Shine

A Vatikán diktálja az idei MET-gála pucérruha divatját

Beyoncének elég lesz tavalyi Szűz Mária szerelését előkapnia, de hogy Bella Hadid és a többi aligruhás királylány hogyan veszi majd a reverendák akadályát, izgalmas kérdés.

Beyoncének elég lesz tavalyi Szűz Mária szerelését előkapnia, de hogy Bella Hadid és a többi aligruhás királylány hogyan veszi majd a reverendák akadályát, izgalmas kérdés.

Bár a New York-i MET nem épp a túlsó sarkon lévő múzeum, divat szempontjából mégiscsak érdekes, milyen kiállítást tervez a Nagy Alma divattörténeti szentélye. A MET-gálát is szervező Costume Institue részleg ugyanis a katolikus egyház és a divat kapcsolatát készül bemutatni nagyszabású, 25 termes tárlatán.

Donatella Versace és Anna Wintour Gianfranco Ravasi kardinális, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke társaságában, a MET Vatikán által inspirált kiállításának sajtótájékoztatóján (Fotó: europress)

A Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination, vagyis Mennyei Testek: divat és a katolikus képzelet néven májusban nyitó kiállítás nem kevesebb, mint negyven katolikus egyházi viseletet mutat majd be, amelyek mindegyike egyenesen a Vatikánból fog érkezni. Köztük lesz az a 18000 (!) gyémánttal kirakott pápai tiara is, amelyet az 1600-as években XIV. Benedek pápa viselt, de olyan darabokat is láthat a nagyérdemű, amelyek még sohasem hagyták el a vatikáni sekrestyét.

XI. Pius Pápa 1935-ben.(Fotó: Getty Images)

A pápai öltözékek mellett 140 designer darab is bemutatásra kerül olyan divatházaktól, mint a Dolce & Gabbana, a Valentino, a Versace vagy a Chanel, arra azonban ügyelni fognak, hogy a vallási tárgyak ne keveredjenek a témakörhöz összeválogatott divatholmikkal. A két csoportot inkább párhuzamba állítják, a felszíni hasonlóságok a szervezők szerint jól érzékelhetők például a divatbemutatók ceremoniális világa és a sokszor hasonlóan díszes külsőségek között zajló liturgiák között.

Donatella Versaceés a Valentino divatház kreatív igazgatója, Pierpaolo Piccioli a kiállításhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón. (Fotó: europress)

Az idei MET-gálán, ami egyben a kiállítás hivatalos megnyitója is, Anna Wintour vendégei nem akármilyen kiállításhoz igazíthatják öltözékeiket. Kíváncsian várjuk, hogy a vörös szőnyeges eseményeken megszokott, alig takaró pucérruhákat ez esetben miként fogják összehangolni a kiállítás témájával, hogy a ruhaköltemények a divatvilág legnagyobb partijához mérten dekoratívak legyenek, de ne sértsék meg a hívőket, ne kezeljék tiszteletlenül egy vallás jelképeit, hagyományait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top