Shine

Öltözködési szabályok, amik alól Katalin hercegné sem bújhat ki

Elsőre talán jó bulinak tűnhet, ha valaki hercegként vagy hercegnőként tengeti napjait, a rengeteg írott és íratlan illemszabály azonban, amelyek

Elsőre talán jó bulinak tűnhet, ha valaki hercegként vagy hercegnőként tengeti napjait, a rengeteg írott és íratlan illemszabály azonban, amelyek életük minden percét meghatározzák, borzasztó fárasztó lehet – úgy nagyjából a harmadik naptól.

Azt már mindenki tudja, hogy György herceg miért visel télen-nyáron rövidnadrágot, az szintén érthető, ha nem veszik jó néven, ha királyi sarj farmerban grasszál, az azonban már kevésbé köztudott, mi a tiaraviselés alapkövetelménye.

Kalapok

Az öltözködésre vonatkozó etikett szerint a hölgyeknek formális események alkalmával illendő kalapot viselniük, az előírás pedig már jókora könnyítés ahhoz képest, hogy az ’50-es éveket megelőzően úgy tartották, nem méltó egy asszonyhoz, hogy kalap nélkül, fedetlen hajjal lépjen az utcára.

II. Erzsébet királynő élen jár a kalapviselésben, számtalan különleges formájú remekművet láthattunk már rajta az évek során. Tollak, bokrétás virágok, szalagok és gyöngyök egyaránt díszítik az elegáns fejfedőket.

Megnézem
Összes kép (5)

Military stílus

A királyi család férfi tagjai gyakran viselik egyenruhájukat, hogy ezzel képviseljék ezredüket a különböző katonai eseményeken – amit természetes módon el is várnak tőlük. Vilmos és Harry herceg mindketten szolgáltak a brit fegyveres erőknél, az ott elért rangjuknak megfelelő kitüntetéseket pedig büszkén viselik egyenruhájukon. Vilmos herceg 2011-ben az esküvőjén az Ír Őrezred vörös egyenruháját viselte, de miután szolgált a Brit Légierőnél, az ottani kék viseletből is van gardróbjában egy garnitúra.

Megnézem
Összes kép (3)

Kötelező fekete

A királyi család tagjai számára a bőröndök alapkelléke nem a fogkefe és a fogkrém (bár nyilván azok is), hanem egy teljes öltözék fekete ruha. Mindegy, hogy nyári pihenésüket töltenék a Karib-térségben vagy hivatalos útra indulnának Kanadába, biztos ami biztos alapon a fekete szettet mindig el kell csomagolni. Az oka meglehetősen lehangoló, bár érthető: ha bárki a családból meghalna a távollét ideje alatt, azonnal kéznél kell lennie gyászruhának, hogy az illető felvehesse, bármely pontján is van épp a világnak.

Kesztyűs kézzel

A kesztyűk hagyományosan az öltözékek kiegészítőjének számítottak, amelyek hosszát, színét, díszítését régen is jelentősen meghatározták a divathullámok, valamint az adott esemény jellege. Az etikett keményvonalas követői szerint a felső társadalmi osztály hölgyei számára a mai napig illendő kesztyűt viselni formális eseményeken, amit a királynő maga is tart, igaz nem mindig.

A divatosság mellett praktikus oldala is van a szokásnak: számos hivatalos alkalom során kell több tucat emberrel is kezet fognia a királynőnek, ilyenkor pedig nem árt, ha valami felfogja az idegen kezekről átragadó bacikat, a sok izzadt tenyér fogdosása pedig önmagában sem túl kellemes érzés.

Megnézem
Összes kép (3)

A tiaraviselés jogai

A koronaékszerek viselésének komoly szabályai vannak, a legalapvetőbb pedig az, hogy csak a királyi család tagjai viselhetik azokat, mindenekelőtt a férjes asszonyok. Katalin hercegnének is ki kellett várnia az esküvőt, míg az első tiarát felvehette.

A gyémántok garmadájától csillogó ékszereket természetesen nem a villásreggelik idejére találták ki. Este 6 órától jön el az ő idejük, régen ekkor öltöztek át a hölgyek esti viseletükbe és cserélték le a benti eseményekhez kalapkáikat a családi ékszerekre, tiarákra. A férjes asszonyok számára a tiarák családi állapotukat is mutatták, jelezvén a társaság férfi tagjainak, valaki másnak csapják a szelet.

Megnézem
Összes kép (3)

Vilmos herceg nadrágja

Nem csak a kisfiúkra, felnőtt férfiakra is komoly öltözködési előírások vonatkoznak: attól, hogy nem formális eseményre hivatalos, Vilmos hercegnek még nem javallott farmert húznia, az ugyanis nem fér bele a királyi családra kirótt casual dress code-ba. Helyette a chino nadrág az elfogadott, hozzá pedig szigorúan galléros póló vagy sportos ing zakóval, esetleg pulóverrel. A farmer péntek így nála nem opció, egy kényelmes denim nadrágot jobbára csak otthon viselhet.

Megnézem
Összes kép (3)

Vibráló gardrób

Sokaknak feltűnhetett, II. Erzsébet királynő mennyire kedveli az élénk színű ruhákat, egy szivárványban sincs annyi szín, amennyit ő már viselt. Az anektoda szerint egyszer azt mondta: “Ha bézst viselnék, senki sem tudná, ki vagyok.” Ez pedig egy királynő esetén érthető módon nem túl kívánatos helyzet. A sokszor retinaszaggató színválasztással így egyszerűen eléri, hogy még a legnagyobb tömegben is észrevegyék az emberek, merre van épp a királynőjük.

Megnézem
Összes kép (3)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top