Shine

“A hiba nem az Ön készülékében van” – ami régen idegesítő volt, mára menő lett

A glitch, vagyis a véletlenszerű, rövid ideig tartó digitális képzavar már régóta jelent külön művészeti irány, az eltorzult képi világ pedig most úgy

A véletlenszerű, rövid ideig tartó digitális képzavar, amitől hajdanán laposra püföltük a tévénket, az évek során külön művészeti irányzatot termelt ki, mostanra pedig úgy tűnik, a divatvilág is felfigyelt rá. Még külön neve is van: glitch.

A 2000-es évekre már nem csak egy szűk réteg fejezte ki elvont gondolatait a pixelhibás képek vagy a zaj zene segítségével, de a tömegkultúra is rákapott a glitch gyártásra. Appok tucatjaival ronthatjuk random a fotóinkat, miközben a magazinok körében is menő lett kishibás képeket lehozni. Még a The New York Times is a glitch erejéhez nyúlt, mikor múlt évben a kiszivárogtatás királyát, Edward Snowdent tette a címlapjára.

Ami csak az agyunkból kipattan

A divat terén a hibaművészet érthető módon a textilek mintázatában tört utat magának, legutóbb például Iris Van Herpennél, aki 2017 tavaszi haute couture kollekciójában tervezett glitch ihlette ruhákat. Esetében a 3D-s nyomtatási technológiával, különleges, PU anyagokból előállított öltözékekhez különösen illik a digitális tér szülte anomália.

Több textiltervező agyában is elindult már a vezérhangya arról, vajon milyen produktuma lenne, ha a hagyományos textileket a szokatlan, modern mintákkal ötvöznék, kihasználva a képi torzulásokban rejlő feszültséget, a hibák esztétikáját.

Jeff Donaldson, a Glitchaus tervezője például takarói, plédjei mellett különböző ruhákat, kiegészítőket is készít a képhibák, digitális olvasási hibák jellemző, ám abszolút egyedi mintáinak felhasználásával, de szolgáltak már ihletforrásként számára videó játékok és számítógépes vírusok által generált képi anomáliák is.

Egy másik, a Kickstarter segítségével elindított start up, a GlitchTextiles is ebből az egyesekkel és nullákkal leírható fantáziavilágból merít ihletet, bár tulajdonosa javarészt a lakástextíliák irányába vitte el vállalkozását.

Megnézem
Összes kép (6)

A lenti videó egy japán startup hasonló kísérletezését mutatja be, akik egy kötőgép meghackelésével érik el, hogy az bármilyen képet elkészítsen, plusz csavarként pedig még a képet is “gliccsesítik”, hogy az okozott hibával izgalmasabbá tegyék az eredeti mintát. Ha pedig ez valakinek nem volna elég, egy kis manuális rongálást is ejtenek az anyagon, jelesül megszaggatják itt-ott, hogy még egyedibbé váljon az elkészült kelme.

Knitting Machine Hack and Glitch Knit from Duke Nukeme on Vimeo.

Még ennél is különlegesebb az a projekt, amelynek alkotói olyan sálakat készítenek, amelynek mintáit az agyhullámok tekergése adja. Nem vicc, a NeuroKitting esetén két művész és egy kutató állt össze, hogy felvételeket készítsenek arról, milyen agyi tevékenységek zajlanak, miközben valaki komolyzenét hallgat. Az agyhullámok felvételeit azután kötési mintává alakították, segítségükkel pedig elkészültek az egyedi agyszülemények, akarom mondani sálak.

NeuroKnitting from varvara on Vimeo.

Náluk mainstreamebb márkák is foglalkoznak a témával, az Adidas például egy új focicipőt dobott a piacra idén GLITCH név alatt, amelynek különlegessége, hogy egy belső részből, valamint egy cserélhető, varrások nélküli külső részből áll, a vásárló pedig maga állíthatja össze a kínált típusok közül a saját változatát. Az újdonság szépséghibája, hogy az egyedi mintás cipőket csak egy appon keresztül lehet megrendelni, ami ráadásul csak Angliában, Franciaországban és Németországban érhető el – egyenlőre.

És hogy mit hoz a jövő? Egy kis újragondolással akár az olyan luxusmárkák is előhozakodhatnának egy-két izgalmas darabbal, mint a Chanel, a Missoni vagy a Burberry, akik esetén a márkákra jellemző anyagminták szinte kiáltanak érte, hogy egy kis játékos vérfrissítést vigyenek bele a glitch segítségével.

Addig is, amíg ők megtervezik véletlen hibás kollekcióikat, mi tucatszámra készíthetünk magunknak a helyi textilnyomatos segítségével glitch mintás home decor cuccokat, táskákat vagy akár pólókat is. Egy biztos, az eredmény nagyon kúl lesz.

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top