ezzel az országnak.

Először múlt év elején terelődött a témára a figyelem, miután botrány kerekedett egy francia butik tulajdonosairól készült fotóból, akik inkább tönkretették a megmaradt árukészletet, mint hogy a rászorulóknak adták volna.

Az ország törvényhozói megelégelték ezt a viselkedést, Edouard Philippe francia miniszterelnök ezért ígéretet tett a szabályozás pontos kidolgozására, amely kötelezővé tenné a divatáruüzletek és -márkák számára a még hordható ruhák eladományozását.

Nem ez az első ilyen jellegű intézkedés Franciaországban. Korábban már törvénykeztek róla, hogy a szupermarketek a megmaradt, de fogyasztásra még alkalmas élelmiszereket nem dobhatják ki, hanem gondoskodniuk kell róla, hogy a fölösleg rászorulókhoz kerüljön, illetve ha erre nem alkalmas, akkor állateledelként ajánlják fel, végső esetben pedig komposztként végezze. Igazán példaértékű, hogy a karitatív és egyben ésszerű látásmódot most az élet más területein is megpróbálják alkalmazni. A szabályozás várhatóan jövőre lép életbe.

Illusztráció: thinkstockphoto

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top