Shine

Bárkit levetkőztethet az utcán divatrendőrség

A kísérleti program elvileg a lopások visszaszorítását szolgálja, de sok becsületes embernek sem tetszik.

Kísérleti programot indított a rendőrség a hollandiai Rotterdamban. A “divatrendőrök” az utcákat járva olyan személyekre vadásznak, akik drága ruhákat, kiegészítőket viselnek, miközben gyanús, hogy ilyen darabokat nem engedhetnének meg maguknak. A gyanúsítottaknak hitelt érdemlően kell bizonyítaniuk azt, hogy miből futotta nekik a luxusholmikra, ha pedig ezt nem tudják megtenni, a helyszínen el is kobozhatják tőlük azokat.

“Néhány fiatal 1800 eurós dzsekiben mászkál. Nincs jövedelmük, kérdés ezért az, hogy hogyan jutottak hozzá” – magyarázta a város rendőrfőnöke, Frank Paauw. Hozzátette, hogy ruhákat ritkábban koboznak el, viszont például Rolex órákat rendszeresen.

A cél a lopások visszaszorítása, ám rengetegen kritizálják a programot, mondván, hogy a felelősségre vonások faji előíteleteken alapulhatnak, a kobzások pedig illegálisak lehetnek. A kritikusok rámutattak arra is, hogy bár lehet, hogy a fiatalok jövedelem hiányában vagy a saját keresetükből nem engedhetnék meg maguknak az értékes dizájner darabokat, ám sokukat a szüleik támogatnak, akik viszont már simán lehetnek olyan tehetősek, hogy meg tudják nekik vásárolni ezeket. Ránézésre nem lehet megállapítani azt sem, hogy az adott luxusholmit hol és mikor vásárolta valaki, simán előfordulhat például, hogy leárazáson vette vagy használtan jutott hozzá, az eredetinél jóval kedvezőbb áron.

Mindezek fényében úgy tűnik, hogy a program nagyon gyakran vezethet alaptalan gyanúsítgatásokhoz és sok olyan ember kerülhet általa kínos, megalázó szituációba, aki semmiféle bűnt nem követett el.

VICE

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top