Shine

Hamarosan már az interneten is próbálhatunk ruhát

A netes ruhavásárlások egyetlen hátulütője a tény, hogy nem tudjuk felpróbálni a kiszemelt darabot. Erre talált megoldást az Amazon.

A netes ruhavásárlások egyetlen hátulütője a tény, hogy nem tudjuk felpróbálni a kiszemelt darabot. Erre talált megoldást az Amazon, ami pár napja már be is jegyeztette szabadalmát egy spéci okostükörre.

Ha a jövő üzleteinek berendezéseiről van szó, mindig képbe kerülnek azok a tükrök, amik, hogy meggyorsítsák a vásárlást, bemutatják, hogyan állna rajtunk az adott ruha anélkül, hogy azzal valóban a rosszul megvilágított próbafülkéig kelljen zarándokolnunk. Erre az alapgondolatra tolt még rá egy picit a webshop óriás azzal, hogy tükreit az otthonunkba kívánja elhelyezni.

Kép a tükörről, az Amazon által benyújtott szabadalomból

Mivel Amerikában az Amazon immár a legnagyobb ruhakereskedőnek számít és nemzetközi viszonylatban is az élmezőnybe tartozik, érthető, hogy kipattant a fejekből a gondolat: valamivel érdemes lenne tovább ösztönözni a vásárlást, egyúttal megoldani a hibás méret miatt visszaküldött óriási mennyiségű ruha és cipő kezelését.

2016-ban már bejegyeztette a szabadalmát egy olyan szerkezetnek, ami képes az általa forgalmazott cipőket 3D-ben digitalizálni, miközben több ponton is megméri a belső szélességét, hosszát a lábbelinek, hogy a vásárló számára valóban olyan cipőket ajánljon, ami számára a legkényelmesebb. Most pedig végre a ruhák felé vették az irányt a high-tech kütyük fejlesztésében.

Kép az Amazon által benyújtott szabadalomból, a 3D-s modellező működésével kapcsolatban

A kamerákkal és érzékelőkkel felszerelt szerkezet a tervek szerint nem csupán tükörképünkre vetíti a kiválasztott ruhákat, de többféle fényt és szűrőt is beállíthatunk, amivel látni szeretnénk az eredményt, ráadásul még a hátteret is megváltoztathatjuk: így például a bikinihez tengerpartot, síruhához az Alpok hegyeit varázsolhatjuk tükörképünk mögé.

Az állótükör áráról egyenlőre még nem tudni sokat. Hasonló igyekezetből fejlesztett okostükröket más cégek 500 dollár, vagyis 130 ezer forint körüli áron készülnek piacra dobni, ami azért a mai viszonylatban még Amerikában is túl sok ahhoz, hogy széles körben terjedjen majd használatuk. Már csak amiatt is, hogy – egyenlőre – arról sincs szó, más kereskedő termékkínálata csatlakoztatható-e a tükörhöz, vagy a vaskos, sok helyet elfoglaló állótükörrel egyetlen webshopból lehet majd rendelni.

A sok high-tech funkció közé ráadásul még így sem sikerült egy apró tudást begyömöszölni. Azt, amit a ’90-es évek csúcs tinifilmjéből, a Spinédzserekből minden csajszi irigyelt: hogy számítógépünk arra is figyelmeztessen, ha egymáshoz nem illő darabokat választunk ki. Pedig általa jó pár divatbakitól megkímélnénk magunkat.

 

QZ

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top