nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Shine
Ó, azok a Gibson-lányok! – szexszimbólumok az 1800-as évek végéről

Ó, azok a Gibson-lányok! – szexszimbólumok az 1800-as évek végéről

Charles Dana Gibson illusztrátor volt az, aki megalkotta azokat az álomlányokat, akikre Amerikában és Kanadában minden asszony és lány hasonlítani akart.
Benecz Judit
Benecz Judit
f Ajánlom

Charles Dana Gibson illusztrátor volt az, aki megalkotta azokat az álomlányokat, akikre Amerikában és Kanadában minden asszony és lány hasonlítani akart. 1890-ben készítette első, trendteremtő nőábrázolásait, amelyek ötvözték az előző korszakok tipikus nőideáljainak legjellemzőbb vonásait.

A törékeny nőktől kölcsönözte a karcsú alakot, a tiszteletreméltó tekintetet és tartást, amelyet tökéletesen elegyített a csábos külsőt eredményező nagy mellek és széles csípő látványával. A Gibson-lányok azonban ettől még nem váltak közönségessé, inkább csak jól szituáltan mutatták, nekik mindenük meg van, amire csak egy gyönyörű és népszerű hölgynek szüksége lehet.

gibson

Ezeknek a grafikáknak köszönhető, hogy új fűzőtípus jött divatba, mégpedig az Edward korabeli, elnyújtott S-alakot kölcsönző változat. A tökéletes Gibson-lányok magasak voltak, nyakuk szépen ívelt, hosszú volt. A frizurák terén megalkotójuk hozta divatba a Madame Pompadourról elnevezett stílusú, elől magasra tupírozott, a fej tetején kontyba kötött hajviselet korabeli változatát, amely mellett gyakran ábrázolta őket csavart chignon konttyal és bouffant frizurával is. Ez utóbbi is a fejtetőre púpozott kontyok egy változata volt, a jól megemelt frizura úgy nézett ki, mint egy jókora madárfészek.

3 Fotó megtekintése

Ó, azok a Gibson-lányok! – szexszimbólumok az 1800-as évek végéről

A Gibson-lányokat mindig elegánsan, a napszaknak és alkalomnak megfelelő öltözékben ábrázolták – amely elvárt volt minden fiatal hölgytől, aki fel akarta venni a versenyt a trend diktálta álomképpel. A magas társadalmi státusznak megfelelő megjelenéshez ekkortól már az aktív életmód is hozzá társult. A lányoknál már nem az volt az erény, ha otthon ültek, inkább ha mozogtak, bicikliztek, és mindez testalkatukon is finoman meglátszott.

A Gibson-lányok sugallta ideálkép szerint a korabeli hölgyek magabiztosak, önállóak voltak, sokkal függetlenebbek, mint az előző generáció asszonyai. Mindez a szabadság azonban szépen megmaradt a női szerepeken belül. Nem vágytak rá, hogy olyan férfias dolgokkal foglalkozzanak, mint a politika vagy a gazdaság. Nem úgy mint a velük párhuzamosan futó másik női ideálkép, a New Woman (Új Nő), amely követői jóval lázadóbb természetűek voltak, akik mertek kérdezni, megkérdőjelezni mindent, ami életükkel, társadalmi környezetükkel kapcsolatos volt.

4 Fotó megtekintése

Ó, azok a Gibson-lányok! – szexszimbólumok az 1800-as évek végéről

A lányoknak hihetetlen hatalma volt a férfiak felett. Gibson illusztrációiban az erősebbik nem kivétel nélkül kisebb, alávetettebb módon jelent meg, mint aki elveszít minden erőt és hatalmat, ha egy igazi Gibson-lány közelébe kerül. A fiatal lányok, ábrázolása szerint, mindig egyedülállóak, szabadok voltak, olyanok, akik bár kihasználták függetlenségüket, vágytak a romantikára. Az idősebb, férjezett asszonyokat gyakran ábrázolta úgy, mint akik életéből a házasság által eltűnt a romantika, ettől való frusztráltságukat pedig csak az enyhítette, ha barátnőikkel voltak vagy kisgyerekeik társaságában töltötték idejüket.

4 Fotó megtekintése

Ó, azok a Gibson-lányok! – szexszimbólumok az 1800-as évek végéről

Grafikáinak ihletője nem volt más, mint felesége, Irene Langhorne és annak testvére, Nancy Astor vikomtessz, aki mellesleg az első nő volt, aki 1919-ben helyet foglalhatott a brit parlamentben, túlnőve ezzel azon az ideálképen, amelynek megszületésében részt vett. A Gibson-lányok legtökéletesebb megtestesítője egy belga származású színésznő, Camille Clifford volt, de Evelyn Nesbit színésznő is több alkalommal modellt ült különböző fotók, illusztrációk számára. Az 1910-es években a társadalmi, politikai változásokkal együtt a női ideálkép is változni kezdett, a Gibson-lányok pedig szép lassan feledésbe merültek.

7 Fotó megtekintése

Ó, azok a Gibson-lányok! – szexszimbólumok az 1800-as évek végéről

Nancy Astor vikomtessz
Még több +
Camille Clifford
Még több +

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Megosztás Facebookon