nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Shine
Az anyaghajtogatás művészete: így készülnek a pliszék az haute couture ruhákhoz

Az anyaghajtogatás művészete: így készülnek a pliszék az haute couture ruhákhoz

Sokszor csak ámulunk és bámulunk, mily csodás ruhakölteményeket álmodnak meg a divattervezők.
Benecz Judit
f Ajánlom

Sokszor csak ámulunk és bámulunk, mily csodás ruhakölteményeket álmodnak meg a divattervezők. A Chanel, a Dior vagy a Valentino haute couture kreációi azonban mind csak álomképek maradnának, ha nem lennének olyan régmúltú kézműves cégek, mint a Lognon, amely 1850 óta készít pliszéket.

Az Emilie Lognon alapította párizsi vállalkozás négy generáción át adta tovább a kézműves mesterséget, jelenleg pedig a Chanel-ház tulajdonába tartozik. A műhely a Vendome tér közelében, a rue Casanova-n található egy régi, 17. századi épületben. Négy mesterük és két gyakornokuk közel 3500 különféle mintasablon bűvöletében él, amelyek közül több már az 1800-as évek óta használatban van.

A mindenki által ismert nap minta mellett számos más, az origami hajtogatáson alapuló díszítések elkészítésére is lehetőség van: selyemből, muszlinból vagy akár finom bőrből is. A hajtogatott minták megvalósításához a textilt precízen lesimítva, méretre vágva két kartonlap sablon közé helyezik, amelyek pontosan illeszkednek egymáshoz. Rögzítés után óvatos mozdulatokkal elkezdik felhajtogatni az anyagot a sablonokkal együtt, majd egy rúdra feltekerve rögzítik és végül gőzölési folyamatnak vetik alá, amitől az anyag szálai felveszik a minták formáját. A pár órás “sütést” további néhány órányi pihenő fázis követi, ami idő alatt az anyag kihűl, a minta pedig tartósan rögzül.

A kibontást követően a textil már készen áll rá, hogy ruhát, lakberendezési kiegészítőt vagy akár luxusautók belső dekorelemeit készítsenek belőle. A Lognon ugyanis nem csak a Chanel divatház megrendeléseit teljesíti. A divatház 1985-ben kezdte el egy leányvállalat alá összegyűjteni azokat a párizsi alkotó műhelyeket, amelyek a ruhákhoz szükséges, kézzel készített kiegészítők kialakítását és a speciális anyagmegmunkálásokat végzik.

Bár a Paraffection név alatt futó vállalkozás a Chanel tulajdonában van, az egyes műhelyek más divatházaktól, vállalkozásoktól vagy tehetős magánszemélyekről is fogadhatnak megrendeléseket. Ehhez, a kézműves mesterségek hagyományát és működését megőrző, fenntartó csoporthoz tartozik 2013 óta a Lognon is.

7 Fotó megtekintése

Az anyaghajtogatás művészete: így készülnek a pliszék az haute couture ruhákhoz

Valentino 2011 Couture - tavasz
Még több +
Valentino 2011 Couture - tavasz
Még több +
Chanel 2013 Couture - ősz
Még több +
Chanel 2013 Couture - ősz
Még több +
Chanel 2015 RTW - ősz/tél
Még több +
Christian Dior 2015 Couture - tavasz
Még több +
Christian Dior 2015 Couture - tavasz
Még több +

A fenti galériában bemutatott Dior couture ruhák elkészítéséről a divatház anno még kisfilmet is készített, amiben nyomon követhetjük a textil útját a Lognon birodalmába, majd onnan, egészen a kifutóig.

Megosztás Facebookon