Shine

Ilyen, amikor a divat múzeumba vonul

A világ számos pontján működnek múzeumok, amelyekben időszakos vagy állandó kiállítások keretében ismerhetjük meg egy-egy korszak jellemző öltözködési stílusát vagy egy ruhanemű évszázadokat átölelő változásának történetét.

A világ számos pontján működnek múzeumok, amelyekben időszakos vagy állandó kiállítások keretében ismerhetjük meg egy-egy korszak jellemző öltözködési stílusát vagy egy ruhanemű évszázadokat átölelő változásának történetét.

Közülük mutatunk most be néhányat, amelyeket érdemes beilleszteni úti tervünkbe, ha a közelükbe tervezzük nyaralásunkat, utazásunkat.

Metropolitan Művészeti Múzeum, New York

A legnagyobbak közé tartozik a MET, amelynek Costume Institute részlege mint tudjuk, az egyik legjelentősebb divatesemény szervezéséért is felel, jelesül a MET-gáláért. A gála mindig az adott évi tematikus kiállítás köré szerveződik, idén  Rei Kawakubo japán divattervező és az általa alapított Comme des Garçons luxusmárka legjelentősebb alkotásait mutatja be.

2014 óta Anna Wintour Costume Center néven működik az az épületegyüttes, amely a hatalmas, több mint 35000 öltözéket és kiegészítőt magába foglaló kollekciónak otthont ad. Az anyagok sérülékenysége miatt azonban nem a teljes gyűjtemény látható, hanem mindig annak egy része, valamely téma köré csoportosítva. A gyűjteménybe a világ minden pontjáról származó népviseletek és divatruhák megtalálhatóak, egészen a 15. századtól kezdődően.
 

 

 

Victoria & Albert Múzeum, London

Ha New York távoli úti célnak is tűnik, London már minden bizonnyal a könnyen megközelíthető kategóriába esik, hála a fapados repülőjáratok sokaságának. A TOP10 látnivaló közé pedig mindenképp érdemes betenni a Victoria & Albert Múzeumot, amely jelenleg például a Balenciaga: Shaping Fashion időszakos kiállítással ejti ámulatba a divat iránt érdeklődőket.
Több mint 100 ruhát és húsz kalapot állítanak ki, amelyeket mind Cristóbal Balenciaga tervezett és készített, valamint eddig még nem látott vázlatok, filmrészletek, fotók és textilminták is bemutatásra kerülnek.
 

 

 

Hamarosan ráadásul egy másik, megtekintésre érdemes kiállítás is megnyílik, amely nem más, mint Christian Dior munkássága előtt tiszteleg annak alkalmából, hogy éppen hetven éve robbant be a divat világába Dior. A kiállítás augusztus és november között lesz megtekinthető.

 

 

Táskamúzeum, Amszterdam

Annyi táskát talán sehol másutt nem láthatunk egy helyen, mint az amszterdami Tassenmuseumban, amely a késő középkortól kezdődően mutatja be, milyen kézitáskákat, bőröndöket, kicsi alkalmi táskákat használtak a nyugati társadalmakban. Emellett kortárs tervezők és luxusmárkák ikonikus darabjai is helyet kaptak a több mint 5000 darabos gyűjteményben. A Chanel, a Hermès, a Gucci, a Louis Vuitton, a Bottega Veneta, vagy épp a Prada és Michael Kors legnépszerűbb kiegészítői itt egy helyen láthatóak.

A múzeum boltjában ráadásul nem csak apró csecsebecséket vásárolhatunk, de ha megtehetjük, valódi designer kiegészítőkkel is gyarapíthatjuk saját táskakollekciónkat.

Simone Kézitáska Múzeum, Szöul

A múzeumot az a Simone vállalat alapította 2012-ben , amely olyan luxusmárkák kézitáskáit készíti, mint a Marc Jacobs és a Tory Burch. Bár a kollekció mérete elmarad az amszterdami múzeumétól, itt is több száz kézitáska tekinthető meg az elmúlt 500 évből. Abban pedig mindenképp egyedülállónak számít, hogy még maga az épület is egy táskát formáz, ráadásul itt nem csak a “kész termékek” láthatóak, de a táskakészítéshez megfelelő különböző bőrök, alapanyagok is kézzel fogható közelségbe kerülnek. Az igazi táskarajongók pedig szervezett workshop-ok keretében saját táskáikat is elkészíthetik a múzeumban található műhelyben.

A múzeumok időszakos kiállításai mellett, észlelvén a divattörténet iránti növekvő érdeklődést, maguk a divatházak is sorra nyitják meg saját múzeumaikat. Az állandó és időszakos kiállításokkal is rendelkező márkamúzeumok persze az imázsépítés területén is első rangú eszköznek számítanak, hiszen mi más erősítené jobban egy luxusmárka létjogosultságát, mint az, ha már olyan dicső múlttal rendelkezik, amely köré kiállítást is érdemes létrehozni.

Christian Dior Múzeum – Granville

A New Look atyjának szülőháza 1988 óta ad otthont egykori lakója életművének. A Les Rhumbs villában kiállított ruhák és kiegészítők átfogó képet adnak a divattervező munkásságáról, ráadásul a kollekciót folyamatosan bővítik, finomítják. Számos vázlatrajzot is megtekinthetünk, nem beszélve a couture ruhakölteményekről és a már említett, eredeti New Look stílusú ruhákról.

Vázlatrajz 1942-ből

Dior mellett a divatház későbbi kreátorai, Yves Saint Laurent, Marc Bohan és John Galliano által tervezett ruhák is a kiállítás részét képezik. A villát körülvevő kert pedig önmagában is gyönyörű, ha arra járunk, mindenképp érdemes egy rövid sétát tennünk, sőt, akár egy finom teát is elfogyaszthatunk a teraszon.

Salvatore Ferragamo Múzeum, Firenze

1995-ben nyílt meg a divattervező munkásságát bemutató múzeum, amely túlzás nélkül is amolyan szentélynek számíthat a cipők szerelmesei körében. Jelenleg a The Return to Italy nevű kiállítás látható, abból az apropóból, hogy idén kilencven éve, hogy a divattervező visszatért Amerikából szülőhazájába és Firenzében folytatta munkásságát.

A kiállításon azonban nem csak Ferragamo által tervezett cipők láthatóak. Számos műalkotást gyűjtöttek össze a késői 1910-es, korai 1920-as évekből, hogy bemutassák, milyen művészeti irányzatok, alkotások voltak azok, amelyek a tervező zseni munkásságára is rányomták bélyegüket.

Gucci Múzeum, Firenze

Firenze ad otthon egy másik luxus márka, a Gucci saját múzeumának is, ami 2011-ben nyitotta meg kapuit. Hozzá kell tenni, hogy jelenleg a kiállítás ismeretlen okokból zárva tart és semmi információt nem találni arról, mikor lesz ismét megtekinthető, ami nagy kár, ugyanis még a tripadvisor-on is egészen jó kritikákat olvashatunk róla.

 

 

Yves Saint Laurent Museum, Párizs, Marrákes

Egyből két helyszínen, Párizsban és Marrákesben fog megnyílni az ősz folyamán Yves Saint Laurent életét és munkásságát bemutató múzeum. A párizsi múzeum épülete 450 m2-en ad majd otthont számos öltözéknek és kiegészítőnek, valamint eredeti vázlatrajzoknak, amelyekhez kapcsolódóan videók és fotók is megtekinthetők lesznek.

A marokkói változatnak már az épülete is igazi designer remekmű lesz, amit a studio KO építész iroda tervezett. A 4000 négyzetméteres épület az állandó kiállítás mellett időszakos tárlatoknak is helyet biztosít, valamint könyvtár, kávézó és előadóterem is elérhető lesz a látogatók számára.

Cristóbal Balenciaga Múzeum, Getaria

A divattervező szülővárosában, a spanyolországi Getaria-ban 2011-ben nyitották meg a múzeumot, ahol olyan ikonikus ruhafazonok eredeti változatai is láthatóak, mint a zsákruha, amit elsőként Balenciaga mutatott be 1957-es kollekciójában, vagy a puffos “légballon” kabát, amely ugyanabban az évben debütált. Jelenleg egy haute couture ruhákból álló időszakos kiállítás is megtekinthető, Rachel L. Mellon Collection néven.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top