Shine

Vidal Sassoon 60 éves frizurái ma is divatosak

Ma lenne 90 éves Vidal Sassoon, aki fodrászatából egy személyben reformálta meg a női frizurákat. Képes összeállításunkban a mester leghíresebb fazonjait és azok mai változatait mutatjuk be, ezzel tisztelegve a hajcsavarók száműzőjének emléke előtt.

Ma lenne 90 éves Vidal Sassoon, aki fodrászatából egy személyben reformálta meg a nők frizuráját és életét. Képes összeállításunkban a mester leghíresebb fazonjait és azok mai változatait mutatjuk be, ezzel tisztelegve a hajcsavarók száműzőjének emléke előtt.

Klasszikus bubi

Ötpontos vágási technikája, az építészet geometrikus formáiból ihletet merítő fazonalakításai tették világhírűvé a mestert. Korábban a fodrászoknak csak annyira telt, hogy méretes ollóikkal lenyisszantották a kilógó tincseket, majd az egekig tupírozták, esetleg dauerolták a teljes hajtömeget, hogy aztán a 20. század vívmányával, a hajlakkal mérjenek rá végső csapást.

Sassoon ehhez képest könnyen kezelhető, praktikus, gyorsan beállítható frizurákat kínált, a wash-and-go érzés pedig nagyon betalált a hölgyeknél, akik az ’50-es években már egyre nagyobb számban vállaltak munkát, így a háztartás és a gyerekek mellett már végképp nem akartak értékes időt vesztegetni frizurájukra. A fiatalok számára pedig egyszerűen csak unalmas volt anyáik hajviselete.

Vidal Sassoon Mary Quant brit divattervezőnek készíti el az ötpontos vágási technikával kialakított bubi frizurát 1964-ben (Fotó: Getty Images)

A rövid, mégis tömött, a vágásnak köszönhetően formatartó frizura a homlokba fésült jelentős hajtömegről legalább annyira ismert, mint az öt kis hegyes hajvég kialakításról (egy-egy a fülek előtt, valamint három csúcs a tarkónál). Voksolt már rá Rihanna és Tyra Banks is, de Anne Hathaway fodrásza is nagy eséllyel merített ihletet az eredeti változatból.

Megnézem
Összes kép (3)

A-vonalú bubi

Vidal Sasson frizurái nagyon ráéreztek a lázadó korszellemre, a ’60-as évek beatzenére táncoló londoni ifjúsága vevő volt mindenre, ami újnak, másnak hatott, mint szülei generációjának szokásai. Kulturális és társadalmi értelemben is nagy, máig ható változások indultak el ekkor, ami az egykori samponmosó fiút is világsztár hajszobrásszá emelték.

A hátul rövid, elől egészen hosszan leérő, az arcot keretező bubi frizurát Maggie London fotója őrzi leginkább. A ’60-as években még forradalminak ható frizura mára igazi klasszikussá szelídült, miközben az eredeti fazon nem sokat változott az idők során.

A lob-ok, vagyis a long bob (hosszú bubi) frizurák őstípusa mai formájában már egy sor hírességet meghódított magának, miközben nagy rá az esély, hogy saját életünknek is volt már legalább egy szakasza, amikor erre a frizurára voksoltunk.

Megnézem
Összes kép (3)

Pixie frizura

Mia Farrow 1967-ben került Sasson ollói közé, amikor a Rosemary gyermeke filmjéhez az egyre nagyobb hírnévre szert tevő fodrászmester extra rövidre vágta haját. Persze kellőképp nagy felhajtást is szerveztek a dolog köré, Sassoont Los Angelesbe reptették, a szalon pedig ez esetben egy, a Paramount filmvállalat területén lévő boxring volt, ahová egy regiment fotóst is odaszervezett Roman Polanski, a film rendezője.

Mia Farrow férje, Frank Sinatra nagyon ellenezte a dolgot, szinte megtiltotta a színésznőnek, hogy levágassa a haját. Ő azonban mégiscsak belement a dologba, nem sokkal később pedig mint tudjuk, Sinatra valóban beadta a válókeresetet. Hogy a rövid frizurának ehhez mennyi köze volt, csak ők ketten tudhatták, de a két esemény között valóban csak pár hónap telt el.

Sinatra felháborodását “igazolja”, hogy azt megelőzően a fiús frizura távolról sem volt megszokott látvány hölgyek esetén a filmvásznon és a való életben sem. A ’60-as évek azonban ezt is jól felforgatták és az olyan hírességek, mint Mia Farrow, vagy Twiggy, máig ható trendet teremtettek hajviseletükkel.

Mia Farrow, a történelmi hajvágás alatt, Vidal Sassoonnal (Fotó: Getty Images)

A “történelmi pixie haj” kialakítása hozta meg Sasson számára a valódi amerikai ismertséget, New York-i szalonja után sorra nyitotta meg szalonjait más nagyvárosokban is. Pedig az 1928-ban született fodrászmester gyermekkora nem is állhatott volna távolabb attól a csillogástól, ami amerikai karrierje beindulását követően körülvette. Apja még kiskorában elhagyta a családot, édesanyjuk pedig hiába próbálta, nem tudta eltartani őt és testvérét, így árvaházba adta a gyerekeket. Hat év után tudta újra magához venni fiait, miután újraházasodott. 14 évesen küldte el Vidalt, hogy kisegítőként dolgozzon egy fodrászatban, a zsidó származású fiút azonban a történelem szele másfelé sodorta. Harcos cionista lett, a 43 Grouphoz csatlakozva küzdött az antiszemita, fasiszta nézeteket vallók ellen, majd 1948-ban az arab-izraeli háborúban is harcolt.

A harcmezőről visszatérve újra fodrászatban kezdett dolgozni, saját szalonját 1954-ben nyitotta meg, a ’60-as évekre pedig igazi szenzáció lett vágási technikája, amely annak is köszönhető, hogy olyan hírességek is bevállalták az új stílust, mint Mary Quant, a miniszoknyák megalkotója.

Megnézem
Összes kép (3)

Doboz bubi

Az eredeti nevén box bob frizura lényegét a tömött frufru adja, amelyet éles határvonalak jelölnek kétoldalt, ahonnan a haj hossza hirtelen megugrik és a teljes hátsó hajtömeg élesen levágott, egyenesen végződő. Ide sorolható a Vogue nagyasszonya, Anna Wintour frizurája is, igaz őt a mesternek sohasem sikerült leültetnie fodrászszékébe, ami egészen meglepő, tekintve, hogy származását tekintve Wintour is brit.

Mikor 1994-ben a Ponyvaregényben Uma Thurman fekete frufrus bubi frizurát kapott, már rég régi motorosnak számított a hajviselet, sőt, ekkora már Sassoon is a boldog nyugdíjas éveit töltötte. 1983-ban ugyanis eladta cégbirodalmát a Procter & Gamble-nek szalonjaival és hajápoló termékcsaládjával egyetemben.

Megnézem
Összes kép (3)

Aszimmetrikus bubi

Nancy Kwan színésznőről kwan bubinak is szokták nevezni, de az ő fotója mellett Danae Brooke modellről készült 1964-es kép is igazi archetípusát őrzi a frizurának. A vágás lényege nem nagy titok, mint elnevezése is mutatja, a hajhossz eltérő kétoldalt, ami aszimmetriát eredményez. Sassoon karakteres fazonjaiból valóban remekül ki lehetett alakítani ilyen szokatlan formákat is, míg egy tépettebb, szélfútta változat esetén inkább befejezetlen érzetet keltene az aszimmetria.

A modellek, színésznők és designerek mellett természetesen feleségei sem maradhattak ki a Sassoon frizurák viseléséből, már csak amiatt sem, mert a mester a végletekig maximalista volt, tökéletesség iránti vágyát pedig a családjára is kiterjesztette.

Sajnos gondok is adódtak mindebből, második felesége alkoholproblémákkal küzdött, három saját gyermeke közül egy drogtúladagolásban halt meg 2002-ben, adoptált fia pedig hosszú évekig szintén alkohol- és drogfüggő volt. Ők voltak azok, akik nem tudtak, nem akartak beilleszkedni a tökéletes mintacsalád elvárt képébe. Sassoon olyannyira ügyelt imázsára, hogy betegségét öt éven át titkolta még családja előtt is. Félt tőle, ha kiderül, hogy leukémiája van, gyengének fog tűnni a külvilág számára is, ami rontaná az üzletét. Vidal Sassoon 10 évig küzdött a rákkal, 2012-ben, 84 évesen hunyt el.

Megnézem
Összes kép (3)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top