Shine

Borból, csalánból és nyálkából is készítenek ruhát

Csalán Amikor a csalánra gondolsz, valószínűleg nem az ugrik be kapásból, hogy de szívesen hordanál a testeden olyasmit, amit ebből a növényből

Különös alapanyagokat mutatunk, melyekből nem gondolnád, hogy bárkinek is eszébe jutna textíliát készíteni és ruhákat varrni. Mégis…

Csalán

Amikor a csalánra gondolsz, valószínűleg nem az ugrik be kapásból, hogy de szívesen hordanál a testeden olyasmit, amit ebből a növényből készítenek. Pedig a csalán rendkívül erős növény, természetes tűzálló tulajdonságokkal rendelkezik és a növekedéséhez nincs szükség növényvédő szerekre, de még túl sok vízre sem. Vagyis rendkívül gazdaságos alapanyag. A brit De Montfort egyetemen éppen ezért kifejlesztettek egy STINGplus nevű szövetet, mely 25 százalékban csalánból, 76 százalékban pedig gyapjúból készül. És persze ebben a formában a csalán már egyáltalán nem csíp.

Tofu

A tofu gyártása során használt szójából rengeteg növényi hulladék marad hátra, mely egyebek mellett az úgyenvezett Soysilk készítésére is felhasználható A Soysilk úgy készül, hogy a szójabab-zsemlékből kinyerik a proteint, majd szálakat sodornak belőle. A növényi kasmírként is emlegetett Soysilk hihatetlenül puha, hátránya azonban, hogy az ebből készült ruhák kevésbé erősek, mivel a szójaszövet közel sem olyan strapabíró, mint a pamut.

Kukorica

Az amerikai NatureWorks LLC fejlesztette ki az úgynevezett az Ingeo szálat. Gyártásához kukoricából származó cukrot vetnek alá polimerizációnak, mely a mely a cukrot műanyaggá alakítja. Ezek a műanyag szálak aztán a kőolaj alapú műanyagokhoz hasonló módon használhatók ruhaanyagok, illetve lakástextíliák gyártásához. Az Ingeo szál előnye, hogy a termelés 68 százalékkal kevesebb energiát igényel, mint a poliészter vagy a nejlonelőállítása.

Bor

Donna Franklin textilművész és Gary Cass tudós közös munkájának eredménye a Micro’be’, vagyis a borból készült ruhaanyag. Cass egy barátja borospincéjében vendégeskedett, amikor megpillantott egy tartály bort, melynek a felületén bőrszerű anyag úszott. Ez adta az ötletet a bor alapú ruhaanyag kifejlesztéséhez. Az első prototípus 2007-ben készült el. A ruha színe attól függ, hogy milyen típusú bort használnak hozzá. Hátránya, hogy szúrós szaga van.

Kókusz

Az élelmiszer-, a kozmetikai-, illetve a gyógyszeripar évente mintegy 20 milliárd kókuszdiót használ fel, melyből hatalmas emnnyiségű hulladék keletkezik. Az amerikai Cocona Inc. ezen hulladék egy részének felhasználására dolgozott ki egy megoldást: a kókuszhéj felhasználásával ruhaanyagot készítenek, mely gyorsan szárad és ellenáll a kellemetlen szagoknak is.

Nyálka

Az úgynevezett nyálkahalak már 500 millió éve élnek a bolygón. Az egyik ok, amiért a faj ilyen hosszú ideje fenn tudott maradni, minden bizonnyal az, hogy a testüket nagy mennyiségű nyálka borítja, melynek segítségével könnyen ki tudnak csúszni a ragadozók karmai közül, ha azok elfogják őket. Douglas Fudge, a Guelphi Egyetem kutatója csapatával kifejlesztett egy anyagot a nyálkahalak nyálkájából, mely a nejlon természetes alternatívája lehet. Ráadásul tízszer erősebb annál.

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top