Shine

A NASA szerint a nőknek sminkcsomag is kell az űrben

Ezt gondolhatták legalábbis a NASA mérnökei a '70-es években, mikor csinos kis neszeszerrel lepték meg első női űrhajósukat.

Ezt gondolhatták legalábbis a NASA mérnökei a ’70-es években, mikor csinos kis neszeszerrel lepték meg első női űrhajósaikat.

Sally Ride-ot, az első amerikai női asztronautát a valóságban nem döbbentette meg a sminkszett felbukkanása, sokkal inkább a szituáció, amikor a javában férfi fejlesztőmérnökök arról tartott vele komoly egyeztetéseket, mi kerüljön bele az űrbiztos sminkkészletbe. Ahogyan pár éve erről nyilatkozott“A mérnökök a NASA-nál, végtelen bölcsességükkel úgy gondolták, a női űrhajósok biztosan szeretnének sminkelni – így terveztek egy sminkkészletet. El lehet képzelni az egyeztetést a döntőrészt férfi mérnökök körében arról, minek is kellene belekerülnie a szettbe.”

A NASA mérnökei által tervezett sminkszett, az első amerikai női űrhajós, Sally Ride számára (Fotó: Twitter/NASAhistory)

A kis sárga nejlon tasak végül egészen fullosra sikeredett, szemceruza, szempillaspirál, szemfesték, pirosító és szájfény is került bele, sőt még gondoskodtak azok eltávolításáról is egy kis flakon sminklemosó bekészítésével.

Személyes tisztálkodó szetteket a NASA már a ’60-as évek óta tervez és tervezett űrhajósai számára, hosszú évekig azonban szó sem lehetett róla, hogy nőket is beválogassanak az űrprogramba, így azok tartalma szimplán csak a (férfiak számára) legszükségesebbeket tartalmazta, például szappant, testápolót, dezodort, fésűt, fogkefét, fogkrémet, borotvát és olyan sampont, amit nem volt szükséges lemosni.

Azzal persze semmi gond, hogy a kor mérnökei ilyen atyai gondoskodásról tettek tanúbizonyságot, az viszont már elszomorító, hogy azt feltételezték, egy női asztronauta számára elképzelhetetlen, hogy ne teljes sminkben parádézzon az űrhajóban. Sally Ride űrhajóst 1983-as, világűrbe tett útjával kapcsolatban elárasztották a szexista kérdések: “Nem igazán érdekelt senkit, mennyire felkészültem rá, hogy az űrhajót irányítsam vagy a kommunikációs műholdak telepítését végezzem.” A média sokkal inkább sminkelési, higiéniai kérdésekkel traktálta a fiatal asztrofizikust, miközben a mérnökök még a menstruációs ciklusa miatt is aggódtak és arról kérdezgették, vajon 100 tampon elegendő lehet-e az egy hetes űrutazás idejére.

A prototípust végül mégsem lőtték fel az űrbe, ellenben ma is megtekinthető a NASA múzeumában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top